Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Gezegenler neden yuvarlıktır? Her şey basit bir fizik kuralıyla ilgili
        1

        Güneş sistemimizdeki sekiz gezegen birçok yönden farklılık gösterir; boyutları, Güneş'e olan uzaklıkları gibi. Hatta bazıları küçüktür ve kayalıklardan oluşur, bazıları ise büyüktür ve gazlı olarak bilinir. Ancak bir ortak noktaları var; hepsi çok güzel ve yuvarlak.

        2

        Gezegenler, uzaydaki materyallerin bir araya gelmesiyle oluşur. Yeteri kadar büyüyen gezegen kendine ait bir kütle çekimine sahip olur. Bununla beraber, yeteri olgunluğa ulaştığında yörüngesinde döndüğü yıldızın etrafını temizlemeye başlar; kütle çekimini uzaydaki tortuları yakalamak için kullanır.

        3

        Bir gezegenin kütle çekimi, tüm gezegene eşit olarak dağılır. Çekim gücü, bir bisiklet tekerleğinin jant telleri gibi merkezden kenarlara doğru dağılır. Bu baskı, gezegenin üç boyutlu bir küre şeklini almasını sağlar.

        4

        Olası olmamasına rağmen, bazı bilim insanları kübik bir gezegenin nasıl olacağını merak etti. Gezegenin kayalık kısmının bir şekilde küp şeklini koruyacağını varsayarsak, hava ve su böyle bir özelliğe sahip olmayacaktı ve şekillerini koruyamayacaktı.

        5

        Yani eğer gezegenler kare veya dikdörtgen olsaydı; hava ve su, gezegenin kenarlarında birikecekti. Hayat, küp kenarları ve köşeleri geçilmez dev dağlar olan merkezi göllerin kıyılarıyla sınırlı olacaktı.

        Kaynak: Spaceplace, Britannica

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ