Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Edirne'deki büyük sinagog açılıyor

        Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, restorasyonu tamamlanan sinagogu inceledi, Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren ile açılış organizasyonu hakkında görüş alışverişinde bulundu.

        İbrahimzadeh, AA muhabirine, çok mutlu olduğunu belirterek, "Bu bizim için milattır. Çok mutluyuz" dedi.

        İncelemede Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Murat Yörük,Türk Musevi Cemaati Başkanvekili MorisLeviveTürk Musevi Cemaati Genel Koordinatörü Deniz Baler Saporta da yer aldı.

        SİNAGOGUN AÇILIŞI

        Sinagogun,Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç veTürkiye Museviler Hahambaşı İsak Haleva'nın da katılacağı geniş kapsamlı bir törenle açılması bekleniyor.

        Açılışa, yurt dışı temsilciliklerve Musevi cemaatinden de pek çok davetlikatılacak.

        Bu arada, Tevrat'ın törenle sinagoga intikali ve ilahilerin seslendirilmesi sonrasında açılışın gerçekleştirileceği öğrenildi.

        BÜYÜK SİNAGOG

        Büyük Sinagog, 1905'te yaşanan ve "büyük yangın" olarak adlandırılan yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine 2. Abdülhamid'in fermanıyla yaptırıldı ve1907'de ibadete açıldı.

        Fransız mimar France Depre tarafından Viyana Sinagogu örnek alınarak projelendirilen yapının büyük bir bölümü aradan geçen süre içinde tahrip oldu. Restorasyonuyaparak kültürel amaçlı kullanılmak üzereTrakya Üniversitesine devredilen yapı, Yahudi cemaatinin tepkisi üzerine yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğübünyesine alındı.

        Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2010'da sinagogun restorasyonuna başladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ