Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Şavaşan şahinler uçuş yorgunu!

        Murat GÜRGEN / HT GAZETE

        Çorum’da düşen F16’nın, ABD ordusunda ‘emeklilik zamanı’ olarak değerlendirilen 8 bin saatlik uçuş süresini dolduran ‘F-16C Block 30’ olduğu ortaya çıktı. F-16’ların uçuş ömrünün 12 bin saate çıkarılması için çalışmalar sürüyor

        AMASYA’nın Merzifon İlçesi’ndeki 5’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan havalanan F-16 savaş uçağı, bilinmeyen bir nedenle Çorum’un Mecitözü İlçesi Konaklı Köyü yakınlarında düştü. Uçağın pilotu kazadan yara almadan kurtulurken, son 25 yılda 31 ‘savaşan şahin’in düşmesi gözleri F-16 savaş uçaklarına çevirdi.

        Türk Hava Kuvvetleri için 196 adet F-16C (tek pilot) ve 44 adet F-16D (çift pilot) üretildi. Her iki modelin motor ve donanım konfigürasyonlarına göre Block 30 ve 40 versiyonları bulunuyor. Önceki gün düşen F-16C tipi uçakların Block 30 versiyonları 25 yılda ortalama 8 bin saat uçuş gerçekleştirdi.

        ABD’DE EMEKLİLİK ZAMANI: 8 BIN SAAT

        F-16 uçaklarının bakımları iyi yapıldığı sürece 35 yıl görev yapabileceği belirtiliyor. Buna karşın ABD ordusu 8 bin saati dolduran uçaklarını emekliye ayırıyor. Mali imkânı ABD kadar gelişmemiş ülkelerse modernizasyon faaliyetiyle uçakların ömürlerini uzatma yolunu tercih ediyor. Türk Hava Kuvvetleri, bakımların zamanında ve iyi yapıldığı gerekçesiyle bu uçakların hizmete devam etmesinde sakınca görmüyor. 8 bin saat uçuş süresine ulaşan F-16C Block 30’ların uçuş ömürlerinin 12 bin saate çıkarılması yönünde çalışmalar devam ediyor.

        ABD’nin envanterindeki bin 245 adet F-16’dan sadece 35’inin düşmesi, Türkiye’deyse 240 uçaktan 31’inin kırıma uğramasıyla ilgili olarak yetkililer, ‘kaza istatistiklerinin uçak sayısına göre değil, uçakların uçuş sürelerine bakılarak yapılması gerektiğini’ vurguluyor. Türk savaş uçaklarının yüksek uçuş saatlerine ulaştığı ve kaza oranının çok yüksek olmadığı savunuluyor.

        DÜNYANIN EN YAYGIN İKİNCİ SAVAŞ UÇAĞI

        Üretim adedi 4 bin 400’ü aşan F-16’lar, MIG-21’lerden sonra dünyanın en çok üretilen savaş uçağı olma özelliği taşıyor. Geniş kullanım alanı ve üstün manevra kabiliyetiyle bilinen F-16’lar 24 ülkede hizmet veriyor. F-16’nın yeni serilerinin ABD Hava Kuvvetleri’nde 2025 yılına kadar serviste kalması planlanıyor. Türk Hava Kuvvetleri’yse emeklilik için 2030 yılını öngörüyor

        KAZALARIN BEDELİ: 10 PİLOT ŞEHİT OLDU

        F-16 kazalarının en büyük nedeni olarak pilotaj hataları ve teknik arızalar gösteriliyor. Kazaların büyük bölümü de eğitim uçuşları sırasında yaşanıyor. Türkiye’de meydana gelen F-16 kazalarında toplam 10 pilot şehit olurken, 20’ye yakın pilot da yaralandı. Kaza sonrası kullanılamaz hale gelen F-16’ların Türkiye’ye ekonomik maliyeti de ağır oldu. Bir F-16’nın birim maliyetinin yaklaşık 25 milyon dolar olduğu düşünüldüğünde 31 kazanın ardından 775 milyon dolarlık bir ekonomik kayıp yaşandı.

        PARÇALARI 2 KM'LİK ALANDAN TOPLANDI

        ÇORUM’un Mecitözü İlçesi Konaklı Köyü yakınlarında düşen ve yaklaşık 2 kilometrelik alana dağılan F-16 eğitim uçağının enkazı dün kaldırıldı. Merzifon Asker Hastanesi’nde tedavi altına alınan uçağın pilotu Hava Üsteğmen Ali Bekedoğru’ysa taburcu oldu. Uçağa ait parçalar üç ayrı ekip tarafından 5 saatlik bir çalışmayla toplanırken, kazayla ilgili ayrıntılara ‘kara kutu’nun incelenmesinin ardından ulaşılacağı belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ