Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Üretim pahalıya patladı! - İş-Yaşam Haberleri

        Menekşe ATASELİM-HT GAZETE

        Önceki gün tüm Türkiye’de yaşanan ve yaklaşık 8 saat süren elektrik kesintisinin faturası büyük oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Böke dün bu rakamı 600 milyon dolar olarak açıkladı. Rakamlar 600-800 milyon dolar arasında değişirken Türkiye’nin güçlü fabrikaları ve sektörleri zarardan nasibini aldı.ZorluHolding’e bağlı 15 fabrikada üretim durdu, dur-kalk yapılan üretim makinelere ve o sırada proseste olan ürünlere zarar verdi. Tekstil sektöründe boyahanelerde günlük maliyet yüzde 20 arttı, boyalarda bozulma yaşandı. OSB’ler de kesintiden nasibini aldı. Örneğin İzmir OSB doğalgaz santralına rağmen 3 milyon TL zarar yazdı.

        İşte kesintinin yansımaları:

        ZORLU HOLDİNG BAŞKANI AHMET ZORLU

        ‘10’u Vestel, 4’ü tekstilde toplam 15 fabrikamızda üretim durdu’

        “Önceki günkü elektrik kesintisi bir fors majör. Kimsenin elinde olan bir durum değil, sistem arızası oldu. Bizim de tesislerimiz durdu. 15 fabrikamızda üretim durdu. Belli bir süreden sonra jeneratör gibi ek yardımlarla üretim tekrar başladı ama sonuçta durkalktan ötürü de zararlar oldu. Makine de zarar görebiliyor durkalktan, ürünler de standart dışı çıkabiliyor üretimden. Vestel’de de jeneratör devreye girdi ama tüm üretimi karşılamaya yetmez tabii. Bir kısmına yetti. Vestel dediğimiz zaten 10 fabrika, tekstil fabrikalarımız ve nikel yatırımımızda da üretim durdu.”

        KESKİNOĞLU Y.K. ÜYESİ KESKİN KESKİNOĞLU

        ‘Soğuk gıda zincirini koruduk’

        “Bizim işimiz gıda olduğu için gıda güvenliği konusunda daha da hassas olmamız gereken bir süreç yaşadık. Tüm ürünleri jeneratörlerle muhafaza ettik ve soğuk gıda zincirini hiç kırmadık. Bu bizim için ek maliyet oldu, ama bu durumda zaten başka seçenek yok.”

        AKSA JENERATÖR CEO’SU ALPER PEKER

        “Elektrik kesintisi başladıktan bir süre sonra jeneratör satın almak için arayanların siparişlerine yetişemedik, talep yüzde 20 arttı. Çağrı merkezimizi arayanların sayısı yüzde 500, web sitemizi ziyaret edenler yüzde 800 arttı. Elektrik kesintisinden mağdur olan birçok üretici jeneratör satın almak için firmamıza yöneldi.” ‘Jeneratöre talep % 20 yükseldi’

        İTHİB BAŞKANI İSMAİL GÜLLE

        ‘Boyahanelerdeki maliyeti % 20 artırdı’

        “Tekstil sektöründe farklı kategorilerde farklı etkilenmeler yaşandı. En çok sıkıntı boyahanelerde yaşandı. Jeneratör yoksa boyahanelerde işleme prosesleri durdu, durunca mallar bozuldu. Bu da günlük maliyeti yüzde 20 artırdı. Mesela sadece Tekirdağ Çorlu tarafında aşağı yukarı 500 tane boyahane bu sıkıntıdan etkilendi. Bir de tabii iplik üretimi var. İplik üretiminde de makineler durdu, üretim aksadı.”

        İZMİR ÇİĞİLİ OSB BAŞKANI HİLMİ UĞURTAŞ

        ‘Santrala rağmen 3 milyon TL zarar’

        “Bizim doğalgaz santralımız var, onu devreye soktuk. Günün sonunda 3 milyon TL zarar yazdık, ama santralımız olmasaydı bu rakam 10 milyon TL’ye çıkacaktı. Enerji maliyetimiz arttı, önceki gün piyasada megavat başı fiyat 104 TL, bizim maliyetimiz 180 TL oldu. Yani yüzde 80 artış oldu. Bir de biz OSB olarak suyu büyükşehir belediyesinden temin ediyoruz. Elektrik kesilince kuyulardan su çekilememiş, bir süre sular da kesikti.”

        MOTORİN TÜKETİMİ YÜZDE 15 ARTTI’

        Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, jeneratörlerin devreye girmesiyle önceki gün motorin satışlarının yaklaşık yüzde 15 arttığını ifade etti. Zülfikar, “Uzun elektrik kesinti devri kapandığı için artık çok az işletmede jeneratör var. Olanlar boşalan depolarını yeniden doldurma yoluna gitti. Ancak birçok işyeri de tatil ilan etti. Bu da dağıtım kamyonlarını durdurdu. Bu da motorin talebini dengeledi” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ