Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem MEB 'Cansel'i görmüş! "Cinsel istismar durumlarında..."

        Kayseri'de matematik öğretmeni Bayram Özcan'ın cinsel istismarına uğradıktan sonra intihar eden Cansel B.K.’nın (17) ölümüyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Olayla ilgili soruşturma sürerken gözlerin çevrildiği Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı "Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Kılavuzu" ortaya çıktı. Kılavuzda "Cinsel istismar durumlarında çocuğun beyanının doğruluğu sorgulanmadan, beyanı esas kabul edilerek süreç yürütülür" ve "Bildirim sürecinde ailenin onayı aranmaz" ifadeleri dikkat çekiyor.

        Kayseri'de uğradığı cinsel istismar sonucu intihar eden Cansel B.K.'nın ölümü üzerine okul yönetimine tepkiler sürüyor. Olaydan haberdar olan okul yönetiminin pazartesi günü Cansel'i çağırıp konuyla ilgili görüştüğü ve "Ailene biz mi haber verelim sen mi haber verirsin? Okul dışında gerçekleşen bir olay ama adli bir vaka. Anne- babanı okula davet edeceğiz" öğrenilmişti. Bunun üzerine genç kızın fenalaştığı ve okula gelen ambulansta müdahale edildiği, ancak bunun aileye bildirilmediği belirtilmiş, salı günü de okul yönetiminin Cansel'e "Ailene haber ver ya da biz vermek zorundayız" dediği öne sürülmüştü.

        Olayın ortaya çıkmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında okul müdürü E.E. ile müdür yardımcısı M.T.İ.’nin adli kontrol şartı, müdür yardımcısı A.E. ile rehber öğretmenler Z.A. ve K.C.’nin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

        GÖZLER MEB'DE

        Cansel'in intiharı ile gözlerin çevrildiği Milli Eğitim Bakanlığı'nın Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmeti öğretmenleri için hazırladığı kılavuz ortaya çıktı.

        Kılavuzda "okullarda yaşanabilecek riskli durumlarda okul yönetimi, öğretmen, rehberlik ve psikolojik danışma servisi işbirliğinde yürütülmesi gereken hizmetler ile izlenecek basamaklara yer verilmiştir" denilirken, şu adımların atılması gerektiği yer alıyor:

        1- Cinsel istismar durumlarında çocuğun beyanının doğruluğu sorgulanmadan, beyanı esas kabul edilerek süreç yürütülür. Görüşme yapan kişi çocuğun anlatımı sırasında olaya ilişkin meraklı bir tutum içinde detayları öğrenmeye çalışmaz, hayret, üzüntü, öfke gibi duygusal tepkiler göstermez.

        2- Çocuğun beyanını tutanak altına alır.

        3- Türk Ceza Kanununun 279. maddesi gereğince bildirimler adli ve kolluk birimlerine ivedi bir şekilde yüz yüze ya da telefon yoluyla yapılır.

        4- Bildirim sürecinde ailenin onayı aranmaz.

        5- Bildirim sonrası süreçler hakkında çocuk bilgilendirilir.

        6- Tutanak, bildirim yapılan kuruma elden ulaştırılır.

        7- Çocuğun ve haberdar olan diğer kişilerin başkalarına anlatımı engellenerek konunun gizliliğine özen gösterilir.

        8- Okul yönetimi tarafından il/ilçe MEM’lere “GİZLİDİR” ibaresi kullanılarak bilgi yazısı elden ulaştırılır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ