Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 5. Türk Patent Ödülleri'nin kazananları belli oldu - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, JW Marriott Otel'de düzenlenen 5. Türk Patent Ödülleri Töreni'nde konuştu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından notlar;

        * Bu yıl 5'si verilen Türk Patent Ödülleri'ne layık görülen firmaları tebrik ediyorum. Patent meselesi özel önem verdiğim bir konudur.

        * Birikimin marifetin olduğu bu çalışmaların ödülle değerlendirilmesini doğru buluyorum. Türk Patent Töreni bizlere bu imkanı sağlıyor. Konunun ülkenin gündemine gelmesine de katkı sağlıyor.

        * Hayatlarını patent marka tasarım çalışmalarına adayan AR-GE merkezlerindeki mühendislerimizi, kendi elleriyle kurdukları KOBİ'lerdeki girişimcilerimizi, üniversitelerde buluş yapmak için bulunan akademisyenlerimizi çaba gösteren tüm isimsiz kahramanları gönülden selamlıyorum.

        * Onların heyecanı, yenilik üretme arzusu olmasaydı, yeni Türkiye için umutlarımız bu kadar güçlü olamazdı. Herbir ödülün arka planında ortak çalışma planı, disiplin ve motivasyonun olduğunu biliyorum.

        PATENT BAŞVURU SAYISI YÜZDE 13 ARTTI

        * Bu başarının diğer firmalara ve kuruluşlara da örnek olmasını diliyorum. Türkiye sınai mülkiyet alanında 13 yılda büyük mesafe katetti.

        * Türkiye, 2015'te 5 bin 500'ü aşan başvuru ile yerli patent başvuru sayısını yüzde 13 arttırdı. 2016'nın Ocak Şubat ve Mart aylarında bu defa yüzde 23 oranında artış gösterdi.

        * Uluslararası verilerde ise 2014'te ülke olarak 853 uluslararası patent başvurusu yaptık. 2015'te ise yüzde 18 artışla bin barajını aştı. Bu başarı bizi umutlandırıyor, ancak tatmin etmiyor.

        * Sınai mülkiyet alanında küresel yarışa geç başladık. Pek çok dezavantajla sürdürüyoruz, ama başaracağız.

        * Son 13 yılda pek çok ülkeyi geride bıraktık. Patent başvuru sayısı 13 katı, tescil sayısı ise 23 katına çıktı. 2015'te 40 bini aşan tasarım başvurusu ile Türkiye en fazla tasarım başvurusu yapılan ülkeler sıralamasında Avrupa'da ikinci, dünyada ise dördüncü sırada yer aldı.

        MARKA BAŞVURULARINDA TÜRKİYE İLK SIRADA

        * Marka başvurularında ise 2011'den beri Avrupa'da en fazla marka başvurusu yapılan ülke Türkiye oldu. Geçtiğimiz yıl 110 bin marka başvurusuyla aynı özeni gösterdik. Bu azmin önünde hiçbir gücün durması mümkün değildir. Sadece sınai mülkiyet verilerine bakarak dahi kabına sığmayan bir Türkiye'yi görebilirsiniz.

        * Açıkcası özellikle son 3 yıldır yaşadığımız sorunların bu durumdan bağımsız olmadığını düşünüyorum. Ülkemizin üzerinde bazı oyunlar oynanıyorsa bu oyunların arkasında bu sıçrama var.

        * Gezi olaylarının, 17-25 Aralık darbe girişimlerinin, terör olaylarının ve hatta gelişmelerin hiçbir ilişkisi olmadığını söylerse onun idrakinden şüphe ederim. Türkiye artık, eski Türkiye değil. Ayağına her çelme takıldığında yere kapaklanan, istikrarı pamuk ipliğine bağlı Türkiye artık yok.

        * 2023 hedeflerimize mutlaka ama mutlaka ulaşacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bize bu mücadelede destek veren herkes milletimizin gönlünde hakettiği yeri alacaktır. Türkiye'nin bugün geldiği yer itibariyle küçük başarılarla yetinmemiz söz konusu olamaz. Bizim hedeflerimiz çok büyük. Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi haline getirmeden, o günler görmeden kendimizi gerçek başarıya ulaşmış saymayacağız.

        * İhracatı 500 milyon dolara ulaştırmadan bize rahat yok. Kendi uçağını, otomobilini, savunma sanayini yüksek teknolojiyle ortaya koymayan, kendi yazılımlarının sahibi olmayan bir Türkiye, yeni Türkiye olamaz. Sınai mülkiyet meselesinde de hepimize çok büyük görevler düşüyor.

        * Bu alanda çalışan herkese sesleniyorum. İlk çeyrek itibariyle olumlu sinyaller aldığımız 2016'da sınai mülkiyet konusunda sıçramayı hep beraber gerçekleştirelim. İhtiyaç duyduğunuz tüm destek mekanizmaları birer birer hayata geçiriliyor.

        YIL SONUNDA ULUSLARARASI OLACAK

        * Yapısal reformlar hayata geçiriliyor, geçirilmeye de devam edecek. Türk Patent Enstitüsü 2000'li yılların başında kendisine gelen patent başvurularını inceleyemediği için yabancı ülkelerin kurumlarına göndermek zorunda kalıyordu. Bugün aynı kurumumuz uluslararası patent araştırma otoritesi olarak kabul edilme seviyesine geldi.

        * Bu yılın sonunda Türk Patent Enstitüsü uluslararası düzeyde hizmet veren bir kurum olacak. Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görebiliriz. Kurumsal düzeydeki bu ilerleme sınai mülkiyet hakları konusunda yeni açılımları beraberinde getirdi.

        * Bu doğrultudaki çalışmaları özellikle destekleyeceğimi ifade etmek istiyorum. Kritik önem arzeden konulardan biri de hukuki altyapıdır.

        * 'Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı'nı Meclis'e sevkedilmesinden de büyük memnuniyet duydum. Kısa sürede yasalaşacağına inanıyorum. Yeni kanun kaydedilen artışların değere dönüşmesine katkı sağlayacak düzenlemeleri beraberinde getirecek.

        PATENT BORSASI HAYATA GEÇİRİLİYOR

        * Önemli düzenlemeleri de beraberinde getirecek. Borsa İstanbul bünyesinde yürütülen Patent Borsası'nın da en kısa sürede hayata geçmesinden yanayım.

        * Aydın ve Antalya'ya coğrafi işaretlerinden dolayı ödüllerini teslim edeceğiz. Ülkemizin 7 bölgesinden 7 coğrafi işaret tanıtımı yapılıyor. Bunların hepsi önemli ve sevindirici gelişmelerdir. 189 tescilli coğrafi işaretimizi artırırken, dünya çapında bilinmesini sağlayan çalışmaları da sürdürmeliyiz.

        * Geçmişte yiyecekten, motiflere kadar bizim sahip çıkmadığımız değerlerin nasıl sahiplenildiğini hatırlıyoruz. Artık bu ayıpları ortadan kaldırma mecburiyetindeyiz. Şehirlerimiz kendi değerlerine, ülkemiz de bunların tamamına sahip çıkarak Türkiye markasını her alanda tanıtmamız gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ