Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Volkswagen, emisyon skandalı davaları için BP'nin avukatı ile anlaştı - Otomobil Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ / ÖZEL HABER

        Alman otomotiv devi Volkswagen AG'nin, Cuma günü ABD'de patlak veren ve küresel çapta genişleyen emisyon skandalı ile başlayan davalar ve krizin yönetimine yardımcı olması için ABD'nin ünlü hukuk bürolarından Kirkland & Ellis LLP ile anlaştığı bildirildi.

        Kirkland & Ellis LLP, 11 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan ve ABD tarihinin en kötü çevre kirliliğine yol açan 2010 Deepwater Horizon petrol felaketine dair adli soruşturmada BP Plc'nin savunmasını üstlenmişti. Kirkland sözcüsü Olivia Clarke, Volkswagen konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

        ESKİ BİR YARGIÇ VE ADALET BAKANI YARDIMCISI

        BP ceza davasının baş avukatı olan Mark Filip'den de açıklama alınamadı. Firmanın web sitesinde yer alan bilgilere göre firmanın Chicago ve Washington ofislerinin ortaklarından olduğu öğrenilen Mark Filip eski bir federal yargıç.. Filip ayrıca ABD temyiz ve anayasa mahkemelerinde de raportör olarak görev yapmış. Ancak ünlü avukatın özgeçmişindeki en önemli detay bunlar değil. Filip, Amerikan Senatosu tarafından oybirliğiyle ABD Adalet Bakanı yardımcılığını atanmış bir hukukçu.

        Avukat Mark Filip, Kirkland & Ellis LLP'ninkamu otoriteleri tarafından yürütülen soruşturmalar ve sonucunda açılan davalar konusunda uzmanlaşmış olan avukatlar grubunun başında yer alıyor.

        Kasım 2012 yılında, BP, 11 kişinin ölümüne yol açma dahil 14 davada suçu kabul etmiş ve bu davalarda 4 milyar dolar tazminat ödemişti. BP geçtiğimiz Temmuz ayında, felaketten tam 5 yıl sonra tüm federal hükümet ve eyaletler tarafından açılan davalar karşılığında 18,7 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti. BP'nini bu miktarı 18 yılda ödeyeceği açıklanmıştı.

        ABDli düzenleyici otoritenin Alman otomotiv devinin dizel araçlarında emisyon testlerinin manipüle edildiğini ortaya çıkarmasıyla hafta başından beri Volkswagen'in piyasa değeri 24 milyar euro (26,7 milyar dolar) eridi. Volkswagen, skandalın maliyetini karşılamak için 6,5 milyar euro kaynak ayrıldığını açıkladı.

        AVUKAT OLARAK NELER YAPTI?

        Firma tarafından yazılan tanıtım yazısında Mark Filip'in vekaleti üstlendiği beyaz yaka suçlarında ve düzenleyici kurumlar tarafından yürütülen soruşturmalarda herhangi bir olumsuz icrai eylem olmadan çözüme ulaşıldığı belirtildi. Filip, yıllık satışları 1 milyar doları aşan çok uluslu ilaç ve tıbbi cihaz üreticisi şirketleri özel hukuk ve ceza davalarında temsil ediyor. Bunlara ek olarak Mark Filip, dünyadaki birçok ülkede faaliyet gösteren bir dizi müşteriye açılan soruşturmalarda danışmanlık yapıyor. Bu müşteriler arasında finansal hizmetler, madencilik, enerji, savunma, taahhüt, tarımsal üretim, ağır altyapı, risk yönetimi ve danışmanlık dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Fortune 500 şirketleri yer alıyor. Yazıda ayrıca dünyanın en büyük çok uluslu finans kuruluşlarından birinin de Filip'den danışmanlık aldığının altı çiziliyor.

        HUKUK FİRMALARI DAVA HAZIRLIĞINDA

        Birçok hukuk firmasının ABD emisyon testlerini geçmek için araçlarında özel bir yazılım kullanıldığını kabul eden Volkswagen'e karşı toplu dava hazırlığına başladığı bildirildi.

        Chicago merkezli Clifford Hukuk Bürosu, Volkswagen'e karşı Kuzey Illinois bölge mahkemesinde aldatıcı ve hileli uygulamalar iddiasıyla dava açacaklarını kaydetti.

        Bu arada Kanada basınında Windsor merkezli bir hukuk firması olan Strosberg LLP'nin 1,1 milyar dolar tazminat istenecek bir toplu dava açacağı haberi yer aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ