Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Yabancı yerlinin hissesini kaptı! - Para Haberleri

        Rahim AK-Habertürk

        Yabancı yatırımcıların Türkiye’nin kredi notunun Fitch tarafından artırılıp ‘yatırım yalıpabilir’ seviyeye geleceğine yönelik beklentiyi satın almasıyla İstanbul Borsası önceki gün kırdığı rekorun ardından dün de yüzde 1.13 yükseldi ve yeni bir tarihi kapanış rekoru kırarak 72 bin 528 puana ulaştı. Borsanın rekor kırmasında Garanti Bankası’nın beklentilerin üstünde gelen kârı da etkili oldu.

        Borsacılar 8 Kasım’da İstanbul’da bir toplantı yapacak olan Fitch’in toplantıdan önce not artırımı yapacağı beklentisinin yabancı yatırımcıda fazla olduğunu belirterek, yerli yatırımcıların ellerindeki hisseleri yabancıya kaptırdığını dile getiriyor. Merkez Bankası rakamlarına göre hazirandan bu yana yabancı yatırımcılar borsadan net 2.8 milyar dolarlık alım yaptı. Türkiye tahvillerinden yapılan alım miktarının da net olarak 11 milyar doları bulduğu hesaplanıyor.

        Bu verilerin not artırımının kesin olarak gerçekleşeceğine olan inancı yansıttığını belirten borsa uzmanları, yabancı yatırımcıların bu tip önemli haberleri önceden alma olanaklarının bulunduğuna dikkat çekiyor.

        ‘KEŞKE AB SİZİN GİBİ DİNAMİK OLSA’

        Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Berlin’de bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'deki ekonomik durumun çok iyi olduğunu belirterek, "Euro Bölgesi’nde de keşke Türkiye'deki bu dinamik gelişme olsaydı" dedi.

        TL zone için ne dediler?

        ‘Çok iyi buldum’

        ZAFER ÇAĞLAYAN

        Ekonomi Bakanı “Başbakan Erdoğan'ın TL zone açıklamasını, çok iyi bir değerlendirme olarak görüyorum. Türkiye, AB'ye üye olması halinde Euro Bölgesi'ne girmeyi düşünmüyor. Türkiye son 10 yıl içinde çok ciddi bir değişim yaşadı.”

        PROF. E. TANAS KARAGÖL

        ‘TL’de kalmak daha hayırlı’

        SETA Ekonomi Direktörü “Bu ortaklık nedeniyle (AB ülkeleri) krizde rahatlıkla hareket edemediler ve zamanında karar alamadılar. Türkiye, AB'ye girse bile ortak para birimini kabul etmemesi, TL'de kalması bence de hayrımızadır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ