Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Gümrük Bakanı Tüfenkci’den tüketiciye uyarı - İş-Yaşam Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, son dönemde çağrı merkezleri kaynaklı dolandırıcılıkların artması üzerine vatandaşlara yönelik uyarıda bulundu. Tüfenkci, “Polis ve bankaların ardından şimdi de doğalgaz aboneliği ve Tüketici Hakem Heyeti diye arıyorlar. Bilgi güncellemesi diye özel bilgiler talep ediliyor” dedi. Tüfenkci, telefonla çağrı merkezleri üzerinden yapılan satışlarda kapıdan ödeme seçeneğinin tercih edilmesini önerdi.

        Tüfenkci, çıkardıkları Tüketici Kanunu’na rağmen önemli olanın vatandaşın bilinçlenmesi olduğunu belirterek, vatandaşların, haklarını bilmesini ve sonuna kadar savunmasını istediklerini söyledi. Tüfenkci, çağrı merkezi kaynaklı dolandırıcılıklardaki artışa dikkat çekerken, “Birçok haber yapılmasına rağmen, komşusundan ya da arkadaşından görmesine rağmen aynı dolandırıcılık tuzaklarına düşüyorlar. Alo 175 hattımız var. İnternet adreslerimiz var. Bize şikâyet ederlerse müdahil oluyoruz. Önemli olan bu tuzaklara düşülmemesi” dedi.

        KREDİ KARTI NUMARASI TELEFONLA TUŞLANMALI

        Tüfenkci, çağrı merkezi üzerinden telefonla yapılan satışlarda da kredi kartı numarasının verilmemesini isterken, bankalarda olduğu gibi kart numarasının telefondan tuşlandığı sistemin olması gerektiğini bildirdi. Tüfenkci, vatandaşın, daha çok kapıdan ödeme yapmasını da önerdi.

        BAKANLIK YENİ DÜZENLEME HAZIRLIYOR

        Tüfenkci, bakanlık olarak yapacakları yeni çalışmayla, çağrı merkezlerinden satın alınan malın görüldükten sonra ödeme yapılmasına ilişkin düzenleme yaptıklarını ifade etti.

        ‘TEYİT ETMEDEN HİÇBİR KONUDA BİLGİ VERMEYİN’

        Tüfenkci, banka ve polis görüntüsü verilerek yapılan aramaların ardından, şimdi de doğalgaz şirketi ve tüketici hakem heyetleri gibi aramaların yaygınlaştığını ifade etti. Tüfenkci, “Doğalgaz abone bilgileri kullanılıyor. Abone bilgilerinin güncellendiği söyleniyor. ‘Faturanız fazla gelmiş, hesabınıza ödeme yapılacak’ deniyor. Banka hesap numarası isteniyor. Tabii para iadesi falan yok. Ya da hakem heyetinden, bilgi güncellemesi diye aranıyor. Anne kızlık soyadı, baba adı ve TC kimlik bilgisi isteniyor. İnsanımızın bilinçli olması lazım. Teyit etmeden hiçbir şekilde bilgi vermemesi lazım. Şüphelenirlerse bizi de polisi de arayabilirler” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ