Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Orgeneral Hulusi Akar bu mesajla göreve başladı

        Genelkurmay Başkanlığını devralan Orgeneral Hulusi Akar, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin anayasal düzen içinde, yasalarla belirlenmiş tek bir emir komuta yapısı vardır. Ordumuzun teşkilat ve faaliyetlerinde yasal hiyerarşi dışında hiçbir kişi ve oluşumun etkisi söz konusu olamaz." açıklamalarıyla göreve başladı.

        Genelkurmay Başkanlığına atanan Orgeneral Hulusi Akar, görevini törenle Orgeneral Necdet Özel'den devraldı.

        Genelkurmay Başkanlığı Karargahındaki komuta devir-teslim törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu, yüksek yargı kurumu temsilcileri, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş ile bakanlar, kuvvet komutanları ve çok sayıda davetli katıldı.

        Türk Silahlı Kuvvetlerinin faaliyetlerinin anlatıldığı kısa filmin barkovizyondan sunulmasının ardından başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

        Törende 28. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in özgeçmişi fotoğraflar eşliğinde barkovizyondan sunulmasından sonra, emeklilik kararnamesi okundu.

        Daha sonra 29. Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Hulusi Akar'ın özgeçmişi barkovizyondan fotoğraflar eşliğinde sunuldu, ardından Orgeneral Akar'ın atama kararnamesi okundu.

        Orgeneral Özel, Genelkurmay Başkanlığına atanan Orgeneral Akar'a Genelkurmay Başkanlığı birlik sembolünü taktı. Orgeneral Özel, birlik sembolünü takmasının ardından Akar'ın omuzuna dokunarak başarı dileklerini iletti.

        Orgeneral Akar da 30 Ağustos itibarıyla emekliye ayrılacak Orgeneral Özel'e Genelkurmay Başkanlığı forsu, hizmet anısı şilti ve hizmet belgesi takdim etti.

        "HESABI SORULACAK, CEZASI MUTLAKA VERİLECEKTİR"

        Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Devletin ve milletin varlığına karşı sıkılan her kurşunun, atılan her bombanın, kazılan her çukurun hesabı sorulacak, cezası mutlaka verilecektir" dedi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Devletin ve milletin varlığına karşı sıkılan her kurşunun, atılan her bombanın, kazılan her çukurun hesabı sorulacak, cezası mutlaka verilecektir" dedi.

        Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda Atatürk Kültür Sitesindeki komuta devir-teslim törenindeki konuşmasına devir teslimin hayırlı olması temennisinde bulunarak başladı.

        Türk Silahlı Kuvvetlerinin milletin göz bebeği bir kurum olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bu kurumu yönetmek hem büyük bir şeref hem büyük bir onur aynı zamanda da büyük bir sorumluluktur. Ülkemizin bekası bakımından kritik günlerden geçtiğimiz bir dönemde Genelkurmay Başkanlığı görevini devralan Orgeneral Hulusi Akar'ı kutluyorum" ifadesini kullandı.

        Orgeneral Akar'ın, sınır güvenliği, terörle mücadele harekatı ve kurumsal gelişim projeleri gibi alanlarda önemli bir birikimi olduğunu vurgulayan Erdoğan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı döneminde de özverili çalışmalarına bizzat şahit olduğu Orgeneral Hulusi Akar'a yeni görevinde başarılar diledi.

        Genelkurmay Başkanlığı görevini devreden Orgeneral Necdet Özel'e de geçen 4 yıllık dönemdeki hizmetleri için teşekkür eden Erdoğan, şöyle konuştu:

        "Türkiye, her ne kadar 92 yıllık cumhuriyet geçmişine sahip olsa da çok köklü devlet geleneği olan bir ülkedir. Bu geleneğin en önemli unsurlarından biri de devlette devamlılık ilkesidir. Cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve bakanlıklar gibi siyasi yönü de bulunan makamlar dahil olmak üzere tüm kurumlarımız çalışmalarını bu ilke çerçevesinde yürütmektedir. Devlette devamlılık kesinlikle değişimi reddetmeyen, değişimin dışında olmayan bir kavramdır. Hiç şüphesiz hayatın içinde daha iyiye, daha güzele daha doğruya daha faydalıya ulaşma konusunda kesintisiz bir çaba söz konusudur. Türk Silahı Kuvvetleri bu ülkenin en itibarlı bir kurumu olması hasebiyle aynı zamanda da bu ilkenin en canlı şekilde yaşatıldığı kurumlarımızın başında gelir. Yaşanan hiçbir sıkıntı, hiçbir farklı değerlendirme TSK'nın, devletimizin ve milletimizin bekası için taşıdığı önemi azaltmaz, bunun üzerine de asla gölge düşürmez."

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede ve Türkiye içinde yaşanan hadiselerin TSK'nın insan gücü ve donanımıyla her türlü tehdit ve tehlikeye karşı ülkesini, milletini korumak için hazır olması gerektiğini bir kez daha gösterdiğini belirterek, başbakanlığı döneminde de savunma sanayi içinde yerli üretim ve tasarımın geliştirilmesi konusuna önem verdiğini, bugün de cumhurbaşkanı olarak savunma sanayi alanındaki gelişmelerle yakından ilgilendiğini, sürmekte olan projeleri takip ettiğini ve yeni çalışmaları teşvik ettiğini söyledi.

        "Bu anlayışla savunma sanayinde yüzde 80'ler düzeyinde olan dışa bağımlılığımızı 12 yılda yüzde 45'e kadar indirmiş bulunuyoruz" diyen Erdoğan, hedeflerinin 2023 yılında Türkiye'nin bu alanda dışa bağımlılıktan tümüyle kurtulması olduğunu kaydetti. Bu hedefe de sanayisiyle, üniversiteleriyle, araştırma geliştirme kuruluşlarıyla ve TSK'nın ilgili tüm birimleriyle işbirliği içinde yürütülen çalışmalar sayesinde ulaşacaklarına inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu konudaki müktesebatını ve vizyonunu bildiğim Orgeneral Hulusi Akar'ın Genelkurmay Başkanlığı görevinde de bu başarıları hızlandırarak artıracağımıza inanıyorum, güveniyorum" dedi.

        "BUNLARA HANGİ DİLDEN ANLIYORLARSA O DİLDEN KONUŞACAĞIZ"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Türkiye'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne kasteden iç ve dış tüm güçlere karşı diğer kurumlarımızla birlikte Silahlı Kuvvetlerimizin de teyakkuz halinde olmaya devam edeceği, asla rehavete kapılmayacağımız bir dönemin içindeyiz. Devlet içinde paralel devlet yapılanmalarına asla izin vermeyeceğiz. Adı, yöntemi ve söylemi ne olursa olsun her türlü paralel devlet yapılanmasıyla mücadele etmeye kararlıyız. Ülkemiz ve milletimiz tarih boyunca üzerinde oynanan nice oyunların üstesinden gelmiş, kurulan nice tuzakları paramparça etmiştir. Bugün de arkalarına aldıkları güçlerle Türkiye'nin bütünlüğüne, milletimizin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine saldıranlar hak ettikleri cevabı almaktadırlar ve alacaklardır.

        Güvenlik güçlerimizin masum insanların mallarına, canlarına zarar gelmemesi için gösterdikleri hassasiyeti istismar ederek, ortada dolaşanlar kendilerini bekleyen acı akıbetten kurtulamayacaklar. Bunlara hangi dilden anlıyorlarsa o dilden konuşacağız. Devletin ve milletin varlığına karşı sıkılan her kurşunun, atılan her bombanın, kazılan her çukurun hesabı sorulacak, cezası mutlaka verilecektir. Demokrasi ve kalkınma yolunda atılan adımların önünü şiddetle, tehditle, boylarını ve hadlerini aşan söylemlerle kesmeye çalışanların kurdukları tuzakları inanıyorum ki kendi başlarına geçecektir. Eğer, demokratik parlamenter sistem içerisinde sandık denilen, halkın iradesini yansıtan böyle bir yerden gücünü almıyorsan bilesin ki er veya geç yok olacaksın. Çünkü hiçbir zaman demokrasiye inananlar gücünü terör örgütlerinden almaz, halkın iradesinden alır. Bunun için askeriyle polisiyle istihbaratıyla korucusuyla topyekun millet olarak el ele vererek mücadelemizi sürdürmek mecburiyetindeyiz."

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi hem mevcut kazanımlarından hem de 2023 hedeflerinden uzaklaştırmak isteyenleri bir kez daha hüsrana uğratmanın boyunlarının borcu olduğunu vurgulayarak, "Bu bakımdan Genelkurmay Başkanlığı görevini devralan Orgeneral Hulusi Akar'a ve kuvvet komutanlarımıza çok önemli görevler düşüyor. Anayasamıza göre başkomutanlık sıfatıyla kendimi de mensubu olarak gördüğüm Silahlı Kuvvetlerimizin demokratik, hukuk devleti sınırları içinde yürüttüğü çalışmalarda sonunu kadar yanında olduğumu ve olacağımı bir kez daha ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

        Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere tüm şehitlere rahmet, gazilere şifa ve köy koruyucularına da Allah'tan yardım dileyen Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı görevini devralan Orgeneral Hulusi Akar'a başarılar, görevi devreden Orgeneral Necdet Özel'e de ailesiyle ömür boyu mutluluklar dileyerek, konuşmasını bitirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ