Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Cari açık açıklandı - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye ekonomisi 2015 yılı Mayıs ayında 3.99 milyar dolar açık açık verdi. Cari işlemler açığının mayıs ayında 3.6 milyar dolar olması bekleniyordu.Cari açık Turkcell'in nisan ayı başında gerçekleşen temettü ödemelerinin etkisiyle 3 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde gelerek 3.41 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

        Kaynağı belirsiz para giriş ve çıkışlarının gösterildiği "Net Hata ve Noksan" kalemi mayıs ayında 1.8 milyar dolarlık girişe işaret ediyor. Net Hata ve Noksan, Ocak-Mayıs döneminde 8.9 milyar dolar oldu.

        Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, cari işlemler açığı, birönceki yılın Mayıs ayına göre 342 milyon ABD doları artarak 3.994milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, 12 aylıkcari işlemler açığı 44.687 milyon ABD dolarına yükseldi.

        Açıklamada şöyle denildi: "Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir öncekiyılın aynı ayına göre 127 milyon ABD doları azalarak 5.367 milyon ABDdolarına gerilemesine rağmen, hizmetler dengesinden kaynaklanan netgelirlerin 272 milyon ABD doları azalarak 2.138 milyon ABD doları vebirincil gelir açığının 147 milyon ABD doları artarak 814 milyon ABDdoları olarak gerçekleşmesi cari işlemler açığının artmasında etkiliolmuştur. Parasal olmayan altın kalemi net ithalat olarak, bir önceki yılınMayıs ayında 621 milyon ABD doları, bu yılın aynı ayında ise 108milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan netgelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 169 milyon ABD dolarıtutarında azalarak 2.110 milyon ABD dolarına gerilemiştir. Birincil gelir dengesi kalemi altında kâr transferlerini içerendoğrudan yatırım kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılınaynı ayına göre 219 milyon ABD doları artarak 407 milyon ABD dolarıolmuştur."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ