Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ''Ordu halk el ele Mübarek’e güle güle''
        • * Sokaklardaki yağmacılara asker müdahale ediyor.
        • * El Tahrir Meydanı’nda on binler tankların denetiminde gösteri yaptı.
        • * Savaş uçakları ve askeri helikopterler başkentte göstericilerin üzerinde alçak uçuş yaptı
        • * Ölü sayısı 100’ü aştı, yaralı sayısı ise 2000’e ulaştı
        • * Hapishanelerdeki binlerce mahkum kaçtı.
        • * Firarilerin 34’ü Müslüman Kardeşler’den Sudan ve Irak’ın Kürt bölgesinde de hükümet karşıtı gösteriler düzenlendi.

        Mısır’da 30 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in istifa etmesi için düzenlenen gösteriler 6’ncı günde de devam etti. Başkent Kahire, Süveyş ve İskenderiye’de sokaklarda, meydanlarda toplanan Mısırlılar ‘Ordu bizi koruyor, asker polisin aramıza sızmasına izin vermeyecek’ sloganları attı. Duvarlara “Mübarek oğlunu da al git” yazan muhalifler kendilerine son derece hoşgörülü davranan askerleri öperek sevgilerini gösterdi. Protestoların yapıldığı Tahrir Meydanı’nı kordona alan askerlerin kimlik kontrolleri yaparak Mübarek’e bağlı polislerin olası provokasyonlarını engellemeye çalıştığı öne sürüldü.

        Mısır'da ordu başkent Kahire ve diğer birçok kentin tamamının kontrolünü sağladı. Ordu birlikleri sokağa çıkma yasağının tam uygulanması için yolları trafiğe kapatıyor. Bu arada Hakimler Kulübü üyesi binlerce hakim Tahrir meydanına yürüdü. Göstericilerin sayısının arttığı Tahrir meydanına takviye askeri araçlar gönderildiği bildirildi. Ordunun başkent Kahire'de kontrolü ele alması sırasında savaş uçakları da Kahire, İskenderiye, Süveyş, Minye gibi büyük kentlerin üzerinde uçuş yaptı. Mısır ordusuna ait büyük askeri konvoyların Kahire'nin dışından içine doğru ilerledikleri belirtildi.

        SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA UYULMASINI İSTEDİ

        Ordunun açıklamalarına sık sık yer veren resmi Nil televizyonu, halka çağrıda bulunarak, yağmacıların görülmesi durumunda ordu birliklerinin haberdar edilmesini istedi. Nil televizyonu, ordunun bugünden itibaren sokağa çıkma yasağını sıkı bir şekilde uygulayacağını da duyurdu.

        EL BARADEİ: MÜBAREK İSTİFA ETMELİ

        Mısırlı muhalif lider Muhammed El Baradei, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in, bir ulusal birlik hükümetinin önünü açmak için ''bugün'' istifa etmesi gerektiğini söyledi. El Baradei, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, ''Mübarek'in bugün istifa etmesi gerektiği Mısır'daki herkesçe malumdur'' dedi. Muhalif lider, Hüsnü Mübarek'in istifasını bir ulusal birlik hükümetinin, onu da özgür ve adil seçimlerin takip etmesi gerektiğini ifade etti. Bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasını müzakere etmek için popüler ve siyasi vekaletinin olduğunu dile getiren El Baradei, ''Yakında orduyla temas halinde olacağımı umuyorum. Birlikte çalışmamız gerekiyor. Ordu Mısır'ın bir parçası'' diye konuştu. El Baradei, ABD'nin Mısır'daki politikasının ''güvenirliliğini kaybetmekte olduğunu'' da sözlerine ekledi.

        Mısır'daki en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler ve diğer muhalif hareketler, muhalif lider Muhammed El Baradei'i müzakereci olarak tanınmasına karar vermişti.

        Image

        TANKLAR SOKAKLARI TUTTU

        Ordu Kahire ve diğer kentlerin sokaklarına yüzlerce asker ve zırhlı araç gönderdi, ancak bunların genç protestoculara karşı pek fazla önlem almadığı belirtiliyor.Mısır güvenlik güçleri, cezaevlerine düzenlenen baskınlarda ölen ve yaralanan mahkumlar olduğunu söylediler ancak rakam vermediler.

        Image

        POLİS ORTALIKTAN KAYBOLDU

        Bu arada, polisin ortalıktan kaybolduğu sokaklarda kundakçılık ve yağmanın sabaha kadar devam ettiği belirtiliyor. Polisin neden ortalıkta görülmediği ise bilinmiyor. Polisin bıraktığı boşluğu, sopalarla silahlanmış vatandaşların kurduğu mahalle gruplarının doldurmaya çalıştığı belirtiliyor. Vatandaşların ayrıca kendi kontrol noktaları ve barikatlarını oluşturduğu bildiriliyor. Bazı gençlik gruplarının Kahire'nin bazı yerlerinde trafiği yönettikleri, gelen geçen arabalara saldıran çeteleri uzaklaştırdıkları da gelen haberler arasında.

        Image

        YASAĞA RAĞMEN HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ, BARADEI EYLEMCİLERE KATILDI

        Ordunun sokağa çıkma yasağı ilan ettiği Mısır'ın başkenti Kahire'de bugün de yasağı tanımayan binlerce kişi Tahrir meydanında biraraya geldi. Göstericilerin arasına katılan muhalif lider El Baradei, kalabalığa yaptığı konuşmada, ''Haklarınızı geri aldınız. Başlattığımız şeyin geri dönüşü yok'' dedi.

        ''Tek bir temel talebimiz var'' diye konuşan El Baradei, bunun ''rejimin sona ermesi ve yeni bir dönemin, yeni bir Mısır'ın başlaması olduğunu'' söyledi.

        Muhalif lider, ''Sizlerden biraz sabırlı olmanızı istiyorum. Değişim birkaç gün içinde gelecek'' ifadesini kullandı.

        El Baradei'nin konuşması sırasında kalabalığın ''Kahrolsun Mübarek'' şeklinde slogan attığı gözlemlendi.

        MÜBAREK KOMUTANLARLA TOPLANTI YAPTI

        Mübarek'in bir askeri karargahta üst düzey komutanlarla toplandığı bildirildi.

        Devlet televizyonu, Mübarek'in, Ömer Süleyman, Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi, Genelkurmay Başkanı Sami El Anan ve diğer komutanlarla görüşmesinin görüntülerini yayınladı. Resmi haber ajansı da Mübarek'in güvenlik operasyonlarından sorumlu silahlı kuvvetler merkezinde inceleme yaptığını duyurdu.

        Image

        100'DEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ

        Güvenlik ve hastane kaynaklarının verdiği bilgiye göre, 33'ü dün olmak üzere beş günde 100'den fazla kişi öldü.

        "MÜBAREK UÇAK BEKLİYOR"

        Kahire'nin merkezinde toplanan binin üzerinde gösterici, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesini isteyerek, başkan yardımcısı atanmasını reddettiler.

        İstihbarat başkanı Ömer Süleyman'ın cumhurbaşkanı yardımcısı atanmasına atfen göstericiler, "Hüsnü Mübarek, Ömer Süleyman, her ikiniz de Amerikalıların ajanısınız" diye slogan attılar. Göstericiler ayrıca, "Mübarek, Mübarek uçak bekliyor" diye bağırdılar.

        GÖSTERİCİLER ORDU'DAN TARAFINI SEÇMESİNİ İSTEDİ

        Göstericiler, Mübarek, Ömer Süleyman ve Başbakan olarak atanan Ahmed Şefik'in ülkeyi terk etmesi yönünde sloganlar atarken, tankların da kent merkezinde mevzi aldıkları ifade ediliyor. Kent merkezinde görülen büyük bir pankartta, "Ordu, Mısır ile Mübarek arasında seçim yapmalıdır" yazısı dikkati çekti.

        Image

        BİNLERCE MAHKUM CEZAEVLERİNDEN KAÇTI

        Mısır'daki en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler, liderlik kadrosundan 7 kişi dahil toplam 34 üyelerinin cezaevinden kaçtığını bildirdi. Örgüt yetkililerinden Muhammed Usame Reuters'a yaptığı açıklamada, mahkumların akrabalarının, Vadi El Natrun'daki cezaevine baskın yaparak binlerce mahpusun kaçmasını sağladıklarını söyledi. Muhammed Usame, Kahire'nin 120 kilometre kuzey batısındaki cezaevi baskınında ölen-yaralanan olmadığını belirtti.

        Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in gitmesi talebiyle yapılan gösterilerin devam ettiği ülkedeki kargaşa ortamında, en az dört cezaevine sabaha karşı silahlı kişilerce saldırı düzenlendiği ve aralarında yüzlerce İslamcı militanın da bulunduğu binlerce mahpusun kaçırıldığı belirtiliyor. Ordu Kahire ve diğer kentlerin sokaklarına yüzlerce asker ve zırhlı araç gönderdi, ancak bunların genç protestoculara karşı pek fazla önlem almadığı belirtiliyor. Mısır güvenlik güçleri, cezaevlerine düzenlenen baskınlarda ölen ve yaralanan mahkumlar olduğunu söylediler ancak rakam vermediler.

        Bu arada, polisin ortalıktan kaybolduğu sokaklarda kundakçılık ve yağmanın sabaha kadar devam ettiği belirtiliyor. Polisin neden ortalıkta görülmediği ise bilinmiyor. Polisin bıraktığı boşluğu, sopalarla silahlanmış vatandaşların kurduğu mahalle gruplarının doldurmaya çalıştığı belirtiliyor. Vatandaşların ayrıca kendi kontrol noktaları ve barikatlarını oluşturduğu bildiriliyor. Bazı gençlik gruplarının Kahire'nin bazı yerlerinde trafiği yönettikleri, gelen geçen arabalara saldıran çeteleri uzaklaştırdıkları da gelen haberler arasında.

        10 TÜRK MAHKUMUN DURUMU BİLİNMİYOR

        Mısır'da dün Kahire-İskenderiye yolundaki El Kantur el Hayriye bölgesinde bulunan cezaevlerinden 3 binin üzerinde mahkumun kaçtığı bildirildi.Bazı televizyonlar kaçan mahkumlara ateş edildiğini ve cezaevinin önünde bazı mahkumların öldürüldüğünü iddia ediyor. Bu cezaevlerinde tutuklu bulunan 10 kadar Türkten ise haber alınamıyor.Şu ana kadar Türk mahkumların durumuyla ilgili medyada da herhangi bir haber yer almadı.

        FİLİSTİNLİ MAHKUMLAR GAZZE'YE ULAŞTI

        Kaçan Filistinli mahkumlardan ikisinin Gazze'ye ulaştığı bildirildi. Filistin basınına göre, 5 yıla mahkum ve 3 yıldır cezaevinde olan Filistinli tutuklu Hasan Vişa, dün gece ailesinin bulunduğu El Bureyc mülteci kampına ulaştı. Gazze'ye bu sabah ulaşan Mısır'daki tutuklulardan diğerinin de yaklaşık 6 ay kadar önce Umre'den dönerken Mısır'da tutuklanan ve tünel kaçakçılığı ile uğraştığı belirtilen Muhammed El-Şair olduğu kaydedildi. Vişa, diğer kaçanların da Gazze yolunda olduklarını belirtti. Bu arada, Mısırlı yetkililer, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki geçiş noktası Refah sınır kapısını kapatırken, geçiş noktasının Gazze'deki sorumlusu Gazi Hamad, durumun kendilerine resmen iletildiğini, geçişin birkaç gün süreyle, her iki taraftan kapalı kalacağını duyurdu.

        EL KASSAM TUGAYLARI YARDIM ETTİ

        Bu arada El Fetih'e yakınlığı ile bilinen haber sitesi Palpress ilginç bir iddia ortaya attı. Palpress, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın, iki gün önce tünellerden geçerek, Mısır'ın Refah, Şeyh Zuveyd ve El Ariş bölgelerindeki Bedevilerin ayaklanmasına, buradaki Mısırlı güvenlik güçlerinin karakollarına yapılan saldırılara yardımcı olduğunu öne sürdü. Haber sitesi, tünelden sivil kıyafetlerle ve güvenlik güçlerinin yardımıyla geçen Kassam Tugayları mensuplarının bir kısmının da Mısır'daki Müslüman Kardeşler ile işbirliği yaptığını ve Hamaslı mahkumların da bulunduğu Mısır cezaevlerine düzenlenen baskınlara yardımcı olduklarını iddia etti.

        HÜKÜMETİ AHMED ŞEFİK KURACAK

        Devlet televizyonu, eski Sivil Havacılık Bakanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmed Şefik'in, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildiğini duyurdu. Kabine günlerce süren protesto gösterilerinin ardından resmen istifa etmişti. Tahrir meydanına gelen ordu birliklerinin meclisin önünde, valilik ve ana arterlerde konuşlandıkları görüldü.

        Bu arada İngiltere, Fransa ve Almanya liderleri, hükümetten geniş tabanlı bir hükümet çalışması başlatmasını istedi.

        YARDIMCI ATADI

        Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, istihbarat başkanı ve sırdaşı Ömer Süleyman'ı yardımcısı olarak atadı. Resmi haber ajansı MENA, Süleyman'ın bu akşam cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yemin ederek göreve başladığını duyurdu.

        ŞEFİK DE MÜBAREK'İN DOSTU

        Hüsnü Mübarek'in hükümeti kurmakla görevlendirdiğini Ahmet Şefik de cumhurbaşkanı yardımcılığına atadığı Ömer Süleyman gibi Mübarek'in yakın bir dostu ve çalışma arkadaşı. Eski savaş pilotu Şefik, 1996-2002 arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı yaptı. Mübarek de eski Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın yardımcılığı görevini üstlenmeden önce aynı görevde bulunmuştu. Şefik, 2002'den beri Sivil Havacılık Bakanı olarak görev yapıyordu.Şefik, bakanlığı döneminde kabiliyeti ve idari yeteneğiyle ün yaptı. Devletin hava yolları şirketi EgyptAir'ın modernleşme programını başarıyla yürüten Şefik, ülkedeki havalimanlarını da iyileştirdi.

        EL BARADEY, MÜZAKERECİ OLARAK TANINDI

        Mısır'daki en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler ve diğer muhalif hareketler, muhalif lider Muhammed El Baradey'in müzakereci olarak tanınmasına karar verdi. Örgüt liderlerinden Saad el Katatni, birçok irili ufaklı örgüt ve hareketi kapsayan Ulusal Değişim Derneğinin, El Baradey'i, müzakereci olarak tanıdığını belirtti. Muhammed El Baradey, dün Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yeni başbakan ve başkan yardımcısı atamasıyla ilgili olarak, atamaların ''yararsız'' olduğunu belirtmiş ve Mübarek'in halkın sesine kulak vermediğini söylemişti.

        MÜSLÜMAN KARDEŞLER, MÜBAREK'İN ATAMALARINI REDDETTİ

        Mısır'daki en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in atamalarını reddetti. Örgüt yaptığı yazılı açıklamada, atamaları halkın taleplerini çarpıtmak ve devrimi başarısızlığa uğratmak için bir girişim olarak nitelendirdi. Hükümetin istifasının ardından Mübarek, kendisine yakın İstihbarat örgütü başkanı Ömer Süleyman'ı cumhurbaşkanı yardımcılığına, Sivil Havacılık Bakanı Ahmet Şefik'i başbakanlığa atamıştı.

        EL CEZİRE: "MISIR HALKININ SUSTURULMASI AMAÇLANIYOR"

        Merkezi Katar olan El Cezire televizyonu, Mısır'da faaliyetinin yasaklanmasının, "Mısır halkının susturulması" amacını taşıdığını savundu.

        Televizyon yönetiminden yapılan açıklamada, "El Cezire, bu sabah Mısır makamlarınca iletilen Kahire bürosunun kapatılması kararını şiddetle kınıyor" denildi. El Cezire yönetimi, bu kararın "sansür ve Mısır halkının susturulması" amacını taşıdığı görüşünü dile getirdi.

        Mısır'ın resmi haber ajansı Mena, Enformasyon Bakanlığının El Cezire televizyonunun Mısır'daki tüm faaliyetlerinin askıya alınması, tüm lisanslarının iptal edilmesi ve ülkedeki tüm El Cezire çalışanlarının akreditasyonlarının geri alınması yönünde karar aldığını bildirmişti.

        BANKALAR VE BORSA, YARIN DA KAPALI KALACAK

        Mısır'daki gösteriler nedeniyle bugün kapalı olan bankalar ve borsa, yarın da açılmayacak. Mısır Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hişham Ramiz, yaptığı açıklamada, ülkedeki güvenliğin sağlanamaması nedeniyle bankaların bugün olduğu gibi yarın da kapalı olacağını söyledi. Borsanın da yarın kapalı tutulacağı açıklandı. Mısır'daki olaylar nedeniyle bölgedeki borsaların çoğu geriledi. Dubai borsasında gösterge endeks yüzde 4,3, Abu Dabi'de yüzde 3,7, Kuveyt'te yüzde 1,8, Katar'da yüzde 3 değer kaybetti. Suudi Arabistan borsası ise dün yüzde 6,4 geriledikten sonra bugün yüzde 2,5 yükseldi.

        Image

        MISIR'DAN TÜRKLERİN TAHLİYE İŞLEMİNE BAŞLANDI

        Mısır'da bulunan Türk vatandaşlarını taşıyan ilk uçağın İskenderiye kentindeki Burç el Arab havaalanından havalandığı bildirildi. İçinde 278 kişi bulunan ve saat 17.00'da yola çıkan uçağın, 18.30 dolaylarında İstanbul'a ulaşması bekleniyor.

        Bu arada, Kahire'deki Türk vatandaşlarını tahliye etme işlemi Kahire Uluslararası Havaalanındaki görevli sayısının az olması ve yoğun uçak trafiği nedeniyle geciktiği bildirildi. Büyükelçilik yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kahire'den kalkması planlanan ilk uçağın işlemleri tamamlandı. Diğer uçaklarında yükleme işlemlerin devam ettiği bildiriliyor. Toplam 980 Türk vatandaşının birkaç saat sonra Kahire'den ayrılması bekleniyor. Mısır'daki olaylardan dolayı ülkedeki Türk vatandaşlarının tahliyesi için THY, Kahire ve İskenderiye'ye iki tanesi tarifeli olmak üzere toplam 5 uçak göndermişti.

        MISIR'DA MAHSUR KALAN ATICILIK MİLLİ TAKIMI YURDA DÖNÜYOR

        Özel bir turnuva için Mısır'a giden ve bu ülkedeki olaylar nedeniyle 3 gün Kahire'de mahsur kalan Atıcılık Milli Takımı sporcuları yurda dönüyor.

        Milli Takım sporcularından Yavuz İlnam'ın ablası Elif İlnam, kafileyi taşıyan uçağın Kahire'deki havaalanından ayrıldığını ve 15.30 civarında İstanbul'a varmasının beklendiğini söyledi.

        Kafilenin beraberinde tabanca ve tüfeklerin bulunmasının durumu daha da zora soktuğu belirtilmiş, ekibin, ulaşımı sağlamak üzere bir araç bulunması ve gerekli güvenliğin sağlanmasının ardından havaalanına hareket edeceği açıklanmıştı.

        Image

        KAHİRE MÜZESİ'NE GİREN YAĞMACILAR, İKİ MUMYANIN KAFASINI KOPARARAK KAÇTI

        Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarına karşı gösteriler sürerken yağmacılar, başkent Kahire'deki ünlü müzeye girerek, 4 bin yıllık firavunlar devrine ait iki mumyanın kafasını kopararak kaçtı.

        Mısır'ın kıdemli Eski Eser Yüksek Kurulu'nun Başkanı Zeki Havas, "Güvenlik güçleri müzeyi koruyor. Başka zayiat yok" dedi.

        New York Metropolitan Sanat Müzesi'nin Müdürü Thomas Campbell, "Kahire'nin 4 bin yıllık eşsiz müzesi tam manasıyla hazinedir. Onun için çok iyi korunması gerekiyor" uyarısında bulundu.

        BAZI İŞ ADAMLARI 10 ÖZEL JETLE ÜLKEDEN AYRILDI

        Bu arada, Mübarek'e karşı gösteriler bir haftayı doldururken ülkenin önde gelen bazı iş adamları, 10 özel jet uçağıyla ülkeden ayrıldı.

        Kahire uluslararası havalimanına gelen uçaklardan İngiltere-Londra-Heahtrow bağlantılı olan, rota değiştirdi. Yarısı Mısırlı yarısı turist yaklaşık 2 bin kişi ülkeyi terk edebilmek için Kahire havalimanına akın etti.

        İSRAİL ORDU RADYOSU: ABD YÖNETİMİNİN MISIR'LA İLGİLİ TUTUMU NEDENİYLE İSRAİL YETKİLİLERİ HAYAL KIRIKLIĞI İÇİNDELER

        İsrail ordu radyosu, Mısır'ın içinde bulunduğu krizle ilgili olarak, ABD'nin takındığı tutum nedeniyle İsrail yetkililerinin hayal kırıklığı içinde olduklarını bildirdi.

        Ordu radyosu, İsrailli yetkililerin ABD Başkanı Barack Obama ve yönetiminin, Mısır'daki olaylar karşısındaki "kayıtsız tutumu" nedeniyle hayal kırıklıklarını ifade ettiklerini bildirdi. Haberde, buna rağmen Başbakan Binyamin Netanyahu'nun çevresindekilerle bakanların, ABD'yle ilgili olarak herhangi bir görüş belirtmekten kaçındıkları kaydedildi.

        Bu arada, İsrailli yetkililerin Mısır'da rejim değişikliğinden ve Mübarek'ten kurtulunması konusunda ABD'nin ısrarlı olmasından endişe duydukları dile getirildi. Bazı kaynaklara göre, Washington'ın Mısır'daki rejimde yapılacak ufak değişiklikleri kabul etmeyip, tam tersine rejimin bütünüyle değişmesinde ısrarlı olduğunu İsrail'e de aktardığı öne sürülüyor.

        İsrail eski Savunma Bakanı Şaul Mofaz ise Mısır'da meydana gelen son olayların İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki müzakerelere de zarar vereceği görüşünü dile getirdi. Mofaz, istikrarın ne kadar önemli olduğunun bugünlerde görüldüğünü söyledi.

        Filistin basınında da Mısır Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi ile İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman'ın, protestolar karşısında Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i görevinden ayrılması konusunda ikna etmeye çalıştıkları, ancak Mübarek'in bunu kabul etmediği, bunun yerine Süleyman'ı cumhurbaşkanlığı yardımcılığına atamayı uygun gördüğü kaydedildi.

        Image

        MISIR GAZZE ŞERİDİ'NDEKİ REFAH SINIR KAPISINI KAPATTI

        Mısır'ın, Gazze Şeridin'deki Refah sınır kapısını kapattığı bildirildi. Sınırın Gazze tarafındaki Filistinli sınır yetkilisi Gazi Hemad, normalde hafta sonları 2 günlüğüne kapatılan ve pazar günleri açılan sınırın 4-5 gün boyunca kapalı kalacağını söyledi. Günde 400 ila 600 Filistinli, tıbbi tedavi, eğitim ve ailelerini ziyaret etmek gibi nedenlerle Refah kapısından Mısır'a geçiş yapıyor. Gelişmeler üzerine açıklamada bulunan Hamas yetkilileri, örgüt liderlerinin, uzun bir süreden beri Hamas'ın elinde bulunan İsrailli askerin serbest bırakılması konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Mısır üzerinden Suriye'ye geçme planlarının da ertelendiğini duyurdu.

        Öte yandan Gazze'ye ulaşan haberlerde Mısır'ya yaşanan ayaklanmadan yararlanarak ülkedeki hapishanelerden kaçan 3 Filistinlinin, Mısır'dan Gazze'ye mal kaçırmak amacıyla kullanılan gizli tünellerden geçerek Gazze'nin sahil kesimine geldiği kaydedildi.

        NEW YORK'TA YAŞAYAN MISIRLILAR, MÜBAREK'İ PROTESTO ETTİ

        New York'ta yaşayan Mısırlılar, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i protesto etti.

        BM binasının karşısındaki Dag Hammarskjold Parkı'nda toplanan grup, Mısır'da protesto gösterileri düzenleyen soydaşlarına tam destek verdiklerini belirterek, ''Halk rejimin değişmesini istiyor'' diye slogan attı.

        New York ve New Jersey'de yaşayan Mısır asıllılar, uluslararası toplumun ve ABD yönetiminin Mısır'daki rejime değil halka destek vermesini istedi. Ellerinde Mısır bayraklarıyla Mübarek'i istifaya çağıran protestocular, ''Mübarek, git ve insanların yaşamasına izin ver'' yazılı pankart taşıdı.

        Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mısırlılar, Mübarek'in 30 yıldır başlarında olmasından usandıklarını kaydederek, Mısırlıların daha iyisini hak ettiğini ifade etti. Bazı protestocular, ABD yönetiminin Mısır halkını daha çok desteklemesini, Başkan Obama'nın daha güçlü mesajlar vermesini beklediklerini söyledi.

        Gösteri sırasında Mısır'ın BM Daimi Temsilciliği ile konsolosluk binalarının önünde yoğun güvenlik önlemi alındı.

        Image

        İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU: AMACIMIZ MISIR İLE BARIŞIN SÜRMESİ

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bizim amacımız, Mısır ile barışın sürmesi" dedi.

        Netanyahu, haftalık olağan kabine toplantısının başında yaptığı açıklamada, İsrail'in Mısır'daki olayları yakından takip ettiğini belirterek, bu konuda ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile konuştuğunu söyledi.

        İsrail radyosunun haberine göre, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile de konuyla ilgili değerlendirmeler yaptıklarını söyleyen Netanyahu, "Mısır'la olan barışın devam edeceği umudunda olduklarını" dile getirip, "Çevremizde istikrar ve güvenliğin devam etmesini diliyoruz" diye konuştu.

        Netanyahu, protesto gösterilerinin başlamasından bu yana ilk kez Mısır'la ilgili bir açıklamada bulunurken, olayların içeriğine girmekten kaçındı. Netanyahu, daha önce başbakanlık sözcülerine Mısır'daki olaylarla ilgili herhangi bir açıklama ve yorum yapmamaları talimatını vermişti.

        Mısır, Ortadoğu'da İsrail'le barış anlaşması yapmış iki ülkeden biri, diğer ülke ise Ürdün.

        OBAMA, ERDOĞAN'LA MISIR'I KONUŞTU

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün gece ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Başkan Obama'nın Başbakan Erdoğan'ı arayarak, ''bölgede demokratik gelenekleri güçlü Türkiye'nin birçok kez başarılı seçim sonuçları elde ederek iş basına gelmiş lideri olarak Başbakan Erdoğan ile bölgedeki yeni gelişmeleri değerlendirmeye önem verdiğini belirttiği'' kaydedildi.

        Görüşmede, bölge halklarının meşru ve doğal demokratik haklarının karşılanması gerektiği hususunda görüş birliğine varıldığı ifade edilen açıklamada, ''Bu bağlamda halklara karşı şiddet kullanılmaması yönündeki hassasiyetin altı çizilerek, bölge ülkelerinde gelişen olayların derin ve köklü istikrarsızlıklara yol açmaması arzusu dile getirilmiştir. İstikrarsızlıkların bölge ülkelerine zarar verici sonuçları olacağı hususundaki endişeler paylaşılmıştır. Görüşme, tarafların bundan sonraki gelişmelerde daha sık temas halinde olmaya karar vermeleriyle sona ermiştir'' denildi.

        KRAL ABDULLAH DA OBAMA İLE KONUŞTU

        Suudi Arabistan Kralı Abdullah Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile dün yaptığı telefon görüşmesinin ardından dün gece yarısı ABD Başkanı Baracak Obama ile de bir görüşme yaptı.

        Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, ABD Başkanı Obama Kral Abdullah'ı aradı. Görüşme sırasında ikili ilişkiler ve bölgesel sorunlar görüşülürken, Mısır'daki gelişmeler de ele alındı.

        Her iki tarafın görüşmede Mısır'daki "kaos, yağma, masumlara gözdağı, özgürlük ve ifade özgürlüğünün kötüye kullanılması, gizli hedefler için kaosun körüklenmesi" gibi olayları onaylamadığı bildirildi.

        Kral Abdullah "kardeş Mısır halkının güvenliğinin, istikrarının hiç bir gerekçe ile pazarlık konusu edilemeyeceğini" bildirirken, Mısır'ın potansiyeli ve başarısının Arap ve İslam milletlerinin kapasitesinin ana parçası olduğuna dikkat çekti.

        Haberde ayrıca, Kral Abdullah'ın bakış açısının bölgenin güvenlik ve istikrarı doğrultusunda olduğunun Başkan Obama tarafından da anlaşıldığı dile getirildi.

        KUVEYT EMİRİ MÜBAREK'E DESTEK VERDİ

        Bu arada Kuvyet Emiri Şeyh el Sabah el Ahmed el Cabir el Sabah'ın, Mısır'daki olaylar ile ilgili olarak Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i telefonla aradığı bildirildi.

        Kuveyt Emiri'nin, görüşmede Mısır'daki "sokak hareketini, yağmacılığı" kınadığı ve bu olayların Mısır'ın güvenliğini ve istikrarını hedef aldığını söylediği bildirildi.

        Kuveyt Emiri görüşmede Mısır hükümetine ve halkına olan güvenini tekrarlarken, "Mısır'ın bu kritik anları aşacağını ve yeniden güvenli ve istikrarlı bir ülke olacağını" kaydetti.

        ABD DIŞİŞLERİ BAKANI CLINTON: MÜBAREK, DEMOKRASİ YOLUNDA YETERİNCE ADIM ATMADI

        ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, demokrasi yolunda halen yeterince adım atmadığını söyledi. Clinton, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, ''iyi yönde bir geçiş'' istediklerini belirterek, ''Halen iktidarda olan Mübarek, rejiminden geçişin kolaylaşması için gerekeni yapmasını istiyoruz'' dedi. Mısır'da özgür ve adil seçimlerin yapılmasını görmek istediklerini ifade eden ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ABC televizyonundaki konuşmasında da Mısır'a yardımların askıya alınıp alınmayacağıyla ilgili soru üzerine, şu an böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

        ABD: MISIR HÜKÜMETİ DEĞİŞİME KARŞI ÇIKAMAZ

        ABD Dışişleri Bakanı sözcüsü P.J. Crowley, Mısır hükümetinin önce "desteyi karıştırıp, sonra da değişime karşı çıkamayacağını" söyledi. Crowley, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yayımladığı mesajında, "Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in reform vadeden sözlerinin eyleme dökülmesi gerektiğini" de belirtti.

        Ayrıca ABD'nin de Mısır da özgür ve adil bir seçim istediği belirtildi.

        ABD VATANDAŞLARINI TAHLİYE EDECEK

        Bu arada, ABD, Mısır'daki vatandaşlarını yarından itibaren tahliye edeceğini bildirdi. ABD'nin Kahire Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Mısır'daki Amerikan vatandaşlarına, isteyenlerin Avrupa'daki güvenli yerlere taşınacağı yönünde bilgi verildiği belirtildi. Açıklamada, Amerikan vatandaşlarının tahliyesine ilişkin uçuşların yarın başlayacağı kaydedildi.

        SARKOZY, TUNUS VE MISIR'DA "BARIŞÇIL DEĞİŞİM" İSTEDİ

        Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Tunus ve Mısır'daki rejimlerin "barışçıl değişimini" tercih ettiklerini söyledi. Fildişi Kıyısı'ndaki krizin ele alındığı Afrika Zirvesine davet edilen Sarkozy, "Fransa, dostluk ve saygı ile bu önemli dönemde Tunusluların ve Mısırlıların yanındadır" dedi. Sarkozy, "nereden gelirse gelsin şiddetin hiçbir zaman çözüm olmadığına" işaret ederek, "Çünkü şiddet sadece şiddet getirir, çünkü şiddet bütün kıtalarda yıkım ve acı doğurur" dedi. Fransa'nın ülkelerin egemenliğini ve halkların geleceğini belirleme hakkını tanıdığını kaydeden Sarkozy, "Ancak, evrensel olan değerler vardır... Bütün siyasi sorumlular bunları hesaba katmalıdır" diye konuştu. Bugünkü dünyada artık dün gibi yönetmenin mümkün olmadığını kaydeden Sarkozy, "Barışçıl değişim, Fransa bunu istiyor" dedi.

        İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI HAGUE: MÜBAREK, ÜLKESİNİN AŞIRICILARIN ELİNE DÜŞMESİNİ ÖNLEMELİ

        İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i "ülkesinin aşırıcıların eline düşmesini önlemek için demokratik dönüşüm yapmaya" çağırdı.

        Hague İngiliz basınına yaptığı açıklamada, "Mısır'ın daha açık ve demokratik bir topluma dönüşmesi hem Mısırlılar, hem de tüm dünya için iyi olacaktır" dedi.

        Mısır'ın bağımsız bir ülke olduğunu, dolayısıyla kimin Cumhurbaşkanı olması gerektiğini kendilerinin belirleyemeyeceğini ifade eden Hague, Kahire, İskenderiye ve Süveyş'te bulunan İngiliz vatandaşlarını çok önemli sebepleri olmadıkça ülkeden ayrılmaya çağırdı.

        Bu arada İngiliz yayın kuruluşu BBC, İngiltere'nin Kahire Büyükelçiliği çalışanlarının ailelerinin, İngiltere'ye dönmeleri için gerekli hazırlıkların yapıldığını bildirdi.

        İngiltere Başbakanı David Cameron dün Mübarek'i arayarak, Mısır'da devam eden şiddetten duyduğu endişeyi dile getirmiş ve Mübarek'i "cesur adımlar atmaya" çağırmıştı.

        BM GENEL SEKRETERİNDEN İTİDAL ÇAĞRISI

        Bu arada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır'da "itidal, şiddete başvurulmaması ve temel haklara saygı" çağrısında bulundu.

        Afrika Birliği zirvesi için Etiyopya'da bulunan Ban, "Halkın sesine, taleplerine, zorluklarına ve daha iyi bir geleceğe dair umutlarına daha dikkatle kulak vermeliyiz" dedi.

        İKT GENEL SEKRETERİ İHSANOĞLU'NDAN, "EN ÜST DÜZEYDE İTİDAL VE CAN KAYIPLARININ ÖNLENMESİ" ÇAĞRISI

        İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu Mısır'daki olaylar ile ilgili yaptığı resmi açıklamada, ülkedeki olayları çok yakından takip ettiklerini bildirdi ve en üst düzeyde itidal çağrısında bulunarak, can kaybının önüne geçilmesini istedi.

        İhsanoğlu ayrıca tüm taraflara kamu ve özel mülklerin korunması yönünde çağrıda bulunurken, İKT'nin üye ülkelerdeki sürdürülebilir kalkınma amacıyla, sosyo-ekonomik ve siyasi reformlar için kapsamlı bir projenin 2005 Mekke zirve toplantısında kabul edildiğine dikkat çekti.

        Bu çerçevede üye ülkelerin bu programın uygulanabilmesi için çabalarını iki katına çıkarmasını isteyen İhsanoğlu, Mısır'ın mirasından, tarihi ve iyi bilinen değerlerinden dolayı bu krizi barışçıl bir şekilde aşacağına ve bölgede ve uluslararası alanda her zaman oynadığı rolü koruyacağına olan inancını dile getirdi.

        ARAP BİRLİĞİ GENEL SEKRETERİ MUSA, MISIR'DA ÇOK PARTİLİ SİSTEME GEÇİLMESİNİ İSTEDİ

        Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Mısır'da çok partili bir demokrasi görmek istediğini söyledi.

        Eski Mısır Dışişleri Bakanı da olan Musa, BBC'ye yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bakanların değiştirilmesinden ziyade reform isteyen halkın sesine kulak vermesi gerektiğini söyledi.

        Amr Musa, yeni bir başbakan ve yeni bakanların atanmasının ille de değişim anlamına gelmediğini belirtti.

        Arap ülkelerinin Tunus'ta başlayan değişim çağrılarına kulak vermesi gerektiğini belirten Musa, "Arap dünyası değişim yolunda. Günümüzün sloganı reform, değişim ve modernleşme" diye konuştu.

        ALMANYA DA EK UÇAK GÖNDERECEK

        Alman hava yolu şirketi Lufthansa, Mısır'da bulunan Alman vatandaşların tahliyesi için yarın sabah saatlerinde Mısır'ın başkenti Kahire'ye bir ek uçak gönderecek.

        Lufthansa'dan bir sözcü, yaptığı açıklamada, Mısır'dan yarın bir uçak kalkacağını, buna paralel olarak da yarın sabah bir ek uçağın daha Frankfurt'tan Kahire'ye gönderileceğini, iki uçağın yarın öğleden sonra Frankfurt'a döneceğini belirtti.

        Sözcü, Alman Dışişleri Bakanlığı'nın Mısır'a uçak gönderilmesi yönünde başvurusu olduğunu kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ