Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Volkswagen'in emisyon skandalının ardından BMW'de de emisyon krizi yaşandı - Otomobil Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Hafta başında ortaya çıkan Volkswagen'in emisyon skandalının ardından BMW X3 Diesel'in de emisyon değerlerinin Avrupa Birliği limitlerini aştığına ilişkin rapor nedeniyle şirketin hisseleri düşüşe geçti.

        ENDİŞELERİ ARTIRDI

        Bir Alman dergisinin ünlü markanın X3 xDrive 20d spor modelin hava kirliliği için yapılan yol testlerinde Avrupa Birliği'nin öngördüğü yasal sınırın 11 kat üzerine çıktığını yazmasıyla BMW AG'nin hisseleri Frankfurt DAX Endeksi'nde yüzde 9,3 oranında düştü.Derginin yaptığı haber, Cuma günü Volkswagen AG'de patlak veren skandalın diğer otomobil üreticilerine de yayılabileceği endişelerini artırdı.

        Alman Autobild dergisi, SUV tipi aracın yol testlerinin Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi (ICCT) tarafından yapıldığını bildirdi. Söz konusu uluslararası konsey, Volkswagen AG'nin testlerdeki ve yoldaki dizel emisyon değerleri arasındaki farkı ortaya çıkaran kuruluş olarak gündeme oturmuştu.

        BMW'DEN AÇIKLAMA

        BMW ise otomobillerinde laboratuar testlerine yol testlerinden daha farklı cevap veren hiçbir sistem bulunmadığını belirtti. Münih merkezli şirket, konsey raporuna cevaben yaptığı açıklamada; "BMW'nin emisyon test döngülerini herhangi bir şekilde değiştirme işlevi yoktur. Bütün emisyon sistemleri testler dışında da aktif kalmaktadır" dedi.

        BMW hisselerindeki aşağı yönlü hareket diğer Alman otomobil üreticilerinin hisselerinde de gerilemeye yol açtı. Mercedes markasının üreticisi Daimler AG hisseleri yaklaşık yüzde 4,2 düştü. Emsiyon skandalının merkezinde yer alan ve 2 günde değerinin üçte birini silen Volkswagen AG ise kayıplarının bir kısmını geri alarak yüzde 7 civarında yükseldi.

        "UZUN VADEDE TÜM ÜRETİCİLERİ ETKİLEYECEK"

        Frankfurt merkezli Bankhaus Metzler analisti Juergen Pieper, BMW'nin yasadışı bir şey yapmış olduğuna dair kanıt olmadığını ancak uzun vadede dizel araç üreticilerinin skandaldan zarar görmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

        BMW'nin dizel otomobil satışları geçtiğimiz yıl toplam satışarının yaklaşık yüzde 38'ini oluşturdu.

        ICCT tarafından geçen Ekim ayında yayınlanan bir çalışmaya göre, 15 yeni dizel aracın yol testlerinde ölçülen emisyonlar Avrupa limitlerden yaklaşık yedi kat daha yüksek bir ortalamada bulunuyor.

        EN İYİ SENARYODA BİLE 3 KAT DAHA FAZLA KARBONDİOKSİT SOLUYORUZ

        Son çalışmalar Avrupa'da binek otomobillerin resmi ve gerçek egzoz gazı (CO2) emisyonları arasındaki farkın 2013 yılı itibariyle yüzde 38'e genişlediğini gösteriyor. Yani otomobillerin günlük kullanımda saldıkları karbondioksit (CO2 emisyonları ve yakıt tüketimi) laboratuvar testlerinde belirlenen sertifika değerlerinden ortalama üç kat daha yüksek.

        SKANDALIN KAYNAĞI

        Volkswagen AG'nin dünyanın en büyük ikinci otomobil pazarı ABD'de hava kirliliği testlerini manipüle etmesinin ortaya çıkmasıyla patlak veren skandal kısa sürede Asya ve Avrupa'ya yayıldı. Volkswagen skandalının dünya çapında 11 milyon aracı etkilediği bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ