Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Saatler ne zaman geri alınıyor 2015 - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye'deki iki hafta ertelenmeli kış saati uygulaması nedeniyle akıllı telefon ve masaüstü bilgisayarlar'da 'otomatik ayarla' özelliği devere dışı kaldığı için otomatik olarak cihazlar kendisini 1 saat geri almadı. Bu sebeple cihazların elle ayarlanması gerekiyor. Peki şu an kaç?

        Türkiye, 1925'te çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun'a dayalı olarak bu gece kış saatine geçti. Gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu amacıyla 29 Mart Pazar günü saat 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınan saatler, bu kez 04.00'ten itibaren 1 saat geri alındı.

        Bu yıl, kış saati uygulaması, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle iki hafta ertelemeli olarak 8 Kasım'da başladı.

        Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulaması kapsamında, gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu için saatler 29 Mart'ta 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınmıştı.

        SAATLER NEDEN GERİ ALINIYOR?

        Yaz günlerinde gün ışığı, yani aydınlık saatler çok daha uzun olmasına rağmen hala tasarruf için saatlerin niçin bir saat ileriye alındığı çoğunlukla anlaşılmaz. Bunun en kısa açıklaması ’gece zamanını da gündüze katmaktır’ ama bizler zaten karanlık olan saat 24:00’de değil de 23:00’de yatmamızın ülkemize ne kazandıracağını genellikle anlayamayız.

        Saatleri ileri almanın kış mevsimi ile alakası yoktur. Kış aylarında standart zaman uygulanır. Ancak yaz günlerinde çok uzun aydınlık geçen bir zaman süresi vardır. Amaç bu sürenin başlangıcını ileri kaydırarak, akşam olma süresini bir saat uzatmaktır. Yaz günleri hava çok erken aydınlanır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ