Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Koronavirüs (Kovid-19) en çok erkeklerde görülüyor - HABERLER
        1

        Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), uluslararası 25 uzmanı Çin’e göndererek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hakkında kapsamlı bir rapor hazırladı.

        2

        * Rapora göre; koronavirüs teşhisi konulan kişilerin yüzde 5'i solunum cihazına ihtiyaç duyuyor. Ayrıca bu hastaların sadece birkaç gün değil; iyileşene dek bu şekilde kalması gerekiyor. Bu süre ise kritik hastalar için ortalama 3 ila 6 hafta.

        3

        * Hubey Eyaletine salgınla mücadeleye yardımcı olmak için diğer illerden toplam 40.000 çalışan gönderildi. Wuhan'daki 45 hastanenin 6'sı kritik durumdaki hastalar ve 39'u ağır hasta ve 65 yaşın üzerindeki enfekte kişiler için ayrılmış durumda. Kısa bir süre içinde de 2.600 yataklı iki hastane inşa edildi.

        4

        * Çin şu an yeni koronavirüs için haftada 1.6 milyon test kitleri üretebiliyor. Test aynı gün sonuç veriyor. Ülke genelinde, doktora ateşle giden herkes koronavirüs riskine karşı taranıyor.

        5

        * Koronavirüse yakalananların büyük çoğunluğu er ya da geç belirti gösteriyor. Virüsün tespit edildiği ve o sırada semptomları olmayan kişiler nadirdir.

        6

        * En sık görülen semptomlar ateş (%88), kuru öksürük (%68), yorgunluk (%38), öksürük sırasında mukus balgam çıkarma (%33), nefes darlığı (%18), boğaz ağrısı (%14), baş ağrısı (%14), kas ağrıları (%14), titreme (%11) de yaygındır. Daha az sıklıkla bulantı ve kusma (%5), burun tıkanıklığı (%5) ve ishal (%4) görülür. Burun akıntısı koronavirüs belirtisi değil.

        7

        * Çin'de yüzde 3.4 oranında bir ölüm oranı tespit edildi. Ölümler, yaş, kişinin önceden var olan hastalıkları, cinsiyeti önemli faktörler arasında yer alıyor.

        8

        * Çin bilinmeyen hastalık için çeşitli tedavi yöntemlerini test etti ve en başarılı olanlar ülke çapında uygulandı. Bu yanıt sayesinde, Çin'deki ölüm oranları geçtiğimiz ay öncesine göre daha düşük.

        9

        * Çin'de önceden kardiyovasküler hastalığı olanların ölüm oranı yüzde 13.2, yüksek kan şekeri seviyelerine (kontrolsüz diyabet) sahip kişilerde yüzde 9.2, yüksek tansiyonu olanlarda yüzde 8.4.

        10

        Kronik solunum yolu hastalıkları olanlarda yüzde 8 ve kanser hastası olanlarda yüzde 7.6 olarak açıklandı. Önceden kronik hastalığı olmayan kişilerde koronavirüsten ölüm oranı ise yüzde 1.4.

        11

        * Çinli kadınların sadece yüzde 2.8'i erkeklerin ise yüzde 4.7'si koronavirüsten hayatını kaybetti.

        12

        * Koronavirüs genç yaşlarda daha az görülüyor.