Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Düzenli Dut Yemenin Saymakla Bitmeyen Faydaları Nelerdir? Dutun Faydaları ve Zararları Neler, Nelere İyi Gelir?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Kişiler sağlıklı beslenmek isterken aynı zamanda lezzetli yiyecekler de tüketmek ister. Bu özellikleri taşıyan meyvelerden biri olan dut bu yüzden her yaştan insanın severek tükettiği bir meyve olarak yaz aylarının vazgeçilmezi olmayı başarmaktadır. İçeriği ile sağlığımıza da pek çok fayda sağlayan dut kara ve beyaz olarak iki çeşitte tüketilebilir. Farklı şekillerde tüketimi yapılan dutun faydaları ise kişiler tarafından merak konusudur. Düzenli bir şekilde dut yemeninin faydalarını merak edenler için tüm bilinmesi gerekenleri yazımızda bir araya getirdik.

        Dutun Faydaları

        • Dut meyvesi kan yapıcı bir meyvedir. Bu yüzden düzenli tüketildiği takdirde kansızlık problemlerine iyi gelir.
        • Hazımsızlık sorunu yaşayan kişiler dut tüketebilir.
        • Enerji verici özelliği ile birlikte vücudun direnç kazanmasına yardımcı olur.
        • Bağırsaklarda meydana gelen kurt sorunu günlük hayatı çok olumsuz etkiler. Bu yüzden dut tüketerek bağırsak kurtlarından kurtulabilirsiniz.
        • Dut iştah açıcı bir meyvedir. Bu yüzden kilo almak isteyen kişiler tarafından tüketilebilir.
        • İçeriğinde bulunan mineral ve vitaminler ile enfeksiyon ve mikroplara karşı savaşır.
        • Ağız içi hastalıklara iyi gelir.
        • Bademcik ve boğazda meydana gelen iltihaplanmalara iyi gelir.
        • Diş eti rahatsızlıklarına faydalıdır.
        • Dutu sadece meyvesi değil yaprakları da antioksidan deposudur. Yaprakları kaynatılarak içildiğinde sağlık için oldukça faydalı bir çay olduğu bilinmelidir.
        REKLAM

        Dutun Zararları

        Dutun faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da televizyonlarda sık sık dile getirilir. Ancak bazı durumlarda olumsuz etkilere de yol açabilir. İçeriğinden kaynaklı olmasa da dutun fazla tüketimi istenmeyen sağlık sorunlarını doğurabilir. İşte dutun sağlığa zararları:

        Kan şekerini düşürme özelliği olduğu için kan şekeri düşük olan kişiler tüketmemeli. Aksi halde hipoglisemiye sebep olabilir. Bunun yanı sıra baş ağrısına, görmede bulanıklığa, terlemeye ve baş dönmesine de sebebiyet verebilir.

        Dut Bağırsaklara İyi Gelir Mi?

        Dut meyvesi bağırsaklar için faydalı bir besindir. Metabolizmayı daha hızlı çalıştıran dut meyvesi bağırsaklar için de dosttur. Özellikle bağırsakta meydana gelen kurtların düşürülmesine yardımcı olur. Aç karnına uygun miktarda tüketildiğinde kabızlık problemini de ortadan kaldırmaya yardımcıdır.

        REKLAM

        Dut Tüketmek Cilde İyi Gelir Mi?

        Dutun içeriğinde antioksidan oranı yüksektir. Bu da cilt hücrelerini yenilemeye yardımcı olur. Düzenli bir şekilde dut tüketmek cilt lekelerinin giderilmesine ve cildin daha ışıltılı gözükmesine yardımcı olur.

        Dut Saça Faydalı Mı?

        Hem kadınlar hem de erkekler için doğal besinlerin saça olan faydaları merak edilir ve araştırılır. Dutta bulunan antioksidan oranı saç için de oldukça faydalıdır. Özellikle saçlarda dökülme problemi yaşayanlar dut suyu ile saçlarına bakım yapabilir. Dutun kaynatılması ile bir su elde edilir ve saç problemleri olan kişiler bu kaynatılan su ile saçları yıkayarak saç diplerine de masaj yapabilir. Uygulanan bu işlem ile saç derisi temizlenir ve hava alır. Hava alan saç kökleri daha da sağlamlaşır, dökülmeler azalır. Bunun yanı sıra dut suyu saça daha parlak ve canlı bir görünüm de katar.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Kubilay Kos
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ