Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Elmanın tadı kaçtı, rekor kayıp kapıda - İş-Yaşam Haberleri

        Mahmut SANCAK / GAZETE HABERTÜRK

        Piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük şirketi olan Apple, çeyrek rakamlarını açıkladı. Şirketten yapılan duyuruda Apple’ın 26 Aralık’ta sona eren ilk çeyreğinde 18.4 milyar dolar net kâr elde ettiği belirtildi. Aynı dönemde hisse başına elde edilen kâr ise 3.28 dolar olarak gerçekleşti. Şirketin ilk çeyrek cirosu ise geçen yılın aynı dönemindeki 74.6 milyar dolardan 75.87 milyar dolara çıktı. Apple ilk çeyrekte 74.78 milyon adedi iPhone olmak üzere 16.12 milyon adet iPad ve 5.31 milyon Mac sattı. Ancak ilk bakışta oldukça başarılı gibi görünen rakamlar yatırımcıları memnun etmedi. Şirket hisseleri dün gün içerisinde yüzde 6’lara yaklaşan düşüşler yaşarken piyasa uzamaları Apple’ın geleceğine yönelik eleştirel pek çok açıklamada bulundu. Bu açıklamalar şirket hisselerinin daha da baskı altına girmesine neden oldu.

        YENİ FİKİR YOK

        Eleştirilerin merkezinde ise yine şirketin CEO’su Tim Cook bulunuyor. Şirketin efsanevi patronu Steve Jobs’un ölümünün ardından CEO koltuğuna oturan Cook’a yönelik eleştiriler hiç dinmedi. Jobs’un başta Mac, iPod, iPhone ve iPad gibi tüketicilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan yaratıcı ürünlerinin ardından Cook’un bu başarı çizgisini sürdüremediği söylendi. Açıklanan rakamlara bakıldığında bu iddia çok da haksız değil. Zira şirket cirosunun yüzde 60’ı ve kârının da yüzde 70’i tamamen iPhone satışlarından geliyor. Diğer bir ifadeyle Cook’un tüm çabalarına rağmen şirket iPhone’a destek olabilecek derecede başarılı ikinci bir ürün geliştirmeyi başaramadı. Tablet satışları 2010-13 yılları arasındaki büyük parlamanın ardından hızla düşüşe geçti. Klasik Mac satışlarının ise şirkete rekor gelir sağlaması zaten planlanmıyor. Ancak büyük beklentilerle tanıtımı yapılan Apple Watch’ın, orta vadede iPhone’un koltuğuna oturması bekleniyordu.

        Ancak beklenen olmadı. Her ne kadar şirket bu cihazın satış rakamlarını açıklamasa da söz konusu rakamların yüksek olmadığı biliniyor. Bu nedenle son dönemde dünya çapında iPhone satışlarının yavaşlaması hemen şirketin ekonomik rakamlarına yansıdı. Ancak asıl felaket ikinci çeyrek bilanço rakamlarıyla yaşanacak. Buna göre iPhone’un dünya satışının tarihinde ilk defa azalacağı ve bunun da ciro rakamını 20 milyar dolar azaltması bekleniyor.

        PİYASA DEĞERİ 220 MİLYAR DOLAR ERİDİ

        iPHONE'UN SATIŞLARI NEDEN YAVAŞLADI?

        -Şirketin en büyük gelirini elde ettiği Çin ve Rusya gibi pazarlarında ekonomik yavaşlama sürüyor.

        - Asya ve Güney Amerika gibi gelişmekte olan piyasalarda da akıllı telefon pazarı satışları hız kesti.

        - Petrol fiyatlarının düşmesi başta Ortadoğu olmak üzere pek çok ülkede gelir seviyelerini düşürdü.

        - Gelişmiş ülke piyasalarında ise akıllı telefonları değiştirme süreleri eskiye kıyasla uzamaya başladı.

        - Piyasaya yeni çıkan bir iPhone’un en düşük fiyatının ortalama 620 dolar seviyesinde olması düşündürüyor.

        - Şirket son dönemde yaptığı yeni iPhone tanıtımlarında hayranlarını eskisi gibi şaşırtmayı başaramadı.

        - Başta Çin merkezli olmak üzere rakip şirketlerin de çok yüksek kalitede ürün geliştirmesi.

        - Teknolojiye büyük ilgi duyan önemli bir kullanıcı kitlesinin telefon harici yeni bir cihaz neslini bekliyor olması.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ