Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Osmanlı dizileri-televizyon-Muhteşem Yüzyıl - Makro Ekonomi Haberleri

        Menekşe ATASELİM/ HT GAZETE

        Osmanlı temalı TV dizileri, yurtdışında kapışılıyor. Muhteşem Yüzyıl, Rusya’daki başarısından sonra yeni ülkelere açılırken, TRT’nin yakında yayına başlayacak ve başrolünde Türkan Şoray’ın rol aldığı Bir Zamanlar Osmanlı-Kıyam adlı dizisi de ihraç edilecek.

        TRT’YE 10 MİLYON DOLAR SATIŞ GELİRİ

        Türkiye’de bu yıl ikinci kez düzenlenen Fransız orijinli Discop İstanbul Televizyon Yayıncılığı Fuarı’na katılan TRT Uluslararası Program Satış Sorumlusu Meltem Tümtürk Akyol, Bir Zamanlar Osmanlı- Kıyam’ın yakında yayına başlayacağını belirterek, “Şimdiden görüşmeler yapıyoruz. NBC kanalı Dubai’de yayınlamak istiyor. Mısır’dan teklif var. Yunanistan’dan hem yayın hem DVD hakkını istiyorlar. Seneye yurtdışında gösterim başlar” dedi. TRT Televizyon Dairesi Başkanı Nimet Ersin de format satışından elde edilen gelirin her yıl katlandığını ifade ederek, şöyle konuştu: “TRT, program ihracından 2002’de yılda 20 bin dolar kazanırken, şimdi milyonlar kazanıyor. 2012 sonunda dizi ve çizgi filmlerin pazarlanmasından elde ettiğimiz gelir 10 milyon doları bulur. Arap Baharı olmasa çok daha büyük bir patlama olacaktı. Buna rağmen, her yıl 2’ye 3’e katlanan bir gelir var.” 72 ülkeye dizi, sinema filmi, format hakkı satan Global Agency de fuara katıldı. Şirketin patronu İzzet Pinto, Muhteşem Yüzyıl’ın yayın hakkının Afganistan’a satıldığını açıkladı. Pinto, “Savaşla boğuşan Afganistan bile bu dizinin peşinde. Muhteşem Yüzyıl, bölüm başı satış fiyatı ve toplam getirisiyle rekor kırdı. Ortalama bir diziden 3 kat pahalıya satılıyor. Talep çok yüksek. Kısa süre önce; Bosna Hersek, Hırvatistan, İran, Arnavutluk ile de anlaştık” dedi

        PEPEE DE GİDİYOR

        Akyol, Ayşe Şule Bilgiç’in projesi olan ve İspanyol yapımı Pocoyo’ya benzetilen Pepee’nin yurtdışına satılacağını açıkladı. Akyol, Ortadoğu ve Balkan ülkelerinden talep geldiğini belirtti.

        ABD VE ASYA'DAN TÜRK DAĞITIMCI VE YAPIMCILARA TEKLİF

        İzzet Pinto, henüz Türkiye’de yayınlanmaya başlamayan Suskunlar dizisinin yurtdışına açılacağını ve kısa süre önce Star TV’nin distribütörü olduklarını belirterek, “Behzat Ç ve İffet gibi yapımları da Ortadoğu pazarına çıkaracağız. Yeni hit İffet olacak. 40 ülke planlıyorum” dedi. Türkiye’de dizi sektörünün her yıl yüzde 20 civarı büyüdüğünü ve yurtdışına ihracatın arttığını kaydeden Pinto, şöyle devam etti: “Biz, 2011’de yüzde 500 büyüdük. Bu yıl yüzde 300 hedefliyoruz. 2014’te halka açılabiliriz. Uzakdoğu ve ABD’den satın alma, ortaklık teklifleri var. Yalnız biz değil, pek çok Türk yapım ve dağıtım şirketi bu teklifleri alıyor.”

        Fuarda görücüye çıkan bazı film ve diziler şöyle:

        Mutluluk

        Devrim Arabaları

        Kaybedenler Kulübü

        Labirent

        Romantik Komedi

        Lale Devri

        Yer Gök Aşk

        Al Yazmalım

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ