Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Merkez Bankası'nda yeni dönem - Makro Ekonomi Haberleri

        Merkez Bankası Başkanlık görevi dün akşam itibariyle sona eren Durmuş Yılmaz, görevini Erdem Başçı'ya devretti.

        Yılmaz, Merkez Bankası İdare Merkezindeki devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, Banka'nın kurumsal kimliği ve bağımsızlığına vurgu yaptı.

        Yeni Başkan Erdem Başçı da kurumun kamuoyuna bugün açıklanan ve 2011-2015 dönemini kapsayan stratejik planın giriş bölümünde yer alan Durmuş Yılmaz'ın konuşmasını ve misyon ve vizyon bölümlerini okudu. Başçı daha sonra Başkan Yılmaz'a hitaben, ''Başkanım; planınız planımızdır, vizyonunuz vizyonumuzdur, misyonunuz misyonumuzdur'' dedi.

        Yılmaz devir teslim töreninde şunları söyledi:

        "Görevim sona erdi. Ben herhangi bir ekonomik değerlendirmede bulunmayacağım. İki gün sonra Para Politikası Kurulu toplantısı var. Bu değerlendirmeyi sayın Başkan'a bırakıyorum. Ekonominin geldiği noktayla ilgili de konuşmayacağım. Rakamları biliyorsunuz. Merkez Bankası'nın durumu da her dökümanda açık ve net olarak yazıyor. Bu toplantıda vermek istediğim mesaj Merkez Bankası'nın kurumsal kimliğinin devamıyla ilgili olacaktır. Elimizden geldiğince duvara taş koyacağız dedik ve o taşı koyduk. Umarım bizden sonra gelenler de elinden geleni yapacaktır. Kurumsal kimliğin güçlenerek devam etmesine inanıyorum hem de güçlü bir şekilde inanıyorum. İlerleme olabilmesi için mutlaka yeni durumun bir öncekinden daha iyi olması gerekir. Bizden sonra geleceklerin bizden daha iyilerini yapacağını eminim. MB'nin en büyük gücü ve kaynağı insan kaynağı. Şu anda güçlü bir kadromuz var, bu kadro güçlenerek devam edecek. Bu güçlü insan kaynağının oluşumuna katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca milletime teşekkür ediyorum. Bu sandalye bana çok şey kattı. Milletim benim maaşımı ödedi ve beni belli bir yere getirdi. Her şeyden önce milletime teşekkür ederim. Umarım biz üzerimize düşen görevi yapmışızdır. Keşke mümkün olsa mükemmel yaptığımızı söyleyebilsek. Mükemmelin peşinde koşmak iyiyi yapamamak demektir. Biz bürokratlar, bizi bu göreve getirenlere teşekkür etmeli miyiz?

        Eğer böyle bir gelenek varsa teşekkür etmek istiyorum. Yoksa da böyle bir geleneği başlatmak istiyorum. Bizi bu göreve getirenler başarımıza ortaklar ama başarısızlığımız varsa ona da ortaklar. Bu banka içinde atamalar yaptık. Bankanın başarısında ben de pay sahibiyim, başarısızlık varsa ona da ortağım. Eğer iyi insan olmak yapılanların kıymetini bilmek ama bunu aşırıya götürürseniz işinizi doğru yapmazsınız, yanlış yaparsınız, kendinize zarar verdiğiniz gibi başkasına da zarar verirsiniz. Biz önce yasalara sonra da elimizdeki verilere bağlı olarak işlerimizi yapmaya çalıştık. Bankamızda çalışan arkadaşlarımıza. Cidden çok özverili çalıştılar.

        Son derece uyumlu bir çalışma dönemi geçirdik. Problemler de yaşadık. Eğer problem yoksa orada da problem vardır demektir. Hepinize görevde bulunduğum sürece yanımızda olanlara teşekkür ediyoruz. Önemli bir sorunumuz olmadı. Bundan sonraki MB yönetiminin de MB kurumsal kimliğini güçlendirecek biçimde çalışmalarını sürdüreceğini düşünüyorum. Farklılıkların olması şart. Olmazsa gelişme olmaz. Yeni Başkan'ın da bu kuruma damgasını vuracağını düşünüyorum. Kendisine bundan sonraki yaşamında başarılar diliyorum."

        Daha sonra Merkez Bankası Yeni Başkanı Erdem Başçı da kısa bir konuşma yaptı.

        Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Erdem Başçı görevi devraldığı Durmuş Yılmaz'dan üç şey öğrendiğini, bunların ''tevazu'', ''ortak akla verilen önem'' ve ''kararlılık'' olduğunu söyledi.

        Başçı, Merkez Bankası İdare Merkezi'ndeki devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, Yılmaz'ın dil sürçmesine atıfta bulundu ve ''Hoş bir dil sürçmesi oldu. Sizin için Merkez Bankası Başkanı nasıl Süreyya Serdengeçti ise benim için de Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmazdır'' dedi.

        Merkez Bankasının kamuoyuna bugün açıklanan ve 2011-2015 dönemini kapsayan Stratejik Planı'nından Durmuş Yılmaz imzalı metni ve bankanın vizyonu ile misyonu bölümlerini okuyan Başçı, ''Sayın Başkanım planınız planımızdır, vizyonunuz vizyonumuzdur, misyonunuz misyonumuzdur'' dedi.

        Durmuş Yılmaz ile mesai arkadaşlıklarının 2003 yılında başladığını belirten Başçı, bu süreçte Yılmaz'dan üç şey öğrendiğini söyledi. Bunlardan ilkinin ''tevazu'' olduğunu dile getiren Başçı, ''Merkez Bankası Başkanları mütevazı olabiliyormuş bunu öğrendim'' dedi.

        Yılmaz'dan öğrendiği ikinci şeyin ''ortak akıla verilen önem'' olduğunu ifade eden Başçı, ''Merkez Bankası başkanlarının mutlaka ortak akla önem vermesi gerekiyormuş bunu öğrendim'' diye konuştu.

        Durmuş Yılmaz'dan üçüncü olarak da ''kararlılığı'' öğrendiğini dile getiren Başçı, ''Merkez Bankası başkanlarının son derece kararlı olması gerektiğini ve bir insanda bu üç özelliğin aynı anda bulunabileceğini öğrenmiş oldum'' dedi.

        Başçı, kendisinden öğrendiği bu üç şeyden dolayı Yılmaz'a hem Merkez Bankalılar hem de ülke adına teşekkür etti ve bundan sonraki hayatında mutluluk diledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ