Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Dikkat, sahte bal artıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Memleketlerine dönemeyen üreticiler, elektriksiz ve susuz çadırlarda mücadele veriyor. Sahte balların piyasayı altüst ettiğini vurgulayan balcılar, yetiştirici birliklerinin hiçbir çalışma yapmadığını öne sürüyor.

        Adana Kozan'dan Milas ilçesi Pınar köyüne gelen 49 yaşındaki Güngör Can, çok zor günler geçirdiklerini söyledi. Can, şunları aktardı: "110 teneke mahsulüm elimde kaldı. İki aydır buradayız, beş kuruş paramız yok. Yetkililere sesleniyorum, sahte ballara çözüm bulsunlar. 225 lira olan balın tenekesi, şimdi 2 ay vadeli 100 lira. Buraya 2 bin liraya geldim, 2 bin lira da geri gitmek için nakliye vereceğim, 750 lira da yer parası ödedim. Memleketime dönecek param kalmadı." Ailesiyle birlikte Sivas'tan bir ay önce bin 300 kovan arısıyla gelen Taki Aktürk (50) ise kendilerine sahip çıkılmasını istedi. Aktürk, "Bir teneke bal 27 kg ve 80-90 lira istiyorlar. 9-10 firma, arıcıların üzerinde oyun oynuyor. Bunlara da üst birlik ve birlikler yardımcı oluyor, bizi peşkeş çekiyorlar." diye konuştu. Sağlık ile Tarım bakanlıklarından izinli sahte balların piyasada bal şurubu olarak satıldığını iddia eden Aktürk, "Bu ürünler glikozdan başka bir şey değil. Bütün otellerde de satılıyor. Birlikler bunlara göz yumuyor." şeklinde dert yandı. Gökova'da bal tesisi sahibi olan Fikret Çalca ise turistik tesislere bal veremediklerini söyledi. Tesislerin, dörtte bir fiyatına sahte bal aldığını dile getiren Çalca'ya göre, bu yıl bal rekoltesi iyi, fakat ihracat ve iç pazardaki daralmadan dolayı mal elde kaldı. Arı Yetiştiricileri Merkezi Birliği İkinci Başkanı Ziya Şahin ise arıcılara sahip çıkmadıkları iddiasını reddederek, "Yerleşim yeri olarak gerçekten bu sene büyük sıkıntı çekiliyor. Arıcılarımızın, temelde ballarını satamamaktan mütevellit büyük bir sıkıntıları var." şeklinde konuştu. Maliyetin 6,30 lira olmasına rağmen üreticiden alışın 4 lira olduğunu kaydeden Şahin, fiyatların geçen seneye göre düştüğünü vurguladı.

        'OTELLERDE SAHTE BAL KOL GEZİYOR'

        Eski Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Mustafa Sarıoğlu da şimdiki başkan Şahin'in "Sahte bal yok." açıklamasına sert tepki gösterdi. Sarıoğlu, Marmaris'teki bir turizm tesisinden aldığı sahte balı göstererek, "İşte size sahte bal. Siz yok diyorsunuz, ben buldum." dedi. Sarıoğlu'na göre, Marmaris'te turistlere gerçek bal yediren sadece iki tesis var. Marmaris ve Antalya'daki turizm konaklama tesislerinin yüzde 98'i, tağşişli (karışım) ürünler tarafından işgal edilmiş vaziyette. Anadolu'da çarşı ve pazarların tağşişli ürünlere teslim olduğunu öne süren Sarıoğlu, "Arıcıların ballarını satamamasının birinci sebebi, 25 bin tonu aşan tağşiş ve taklit ürünlerdir. Geçmişte yakalanan tağşişli ve sahte ballar, hâlâ yediemin depolarındadır. Bunların imha edilmediğini gören Avrupalı tüccarların Türkiye'den bal alması düşünülemez." şeklinde konuştu. ZAMAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ