Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Filistin yardımlarında IHH kapsam dışı kaldı, İsrail Türkiye, Filistin, Mavi Marmara, insani yardım konvoyu.

        Hilal ÖZTÜRK / hozturk.htgazete.com.tr

        HABERTÜRK, Mavi Marmara katliamı nedeniyle İsrail’in özür dilemesi sonrası başlayan müzakerelerde Türkiye’nin Filistin’e göndereceği tüm yardımların koşulsuz olarak kabul edilmesi sözü verildiğini duyurmuştu. Ancak yardımların yalnızca iki kurum aracılığıyla İsrail’e teslim edileceği ortaya çıktı.

        Bu iki kurum Kızılay ve TİKA olarak belirtildi. Yani Mavi Marmara gemisiyle insani yardım konvoyuna öncülük eden İHH’nın kapsam dışında kaldığı öğrenildi. Dışişleri Bakanlığı’na bu durumu sorduk. Habertürk’e bilgi veren Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, müzakerelerin hassasiyetle sürdürüldüğünü, bu nedenle herhangi bir açıklama yapılmayacağını belirtti.

        İsrail ile Türkiye arasında diplomasi dilinde “Memorandum of Understanding” olarak ifade edilen ön anlaşma sağlandı. İsrail’in tek şartı ise Türkiye’deki davanın düşürülmesi. Bu şart yerine gelirse sözleşme imzalanacak. İsrail 21 milyon dolar tazminat ödeyecek, Filistin’e silah dışındaki tüm yardımların Türkiye üzerinden koşulsuz ulaşması sağlanacak.

        Yalnızca bu yardımlar TİKA ve Kızılay aracılığıyla İsrail’e teslim edilecek. Edinilen bilgilere göre Mavi Marmara gemisiyle insani yardım götürülmesine öncülük eden İHH, İsrail tarafından istenmedi. Dışişleri Bakanlığı’nın İHH’nın da yardım ulaştırması konusunda ısrarcı olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Mavi Marmara saldırısından bir süre sonra İsrail İHH’yı terörist örgütler listesine aldığını duyurmuştu. İHH’nın halen bu listede olduğu biliniyor.

        ŞARTLARI; KOMUTANLARA AÇILAN DAVANIN DÜŞÜRÜLMESI

        İsrail’in Türkiye’de İsrailli 4 komutan için açılan davanın düşürülmesi şartı, henüz karşılanamadı. Türk Dışişleri, davayla ilgili çözüm yolları arıyor. Ancak yasal olarak Türkiye’de açılan bir kamu davasının düşürülmesi mümkün değil. Bir çözüm bulunması halinde sözleşme resmi olarak imzalanacak. İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi ve İstihbarat Başkanı Amos Yadlin hakkında, 9’ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama sürüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ