Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil "Tüm üreticiler emisyonla oynadı" - Otomobil Haberleri

        Mahmut SANCAK / GAZETE HABERTÜRK

        Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in dizel araçlarının çevre emisyon değerlerini kasıtlı olarak çarpıtmasına yönelik ABD’de patlak veren skandalın yankıları devam ediyor. Olayın ortaya çıkmasıyla önce Volkswagen’in alt markaları olan Audi, Skoda ve Seat’a yansıyan skandal daha sonra diğer Alman oto üreticisi BMW’ye de sıçradı. Dün ise ülkenin en prestijli oto üreticisi olarak tanınan Daimler de emisyon değerleriyle oynamakla suçlandı.

        Almanya’nın bağımsız çevre koruma örgütlerinden Deutsche Umwelthilfe yaptığı açıklamada aralarında Daimler’in de bulunduğu tüm dizel motor üreticilerinin emisyon değerlerini olduklarından çok daha düşük gösterdiklerini ileri sürdü. Kuruluş bu karara pek çok üreticinin araçları üzerinde yapılan inceleme ve test sürüşlerinin sonunda varıldığını duyurdu. İddiaların gündeme gelmesinin hemen ardından açıklamada bulunan Daimler ise yaptığı açıklamada söz konusu çevre kuruluşunun iddialarının gerçekçi olmadığına işaret ederek, “Testlerimizde bu tür manipülasyon cihazlarını ne kullandık ne de kullanıldığını duyduk” ifadelerine yer verdi.

        TİCARİLER DE ŞÜPHELİ

        Diğer yandan skandalın merkezinde bulunan Volkswagen’e yönelik iddialar dün de devam etti. Alman Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt yaptığı açıklamada söz konusu emisyon manipülasyonlarının sadece 1.2 ve 2 litrelik dizel motorların kullanıldığı orta sınıf araçlarda değil aynı zamanda şirketin küçük ticari araçlarında da devreye sokulduğunu söyledi. Volkswagen’in 20 büyük yatırımcısı ise yaptıkları ortak açıklamada şirketin eski CEO’su Martin Winterkorn’un hemen görevinden alınmasını eleştirerek, Winterkorn’un yaptıklarının hesabını vermek için biraz daha görevde tutulmasının daha doğru olacağını savundu. Yatırımcılar yeni seçilen CEO’nun daha işin başında hızla yıpranacağını ileri sürdü.

        GREENPEACE KAPIYA DAYANDI

        Uluslararası çevrecilik örgütü Greenpeace, Volkswagen’in Wolfsburg’daki fabrikasının önünde protesto gösterisinde bulundu. Göstericiler üzerinde, “Artık yalan atmaya son verin” yazılı pankartlarla şirketi emisyon skandalındaki tutumu nedeniyle protesto etti.

        VOLKSWAGEN'İN YENİ CEO'SU İDDİALI KONUŞTU

        Diğer yandan dün düzenlenen Volkswagen Genel Kurul Toplantısı’nda, beklendiği gibi VW Grubu’nun yeni CEO’su olarak Porsche’nin eski CEO’su Matthias Müller seçildi. Adeta ateşten bir gömlek giyen yeni CEO, öncelikle mevcut krizi en az zararla çözmenin yollarını arayacak. Ardından dünya çapında yaşanan imaj kaybını hızla düzeltmesi gereken CEO Müller’in şirket içerisinde de işleyişe yönelik pek çok değişikliği hayata geçirmesi bekleniyor. Müller, dün VW CEO’su olarak yaptığı ilk açıklamasında, “Bu krizi atlatabilecek güce sahibiz ve birlikte de atlatacağız” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ