Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Gelir testi sorgulama nasıl yapılır? - İş-Yaşam Haberleri

        Gelir testi kavramını anlamak için genel sağlık sigortasını da işin içine katmak gereklidir. Kişiler hastalandığında ya da hastaneye gitme ihtiyacı duyduklarında yapılan hizmetlerin ücretlerini SGK’nın karşılayabilmesi için kişinin genel sağlık sigortası olması gerekir. Herhangi sigortalı bir işte çalışmayan kişilerin yıllık belli bir miktar ücret ödeyerek genel sağlık sigortasından yararlanması mümkün oluyorken gelir testi yaptırarak hiçbir ücret ödemeden de genel sağlık sigortasından yararlanması mümkün olur. İşte gelir testi hakkında merak edilenler...

        GELİR TESTİ NEDİR?

        Sosyal güvenliğe göre işçi olan, bağkura bağlı ya da memur olarak çalışan kişiler genel sağlık sigortasından direkt olarak yararlanabilmektedir. Ayrıca 65 yaş maaşı alan kişiler, terörler mücadele aylığına sahip kişiler, malullük aylığı alan kişiler, işsizlik veya kısa süreli çalışma yardımı alan bazı kişilerin de genel sağlık sigortasından yararlanma hakkı olabilmektedir. Gelir testi ise genel sağlık sigortasından herhangi bir işe sahip olmadığı için yararlanamayan kişiler için uygulanan ve sonuca göre kişiye ücret ödemeden bir genel sağlık sigortası sağlayan testtir.

        GELİR TESTİ HANGİ KURUM TARAFINDAN YAPILIR?

        Gelir testlerini valilik ya da kaymakamlığa bağlı olarak çalışan sosyal yardım ve dayanışma vakıfları uygulamaktadır. Gelir testi yaptıracak kişi hangi il veya ilçede ikamet etmekte ise orada bulunan sosyal yardım ve dayanışma vakfında gelir testi yaptırabilir.

        GELİR TESTİ BAŞVURU SONUCU NE ZAMAN BELLİ OLUR?

        Gelir testi başvurusu yapıldıktan sonra kaymakamlıktan kişiye bazı belgeler verilmektedir ve bu belgeler ikamet edilen bölgenin muhtarlığına götürülüp onaylatılır. Muhtardan onay almış belgeler, kimlik ve kimliğin fotokopisi ayrıca 2 adet vesikalık fotoğraf ile birlikte tekrar kaymakamlığa gidilir ve tüm belgeler teslim edilir. Sonuçlar ise başvuru sayısı ve yoğunluğa göre değişebilmekle birlikte en geç 1 haftaya kadar belli olmaktadır.

        GELİR TESTİ YAPILIRKEN HANGİ KRİTERLERE BAKILIR?

        • Ailenin aylık toplam gelirine
        • Aile kendi evine sahip ise ev değerinin 240’ta birine,
        • Ailenin sahip olduğu farklı konutlar varsa her biri için bu konutların da 240’da birine,
        • Ailenin sahip olduğu bir ev varsa ve bu ev kiraya verilmiş ise kira bedeline,
        • Arazi, tarlalar ve dükkânlar için rayiç bedeli olan miktarın 240’ta birine,
        • Büyük ya da küçükbaş hayvanlara sahip ise tarım müdürlüğü tarafınca tespit edilmiş olan aylık gelire,
        • Sürekli alınan aylıklar, yardımlar ya da burslar var ise bunların aylık ortalamasına,
        • Ve bunların dışında herhangi bir aylık kazanç varsa bu kazançların ortalamasına bakılır.

        GELİR TESTİ SONUCU NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

        kişiler yukarıdaki kriterlere göre değerlendirilir ve konutta yaşayan kişi başı aylık gelir, asgari brüt ücret üçte birinden daha az miktarda ise, hane sakinleri ek hiçbir ücret ödemeden genel sağlık sigortasına sahip olabilecek ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabileceklerdir.

        GELİR TESTİ SONUCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
        Haberi Hazırlayan: Tuba Fıçıcı
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ