Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Yakın Yerler Sessiz, sakin ve mavi! - Turizm Haberleri

        ESRA ŞAHİN DURSUN- HABERTÜRK

        İstanbul'a en yakın Karadeniz sahillerinden biri olan Kıyıköy'deyiz! Kıyıköy; denizi, balığı ve doğasıyla İstanbul'dan günübirlik bile gidilebilecek kadar şehre yakın.. Pabuç ve Kazan dereleri arasındaki şirin ve huzurlu yer Kıyıköy, el değmemiş güzellikleri ve tertemiz havasıyla, şehirden kaçıp bir nefes almak için ideal bir yer. Kıyıköy'e Bizans dönemine ait kemerli kapıdan giriyorsunuz. Kıyıköy'de upuzun plajlar var. Tepeden aşağıya Liman'a indiğinizde masmavi bir deniz ve deniz kumundan farklı olarak mercan kırığı bir kumsal sizi bekliyor. Denizi Karadeniz olması sebebiyle çoğu zaman dalgalı olsa da dalganın nimetinden her zaman tertemiz.

        “TAKO” REHBERLİĞİNDE!

        Kıyıköy'ün bir diğer plajı ise Selvez Plajı. Selvez Plajı'na inerken Kıyıköy'de keşfedeceğiniz tarihi yerlerden biri olan Aya Nikola Manastırı’nı da görüyorsunuz. Manastırın yaklaşık 35 yıllık bekçisi Hamdi Kaya, nam-ı diğer “Tako”, sizi kapıda karşılıyor. Fener ihtiyacınız olup olmadığını soruyor, manastırın tarihini anlatıyor ve bir de yakışıklı bir resminizi çekme nezaketinde bulunuyor. Limana yakın plaj her zaman Selvez Plajı'na göre daha kalabalık oluyormuş. Denize ilerlerken ise alışverişinizi Kıyıköy’ün merkezinden yapmalısınız.

        KIYIKÖY’DE ŞİMDİ KAMP ZAMANI!

        Kıyıköy'de trekking ve kamp tutkunları için harika yerler var. Kıyıköy'de kumsalın batı tarafı kamp için ideal. Eğer kalabalıktan ve gürültüden tamamen uzaklaşmak istiyorsanız nisan ve mayıs ayları Kıyıköy'de kamp kurmak için uygun. Kıyıköy'de kamp yaparken tatlı su bulmak için zorlanmazsınız.

        FOTOĞRAF TUTKUNUYSANIZ!

        Kıyıköy, daracık sokakları, denize kavuşmaya çalışan minik dereleri ve tarihi yapılarıyla fotoğrafçıların da ilgisini çeken bir yer. İstanbul'dan Kıyıköy'e fotoğraf gezileri düzenleniyor. Kıyıköylülerin çoğu yazları evlerini gelenlere açıyor. Tabii ki bu evlerde büyük bir konfor aramamak gerekiyor. 20'ye yakın pansiyonu bulunan Kıyıköy'de konaklamak için otel seçeneği de mevcut. Pansiyonlar ikişer katlı, insanları samimi ve sıcak. Kıyıköy'ün girişindeki Börekçi Hüseyin Yorulmaz amcanın börekleriyle lezzetli bir köy kahvaltısı ve tertemiz havası için Kıyıköy'e gitmeye değer.

        DENİZ BİSİKLETİYLE DEREYİ TURLAYIN!

        MÖ 500' lü yıllarda Lidyalıların kurduğu eski adı “Midye” olan Kıyıköy'de Bizans dönemine ait eserleri göreceksiniz. Kıyıköy'ü kuşatan Kıyıköy Kalesi o dönemde İmparator Iustinianus zamanında, 6. yüzyılda inşa edilmiş. Kıyıköy Kalesi'nden girip sağa döndüğünüzde denizle derenin yan yana nasıl da güzel gözüktüğüne şahit olacaksınız. Derede saati 15 TL'ye deniz bisikleti kiralanabiliyor. Özellikle İstanbul'dan günübirlik balık yemeye gidilir Kıyıköy'e. Mevsimine göre tekir, kalkan, lüfer, karagöz, midye ve pavuryanın en güzeli Kıyıköy’de.

        NERELER GEZİLİR?

        Aya Nikola Manastırı: Plaja yakın olarak görebileceğiniz bir yer Aya Nikola Manastırı. 6. yüzyıldaki Justinyen dönemine ait Aya Nikola Manastırı dünyanın en eski taş oyma manastırlarından biri. Aya Nikola Manastırı'nın eskiden keşişlerin dinlenme yeri olduğu söyleniyor. Buradaki sütunlar ve kabartmalar kesinlikle görmeye değer. Giriş katında kilise ve mezarlık, üst katta keşişlerin dinlendiği yerler; alt katta ise ayazma bulunuyor. Ayanikola Manastırı yetkililerin ilgisine biraz daha ihtiyaç duyuyor.

        Kartaltepe: Özellikle güneşin battığı saatlerde muhteşem bir kızıl renge bürünüyor Kartaltepe. Akşamları bu tepede çayınızı yudumladıktan sonra kuş seslerinden kulaklarınızda kalan huzurlu melodiyle uykuya dalıyorsunuz. Kartaltepe’de en kızıl gün batımı

        YOL BOYUNCA YEMYEŞİL

        İstanbul'a 164 kilometre uzaklıktaki Kıyıköy'e özel araçla İstanbul üzerinden çıkış yapacaksanız Edirne yönüne doğru giderken Çerkezköy ayrımını kullanmalısınız. Saray'ı da geçtikten sonra ağaçlı bir yoldan Kıyıköy'e varabilirsiniz.

        KONAKLAMA NE KADAR?

        Kıyıköy'de 20'ye yakın pansiyon var. Kamp yapmam pansiyonda kalırım diyorsanız gecelik en fazla 50 TL ödüyorsunuz. Pansiyonları Kıyıköy'ün müdavimlerine sorduk ve olumlu yanıt aldık.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ