Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Porsche CEO'su Matthias Mueller, Volkswagen'in yeni patronu oluyor - Otomobil Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Spor otomobil dünyasının ünlü markalarından Porsche'nin İcra Kurulu Başkanı (CEO) Matthias Mueller'in (Matthias Müller), ABD'de patlak veren emisyon skandalı sonrasında görevinden ayrılan Volkswagen AG'nin CEO'su Martin Winterkorn'ın halefi olacağı belirtildi.

        Şirkete yakın kaynaklar, Volkswagen'in zedelenmiş imajını onarmak için böyle bir karar alınabileceğini belirtti.İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, 40 yıldır şirketler grubunda çeşitli görevlerde bulunan Mueller'in hem Volkswagen'i kontrol eden ailenin hem de işçi liderlerinin desteğini aldığını kaydetti.

        Şirketin yeni İcra Kurulu Başkanı konusundaki nihai karar, şirketin merkezi Wolfsburg'da Cuma günü yapılacak 20 kişilik denetim kurulu toplantısında verilecek.

        62 yaşındaki Mueller'in yönetime getirilmesi, hava kirliliği denetimleri aşmak için araçlarında hile yaptığı ortaya çıkan Volkswagen'in tüketicilerin ve düzenleyici kurumların güvenini yeniden kazanmak için yapacağı stratejik bir hamle olarak yorumlandı.

        Emisyon skandalı birkaç günde şirketin piyasa değerinden yaklaşık 20 milyar Euro silerken, CEO Winterkorn Çarşamba günü istifa etmek zorunda kaldı.

        Mueller kısa bir süre önce potansiyel CEO halefi olarak lanse edilmişti. Eski Başkan Ferdinand Piech, Nisan ayında Winterkorn'ı uzaklaştırmakta başarısız olmasaydı, muhtemelen Mueller bu tarihlerde Volkswagen CEO'su olacaktı.

        Son dört yıl içinde Matthias Mueller'in yönettiği birimin kazançları neredeyse üçte iki oranında arttı.

        HABERTURK.COM, kulislerde Mueller'in eski CEO Dr. Winterkorn'ın yerine geleceğinin konuşulduğunu duyurmuştu.

        ÇIRAKLIKTAN 'CEO'LUĞA

        Porsche'yi uçuran MatthiasMueller, Volkswagen ailesine 1970'li yılların başında Audi bölümünde çırak olarak katıldı.

        Mueller ile birlikte CEO görevi için adı geçen bir diğer isim ise Herbert Diess oldu. BMW AG'nin eski yöneticilerinden olan Diess bu yıl VW marka şefi olarak atanmıştı. Ancak kaynaklar, Porsche yöneticisi karşısında Diess'e şans tanımıyor.

        Eğer Matthias Mueller, Volkswagen grubunun başkanı olursa Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Seat ve Skoda gibi markaları yöneten isim olacak.

        ESKİ CEO'YA 32 MİLYON DOLAR İKRAMİYE

        Alman otomotiv devinin karıştığı emisyon skandalı nedeniyle Çarşamba günü görevinden ayrılmak zorunda kalan CEO Martin Winterkorn, 28,6 milyon euro (32 milyon dolar) emekli ikramiyesi alacak.

        Dr. Winterkorn, denetleme kurulunun yapacağı değerlendirme sonucu bu tutara ek olarak milyonlarca dolar kıdem tazminatına da hak kazanabilir.

        Winterkorn, yönetim kurulundan affını istedikten sonra şirket sözcüsü Claus-Peter Tiemann, eski CEO'ya ne kadar ödeneceği konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

        Volkswagen'in son yıllık raporu, 2007 yılından bu yana CEO'luk mevkiinde bulunan Winterkorn'un iki önemli ödeme alacağını gösteriyor.

        Rapora göre geçen yılın sonunda Winterkorn'un emeklilik ikramiyesi (koşula bağlı olmadan) 28,6 milyon euro (32 milyon dolar) olarak görünüyor. Ve belirli koşullar altında, iki yıllık ücretine denk gelen kıdem tazminatı alabileceği belirtiliyor.

        Söz konusu ödeme paketi, denetleme kurulu Winterkorn'un sözleşmesini erken sonlandırırsa devreye giriyor. Ancak sözleşme Winterkorn'un hatası nedeniyle sonlandırılırsa CEO kıdem tazminatını alamıyor. İşte bu yüzden denetleme kurulunun Winterkorn'un ayrılışını nasıl değerlendireceği önemli hale geliyor.

        Winterkorn 16,6 milyon euro ücretiyle geçen yıl Almanya'nın ikinci en yüksek ücretli CEO'su oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ