Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji E-spor, Fransa’da artık bir spor dalı! - Teknoloji Haberleri

        Asım ÖNER - İlker KARAŞ / GAZETE HABERTÜRK

        Fransız hükümeti, “Profesyonel Rekabet Oyunları” çerçevesinde yeni bir taslak hazırladı. Bu taslak, e-spor’u artık bir spor dalı olarak tanımlıyor ve buna göre kurallar belirleniyor. Fransız hükümeti, bu kanunu çıkarmalarındaki en önemli sebebin, ailelerin, elektronik sporların kötü bir amaca hizmet etmediğini bilmelerini sağlamak ve kanunla çocuklarını güvence altına almak olduğunu söylüyor.

        'HEARTHSTONE'DAN YENİ ADVENTURE PAKETİ: THE LEAGUE OF EXPLORERS'

        “Curse Of Naxxramas” ve “Blackrock Mountain”ın ardından eğlenceli bir paket daha! “The League of Explorers” adlı yeni macerada, bol bol Indiana Jones göndermeli bir define avına çıkıyoruz! Bubi tuzakları, mumyalar ve tabii ki paha biçilemez ganimetler sizi bekliyor! Blizzcon 2015’te açıklanan birçok içerik arasından göze çarpan expansion paketi, cuma günü erişime açık olacak!

        Yepyeni bir özellik: Discover The League of Explorers ile beraber gelen kartların arasında göze çarpan en önemli yenilik “Discover”! Bu özelliğe sahip olan kartları kullandığımızda, karşımıza üç yeni kart çıkacak. Bu üç kartın arasından, o an oynadığımız maça odaklanarak birini seçmeliyiz. Seçtiğimiz kart elimizdeki kartların arasına ekleniyor. Hunter’a ait “Tracking” kartında olduğu gibi! Karşımıza çıkan kartların destemizde olmasına gerek yok. Ayrıca kullandığımız “discover” özellikli kartta, seçim yapacağımız üç kartın nasıl kartlar olacağına dair bir ibare yok ise, rakibimizin tahmin edemeyeceği hamleler yapabiliriz! Belirtilmesi gereken diğer bir nokta ise, eğer bir büyü “discover” etmemiz bekleniyorsa, ancak oynadığımız sınıfa ait büyüler arasında seçim yapabiliyoruz.

        '13 BOSS FIGHT KAPSAYAN 4 SEVİYE'

        - Temple of Orsis

        - Uldaman

        - The Ruined City

        - Hall of Explorers

        'KOLEKSİYONA EKLENEBİLECEK 45 YENİ KART'

        Şu an popüler olan bütün desteler daha da güçlenecek gibi gözüküyor! Her sınıfa özel üç kart, ayrıca beş “neutral” (her sınıfın kullanabildiği) “legendary” kart gelecek. Bütün kartların güzel olması beklenemez ama işinize yarayacak güçlü kartlar olduğu da aşikâr! İlk hafta hem Paladin sınıfına hem de Shaman’a gelecek olan kartlar ile güçlü desteler oluşturmak mümkün. Maceranın ilk haftasında çıkan bütün kartların detaylı incelemesini yapacağız.

        'E-SPORDA KÜFÜR İSTEMİYORUZ'

        Yoğun geçen bir haftanın ardından herkese merhaba! League of Legends Dünya Şampiyonası ve Blizzcon’un heyecanını üzerimizden atamadan yeni turnuva haberlerine doğru yelken açtık. Bu noktada geçen hafta sonu ülkemizde gerçekleşen bir turnuvanın finalinde 2 Türk CS:GO takımının turnuva finalinden diskalifiye olması gibi şok bir haber aldık. Haberin altını biraz araştırdığımızda, olayın maçın gidişatı ile birlikte elektriklenen ortamda sinirlerine yenik düşen 2 oyuncunun nahoş sözleri ile patlak verdiğini öğrendik. Diskalifiye olan 2 takımdan bir tanesinin 2 oyuncusu, o mekânda düzenlenecek turnuvalardan da men cezası aldı. Bildiniz; Space Soldiers ve Zone eSports takımları arasında yaşanan bu olaydan bahsediyorum. Çoğu amatör ve yarı profesyonel oyuncunun online ortamlarda küfürlü iletişim metotlarını denediğini yıllardır biliyoruz. Peki ya “profesyonel” olarak nitelendirdiğimiz 2 takımın oyuncuları arasında vuku bulan bu durumda biraz kendimize soru sormamız gerekmiyor mu?

        Evet; bilim insanları söylüyor: Küfür eden insanlar hayatta daha az dert ve tasa ile mücadele ederek daha uzun yaşıyorlarmış... Gelgelelim online ortamlarda küfür hiçbir şeyi çözmüyor. Aksine takım oyunu gerektiren yerlerde yanlış bir iletişim biçimi bu... Tamam; arka masadaki rakibinizi oyundan koparmak için yüksek sesle tepki vermek, round aldığınızda abartılı sevinmek, işi şova dökmek bu işin bir parçası. Bu şovun parçası olmayan kısım ise küfür... Kaybedilen round sonrası rakibe sövmek, onu provoke edeceğini bilerek bu tarz cümleler sarf etmek bu işin doğasında yok. Halı saha maçlarından 1 adım öteye taşımayı düşündüğümüz e-spor arenasında küfürü engellemek şart. Değişimin ve gelişimin başlamasını istiyorsak bunu takım yöneticilerinden beklemeliyiz. Sırf iyi oynuyor diye ağzı bozuk oyuncuları uyarmamak, onlara göz yummak takımları başarıdan mahrum eder. Dünya çapında büyük turnuvalara katılma hakkı elde eden Space Soldiers’ın ve Zone eSports’un başına gelen bu olayın etrafımızda gördüğümüz son benzer olay olmasını temenni ediyoruz.

        'İLK HEROES OF THE STORM DÜNYA ŞAMPİYONU CLOUD 9'

        Blizzard’ın popüler MOBA oyunu için ilk dünya şampiyonası Blizzcon’da tamamlandı. Avrupalı ve Amerikalı takımların final oynadığı şampiyonada zirveye, Dignitas’ı 3-0 mağlup eden Amerikalı Cloud 9 çıktı. Blizzcon Championship’te Nexus’ta krallığını ilan eden Cloud 9, böylece ilk HotS Dünya Şampiyonası’nın şampiyonu oldu. Sıradışı takım kompozisyonlarıyla öne çıkan Cloud 9, beş maç üzerinden oynanan final mücadelesinin ilk üç karşılaşmasını rahat bir biçimde kazanarak HotS’ta ne denli güçlü olduğunu da rakiplerine göstermiş oldu.

        'HEARTHSTONE DÜNYA ŞAMPİYONU OSTKAKA'

        Haziran ayında başlayan ve binlerce oyuncunun çetin bir mücadeleye katıldığı Dünya Şampiyonası’nın finali Blizzcon 2015’te yapıldı. Lifecoach, Kno, ThijsNL gibi oyuncuların katıldığı kupa mücadelesinde, her bir maç ayrı bir şölendi! Favoriler arasında bulunan ThijsNL ve Ostkaka yarı finalde karşılaştı. Hızlı başlayan Ostkaka 2-0 önce geçtikten sonra, ThijsNL ise finale çıkmak için elinden geleni yaptı ve durumu 2-2’ye getirmeyi bildi.

        Çekişmeli geçen yarı finalin son karşılaşmasında ThijsNL’yi 3-2 eleyerek final maçına yükselen Ostkaka, akıl dolu oyunuyla herkesi büyüledi. Avantajlı görüldüğü final maçında Hotform ile karşılaşan Ostkaka, 3-0’lık bir seriyle kupayı kaldırmayı başardı!

        'SONY'NİN YENİ e-SPOR PLATFORMU AÇILIYOR'

        Geçen hafta, Project CARS’ın Twitter hesabında oyunun PlayStation Plus League’de piyasaya çıktığı duyuruldu. Bu da yolda olan PS4 e-spor platformunun bir ipucu niteliğindeydi, görünüşe göre haberler doğru. PS4’ün e-spor platformu şimdilik dokuz oyunu destekliyor: Battlefield Hardline, Rocket League, Ultra Street Fighter IV, FIFA 16, Project Cars, DriveClub, Mortal Kombat X, Trials Fusion ve PES 2016.

        PlayStation Plus League

        - Yıl boyunca ana PS4 oyunlarında birçok şampiyona.

        - Oyun keyfini tazelemek ve unvanınızı korumanız için birkaç sezon.

        - Kendi seviyenizde rakip bulmanız için belirli bölümler ve ligler.

        - PlayStation Plus League’in gerçek şampiyonu olmanız için online ve offline finaller!

        'BEŞİKTAŞ VE TEAM TURQUALITY'YE KORE'DEN TRANSFER SESLERİ'

        Ligdeki yabancı oyuncu sınırının esnetilmesiyle beraber geçen sezon bütün takımlar yabancı oyuncu transferlerine ağırlık verdi. Yurtdışından oyuncu transferleri ile sezona farklı bir heyecan katan Beşiktaş ve Team Turquality’den gelecek sezon için haberler var!

        Beşiktaş’ın, Kore ligi LCK’den 2 oyuncu ile görüşmeye başladığı Türkiye’de ilk kez DijitalSporlar sitesi tarafından duyuruldu. Kore transferlerinin gerçekleşme durumu resmi olarak doğrulanmasa da kulübe yakın kaynaklar ve otoriteler tarafından bu transferlerin gerçekleşeceği belirtiliyor.

        Bir diğer köklü Türk e-spor takımı olan Team Turquality’nin de ezeli rakibi Beşiktaş gibi çareyi Kore’de aradığı gelen bilgiler arasında. Dünyaca ünlü e-spor sitesi Gosugamers’a konuşan Team Turquality’nin üst düzey yöneticileri Cem Taşkıran ve Sertan Kay, Kore’de e-spor arenasının çok zorlu ve kariyer yapmak isteyen Koreli oyuncuların Türkiye’de Kore’ye göre çok daha fazla şanslarının olduğuna inanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ