Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem e-Nabız ile aşı nasıl sorgulanır? e-Nabız'a giriş nasıl yapılır? Adım adım e-Nabız işlemleri
        1

        Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, önceki yıllarda olduğundan daha fazla influenza aşısı temin etmek üzere bağlantıların sağlandığı, ancak aşının tüm dünyada üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle belli bir zaman diliminde peyderpey temin edildiği belirtildi.

        Belirlenen risk gruplarının ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılmasının öngörüldüğü bilgisine yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:

        "Vatandaşlarımız risk durumlarını e-Nabız sistemi üzerinden öğrenebileceklerdir. İlgili aşı, hekimler tarafından sadece Reçetem Sistemi üzerinden yazılacaktır. Manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacaktır. İlgili aşı yalnızca serbest eczanelerce temin edilecektir. Eczanenin Reçetem Sistemi'ne reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi'nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacaktır."

        E-NABIZ GİRİŞ NASIL YAPILIR? İŞTE ADIM ADIM E-NABIZ...

        2

        E-NABIZ NEDİR?

        e-Nabız sağlık kuruluşlarından toplanan sağlık verilerine vatandaşların ve sağlık profesyonellerinin internet ve mobil cihazlar üzerinden erişebilecekleri bir uygulamadır. Muayene, tetkik ve tedavilerinizin nerede yapıldığına bakılmaksızın, tüm sağlık bilgilerinizi yönetebildiğiniz, tıbbi özgeçmişinize tek bir yerden ulaşabildiğiniz bir kişisel sağlık kaydı sistemidir. Bizzat sizin verdiğiniz, süresi ve sınırı belirlenmiş yetki çerçevesinde sağlık kayıtlarınızın hekimlerce değerlendirilebildiği, böylelikle teşhis ve tedavi sürecinin kalitesini ve hızını artıran, sizinle hekiminiz arasında güçlü bir iletişim ağının kurulmasını sağlayan, internet üzerinden güvenli bir şekilde erişebildiğiniz dünyanın en geniş ve en kapsamlı sağlık bilişim alt yapısıdır.

        E-NABIZ GİRİŞ İÇİN İKİ FARKLI YÖNTEM

        T.C. Sağlık Bakanlığı kişisel sağlık kaydı sistemi olan e-Nabız sistemine giriş yapabilmeniz için iki farklı yöntem sunulmuştur.

        1.) https://enabiz.gov.tr/ üzerinden T.C kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet üzerinden uygulamaya giriş yapmak,

        2.) e-İmza ile uygulamaya giriş yapmak.

        3

        1.) e-Nabız sistemi resmi sitesine https://enabiz.gov.tr/ gidiniz. Karşınıza çıkan ekranın sol tarafında e-Nabız giriş penceresi yer almaktadır. Buradan T.C kimlik numaranız ve şifrenizi yazarak giriş yapabilirsiniz.

        • Giriş yaptığınızda profil bilgilerinizi oluşturmak için yönlendirildiğiniz ilk ekranda Kullanım Şartları bulunmaktadır. Profilinizi oluşturmaya başlamak için “e-Nabız Sistemi kullanım koşullarını okudum” yazısının yanında bulunan kutucuğu işaretlemeniz gerekmektedir.
        • Profil bilgilerinizi oluşturmak için 2. Aşama kişisel bilgilerinizdir.
        • Paylaşım Seçeneklerinden kişisel sağlık bilgilerinize kimlerin erişimde bulunmasını istediğinizi seçebilirsiniz. Profil bilgilerinizi oluştururken son aşama ise Erişim Bilgileridir. Burada cep telefonu bilgilerinizi ve sisteme girişte kullanmak istediğiniz e-Nabız şifrenizi oluşturup girmeniz gerekmektedir. Daha sonra cep telefonunuza gelen tek kullanımlık erişim kodunu Onay Kodu alanına yazarak e-Nabız ı aktifleştirme işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz.

        E-Devlet şifreniz yoksa:

        Sağlık Bakanlığına kayıtlı Aile Hekiminize cep telefonu numaranızın kaydını yaptırarak, telefonunuza gelecek kısa mesaj ile size iletilen tek kullanımlık erişim kodunu kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

        4

        2.) e-Nabız sistemine giriş yapabilmek için e-İmza yöntemini kullanmak istiyorsanız

        Cep telefonunuz ve hattınıza kayıtlı mobil imzanız ile kimliğiniz doğrulandıktan sonra işleminize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Eğer farklı bir yöntem ile kimlik doğrulaması yapmak istiyorsanız, yukarıda bulunan diğer seçenekleri kullanarak da sisteme giriş yapabilirsiniz.

        Diğer yöntemler:

        • E-İmza Uygulaması İndirebilirsiniz.
        • Ortak Giriş Noktası

        Ortak Giriş Noktası, Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen uygulamalara tek bir noktadan erişim imkânı sunan bir web sitesidir. Ortak Giriş Noktası, kullanıcıların giriş yapmak istedikleri uygulamalara Aktif Dizin, T.C. Kimlik Kartı, e-Devlet Kapısı, Elektronik İmza ve Mobil İmza seçeneklerinden kendilerine uygun olan yöntemle kimlik doğrulamalarını gerçekleştirilerek erişimini sağlamaktadır. Ortak Giriş Noktasından giriş yapıldıktan sonra kullanıcıların entegre başka web uygulamalarına tekrar giriş yapmalarına gerek kalmaksızın erişimleri sağlar.

        5

        e-Nabız sistemine masaüstü bilgisayarınızdan giriş yaptığınız anda karşınıza bu şekilde kişisel sağlık bilgileriniz çıkmaktadır. Daha önce gittiğiniz hastaneler, doktorlar, yaptırmış olduğunuz tahliller burada gözükecektir. Eğer risk grubunda değilseniz;

        "İnfluenza (Mevsimsel Grip) Bilgilendirme

        İnfluenza açısından yüksek risk grubunda değilsiniz. Durumunuz ileride yeniden değerlendirilecektir." mesajı belirecektir.

        Risk grubunda yer alıyorsanız da girp aşısı bilgileriniz ekran yer alacaktır.

        6

        e-Nabız uygulamasına Android ve İOS işletim sahibi telefonlardan da ulaşabilmeniz mümkün. E-Nabız, sağlık tesislerinden toplanan kişisel sağlık verilerine, vatandaşların ve vatandaşların yetkilendirdiği yakınlarının ve hekimlerin, internet ve mobil cihazlar üzerinden erişebilecekleri bir uygulama.

        Google Play mağazasından indirmek için

        GOOGLE PLAY MAĞAZASINDAN İNDİRİN

        APP Store'den indirmek için

        APP STOREDEN İNDİRİN

        Tıklamanız yeterli olacaktır.

        Uygulamayı yükledikten sonra e-Nabız şifrenizle ya da E-devlet giriş ekranı ile giriş yapabilirsiniz.

        7

        Uygulamayı kullanabilmeniz için "https://www.enabiz.gov.tr" sitesinde yer alan "E-Devlet ile Giriş" sekmesinden giriş yaparak e-Nabız sistemini aktif etmeniz gerekmektedir. Kullanıcı onay verdiği takdirde destekleyen mobil cihazlardan ilgili bilgiler uygulama tarafından kullanılacaktır.

        e-Nabız uygulamasına giriş yaptığınızda karşınıza bu şekilde ekran çıkacaktır.

        E-Nabız’da bulunan sağlık bilgileri, sistemin devreye alınmasından itibaren hastalıklarınızla ilgili konulan teşhislerin, yaptırılan tahlillerin, çekimi yapılan tıbbi görüntülerin, yazılan ilaçların, aşıların, tespit edilen alerji ve benzeri bilgilerin sağlık hizmeti alınan sağlık kuruluşları tarafından elektronik ortamda e-Nabız sistemine gönderilmesi ile oluşmaktadır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ