Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kötü günler geride kaldı - Makro Ekonomi Haberleri

        Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, krizden çıkışın başladığını söyledi. “Ben bir buçuk ay önce çok iddialı bir laf etmiştim. Türkiye'de bundan daha kötüsü olmayacak demiştim” diyen Çağlayan, söylediklerinde haklı çıktığını ve son verilerin kendisini doğruladığını vurguladı. Forum İstanbul toplantılarına katılan ve burada canlı yayımda Habertürk TV Ekonomi Müdürü Özlem Dalga’nın sorularını yanıtlayan Çağlayan kriz ile ilgili şu tespitlerde bulundu. “Ekonomik kriz birçok sektörümüzü yüzde 40'lar 50'ler boyutunda etkiledi. Ancak alınan tedbirler ile ki bunlar 60'a yakın tedbirden oluşuyor. Krizin etkisi geçmeye başladı. Şu an otomobil fabrikaları Eylül’e kadar aralıksız çalışacak. Türkiye bu krize çok kötü yakalanabilirdi. Ancak bugün geldiğimiz noktada Türkiye'ye daha kötüye gitmez. Dipten dönüş başlamıştır”

        EN BÜYÜK 10 EKONOMİ ARASINAGİRECEĞİZ

        Eskiden büyük balığın küçük balığı yuttuğu bir sistem olduğunu, ancak artık, hızlı balığın, yavaş balığı yuttuğunu söyleyen Zafer Çağlayan, son 6 yılda ihracatın 36 milyar dolardan, 132 milyar dolara geldiğini kaydetti. Türkiye'nin ihracatın yüzde 90'ını sanayi ürünlerinin oluşturduğunu ve ihracatın yüzde 60'ına yakınını Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiğini ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin dünyanın 17'nci, Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu kaydetti ve Türkiye'nin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek hedefinde olduğunu belirtti.

        KAPI KAPI GEZECEĞİZ

        Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin komşu ülkelerle ticaretin artırılmasına yönelik stratejisinin sürdürüleceğini anlatan Çağlayan, “Komşu ülkelerden sonra Afrika pazarına da önem veriyoruz. Şimdiye kadar ticaret yapmadığımız ülkelere, ihracatını yapmadığımız ürünlerin ihracına yöneleceğiz. Arkadaşlarıma söyledim Eşlerinizle vedalaşın bavulunuzu hazırlayın, kapı kapı dolaşmaya gidiyoruz. Gidip malımızı pazarlayacağız. 21 günde 5 ülke gezdim Polonya’da yoğun temaslar gerçekleştirdik ve o ihalelerden Türk müteahhitlerinin de almak istediklerini ifade ettik. Makedonya’dan bir sürü iş aldık. Suriye ile ilgili sorunlarımız çözdük.

        İHRACATA YÖNELİK SORUNLAR ÇÖZÜLECEK

        İhracata yönelik finans kaynaklarını da artıracalarını vurgulayan Çağlayan, “Merkez bankası Eximbank gibi alanlardan kredi bulmak kolaylaşacak. Bu noktada siyasi istikrar da çok önemli. Bi taraftan da kredi garanti fonu konusu var. Orada da ilerleme kaydedeceğiz. Özel sektörün finansman ihtiyacını bu şekilde çözeceğiz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ