Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP'nin Diyarbakır mitinginde meydana gelen patlamaya ilişkin konuştu

        Başbakan Davutoğlu, Diyarbakır'daki patlamayla ilgili "Her şeyden önce yaralılarımıza geçmiş olsun diyorum. Bu meselenin arkasında ne varsa; trafo patlaması mı bir suikast mi herhangi bir provokasyon mu bunu tetkik edeceğiz, gerekli sonucu en kısa zamanda elde edeceğiz. Vali beyle biraz önce konuştum, gerekli talimatları verdim" dedi.

        Partisinin Gaziantep mitinginde konuşan Davutoğlu, "Buradan bütün Türkiye'ye bütün ülkemize, özellikle Diyarbakırlı kardeşlerime sesleniyorum. İstismar ve provokasyonlara karşı uyanık olalım. Bu konuyu hiç kimse provoke etmemeli. HDP'ye geçmişte yapılan bazı saldırıları, Adana'da, Mersin'de nasıl faili bulmuşsak; - bunun bir saldırı mı, kaza mı olduğu belli değil ama - ne varsa arkasında çıkaracağız, hesabını da sorarız. Ben Başbakan olarak, AK Parti'ye yapılan saldırıyı nasıl en sert şekilde karşılarsam; MHP'ye, CHP'ye, HDP'ye, HÜDAPAR'a yapılan saldırıyı da kınar, onun için de gerekli tedbiri alırız" ifadelerini kullandı.

        Davutoğlu daha sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi:"Bugün Diyarbakır'da çok acı bir olay yaşandı. Bu olay dahi gösteriyor ki Türkiye'de seçimin suhuletle yapılmasının önüne engel çıkarmak isteyen çevreler var. Gerçekten bir kaza mı saldırı mı olduğu detaylı olarak araştırılıp, mutlaka eğer bir saldırıysa sorumluları bulunacak. Bugünkü Diyarbakır'da olan olay üzerinden herhangi bir istismarın yapılmaması önemli. Benzer olaylar ile partimizin üyelerinin tahrik edilmesi karşısında da hepinizi soğukkanlılığa davet ediyorum"

        Kilis mitinginde konuşan Davutoğlu, patlamayla ilgili olarak "Bugün Diyarbakır'da birkaç saat önce HDP mitingi esnasında ortaya çıkan patlama konusunda haber alır almaz hem İçişleri Bakanımıza hem valimize gerekli talimatları verdim. Bu işin sorumluları, kaza mı değil mi tetkik ediliyor ama bir patlama söz konusu olduğu için suikast ihtimali, seçimlere dönük bir provokasyon ihtimalini de göz önüne alıyoruz, o çerçevede çalışmalar yürütüyoruz. Kim yapmış olursa olsun, ne gerekçeyle yapmış olursa olsun, hangi partiye karşı yapılmış olursa olsun, bu saldırılar demokrasiye ve Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılan saldırılardır. Hepsini lanetliyoruz" şeklinde konuştu.

        Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Vefat eden vatandaşlarımıza rahmet, yaralı olan vatandaşlarımız için sağlık tedbirleri alındı, onlara da acil şifalar diliyoruz. Her zaman AK Parti olarak tutumumuz ilkesel olmuştur. Kim, nerede, hangi gerekçeyle yaparsa yapsın şiddetin karşısında olduk. Burada da seçime 48 saat kalmadan böyle bir saldırı açık bir provokasyondur. Demokrasimize bir provokasyondur, Türkiye'nin istikrarına dönük bir provokasyondur. Kim olursa olsun yakasından tutup, inşallah adli makamlara teslim etmek için gece gündüz çalışacağız."

        "BU KİRLİK ELİ DEŞİFRE ETMEK LAZIM"

        Davutoğlu, katıldığı televizyon programında patlamaya ilişkin "Nihai araştırmalar yapılıyor ama açık bir şekilde bir sabotaj, bir provokasyon, bir şiddet olayıyla karşı karşıyayız. Kirli bir el var burada, bu kirli eli deşifre etmek lazım" dedi.

        Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

        Gerçekten çok üzücü. Hepimiz açısından bir sınav niteliğinde bir olaydır. Olayı duyar duymaz, 5 dakika ya da 10 dakika sonra Gaziantep mitingine çıktım. Orada çok açık bir şekilde bu olaya karşı tutumumuzu açıkladım. Daha sonra Kilis mitinginde daha detaylı bahsettim. Bu saldırı herhangi bir partiye değil, Türk demokrasisine, Türkiye'ye yapılmış bir saldırıdır.

        HDP'ye yapılan her saldırıya anında hem açık bir şekilde tutumumuzu gösterdik, hem de failler de tespit edildi, bir tanesi de yakalandı.

        Şiddetin her türüne, hele hele bu şekilde, bir seçimi sabote etmeye dönük şiddete hepimizin ortak tavır sergilemesi lazım. Buradan ben bir kere daha dayanışmayı ifade ediyorum. Hangi partiye yapılmış olsaydı aynı şeyi söylerdim. HDP, MHP ya da CHP'nin güvenliği hepimizin meselesidir.

        Valiyle, İçişleri Bakanımızla konuştum, Enerji Bakanımıza habere gönderdim. Enerji Bakanlığımızdan gelen bilgi trafodan doğan bir şey değil.

        Nihai araştırmalar yapılıyor ama açık bir şekilde bir sabotaj, bir provokasyon, bir şiddet olayıyla karşı karşıyayız. Kirli bir el var burada, bu kirli eli deşifre etmek lazım.

        "GÜN DAYANIŞMA GÜNÜDÜR"

        Emniyet ve HDP görevlileri arama yapmıştı. Bir ihmal aramak var mı, hepsini soruşturacağız. Bu bir kirli eldir. Bu kirli eli çıkarıp o kirli elden hesap soracağız.

        Vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Hepsini tek tek takip ediyoruz. 7-8 vatandaşımız ameliyat geçirme durumu oldu, onları yakinen takip ediyoruz. Bu demokrasimize yapılan bir saldırıdır. Gün dayanışma günüdür.

        Olayın seçimin seyrini etkilemeye yönelik olduğu açık. Güvenlik tedbirlerini artırdık.

        Aceleci ve provokatif yorumlar yapıldığını görüyorum. Akıl var izan var, seçime giden bir hükümet seçimle ilgili bir şiddette ne umar. AK Parti'nin şu ana kadar bir şiddet eylemi içinde olduğu görüldü mü? Böyle bir gelişme en fazla hükümeti yaralar, etkiler.

        Olayı istismar edenlere milletimiz itibar etmez. Bu kirli eli ortaya çıkaracağız.

        "DEMİRTAŞ'I ARADIM AMA ULAŞAMADIM"

        Olay olur olmaz, ben mitinge çıkıyordum, Mehdi Bey'e söyledim siz arayın benim adıma hem taziyelerimi iletin hem de görüşmek istiyorum. Uygun bir şekilde telefon görüşmesi ayarlayın dedim. Mehdi Bey'e dönmemişler. Kilis miting bitince bizzat ben aradım, yine aynı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ