Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sigara ve alkolün başı bağlandı! - Makro Ekonomi Haberleri

        Meltem ERSOY/HABERTÜRK

        Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) yönetiminin görev süresi 25 Eylül itibariyle sona erdi, yeni yönetim de henüz atanmadı. Yani yaklaşık 20 gündür Türkiye'de tütün ve alkollü içki sektörlerinin iş yapma biçimlerini belirleyen kurumun yönetimi belirsizliğini koruyor. Bu süre uzadıkça da kurumun geleceğiyle ilgili kulisler artıyor. Edinilen bilgiye göre, TAPDK'nın yönetiminden ve performansından memnun olmayan hükümet, kurumu kapatıp alkol ve sigarayla ilgili Tarım Bakanlığı'na bağlı ilgili birimler kurmayı gündemine aldı. Hatırlanacağı üzere TAPDK 2011 yılının başında bir yönetmelik hazırlamış, içinde pek çok tartışmalı madde bulunan yönetmelik özellikle 24 yaşın altındakilere içki satışını kısıtlayan maddesiyle eleştirilmişti. Ardından yönetmelikle ilgili yürütmeyi durdurma kararı çıkmış, ardından tartışmalı maddelerde rötuşlar yapılmıştı. İşte bu süreci iyi yönetemediği ve kamuoyunda 'geri adım atıldığı' yönünde algı yarattığı düşünülen TAPDK'nın kurum olarak varlığı da tehlikeye girmiş oldu.

        YÖNETİM LİSTESİ HAZIR

        Buna karşılık, 7 kişiden oluşan ve her biri ayrı bir kurum ya da bakanlık tarafından atanan yönetimin aday listesinin hazırlandığı da gelen bilgiler arasında. TAPDK'nın bir anda kapatılmasının pratikte yaratacağı sıkıntıların önüne geçmek için kademeli bir yapının da kurulabileceği de belirtiliyor. Bu yapıda Tarım ve Sağlık bakanlıklarının daha etkili olması bekleniyor. Her iki seçenek de TAPDK'nın bundan sonraki süreçte daha çok markaj altında kalacağı gerçeğini değiştirmiyor. Hükümetin, 'Özerk kurumlar kararları kendileri alıyor, faturayı biz ödüyoruz' düşüncesiyle özerk kurumlara sıcak bakmadığı biliniyor. Bu anlamda TAPDK için alınacak kararın diğer özerk kurumların geleceğine ilişkin de işaret vereceği dile getiriliyor.

        20 MİLYAR DOLARLIK İKİ SEKTÖRÜ YÖNETİYOR

        2009 yılında TAPDK başkanlığına atanan Mehmet Küçük'ün yeniden atanmayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Küçük, özellikle içki reklam ve satışlarını düzenleyen tartışmalı yönetmelikle ilgili çok eleştirilmiş, hem kamuoyundan hem de sektör temsilcilerinden tepki almıştı.TAPDK, Türkiye'de toplam büyüklüğü 20 milyar dolara varan sigara ve alkol pazarını düzenleyen kurum. Pazar büyüklüğü yaklaşık 15 milyar dolar olan sigara sektörünün yanı sıra 4 milyar doları aşan büyüklüğüyle alkollü içkiler pazarı da TAPDK'nın üretimden satış kadar her adımını düzenleyen kurum olarak görev yapıyor. İki sektör de hem sağlık hem de vergi gelirleri açısından başta Maliye Bakanlığı olmak üzere pek çok bakanlığın yakından takip ettiği sektörler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ