Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 357 sanığın 3 yıldır yargılandığı ‘Askeri Casusluk’a beraat

        Neşet DİŞKAYA / GAZETE HABERTÜRK

        İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 3 yıldır devam eden “askeri gizli bilgi, belge bulundurma” davasında 356 sanığın tamamına yakını karar duruşmasına avukatlarıyla geldi. Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, tüm sanıklar hakkında “yüklenen suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması” nedeniyle esastan beraatlerine karar verildiğini açıkladı. 357 sanıkla başlayan davada yargılama sürecinde ölen sanık emekli Tümgeneral Alaettin Parmaksız’ın da davasının düşmesine, suçlamalardan beraatine karar verildi. Bugüne kadar yakalanamayan sanık Necdet Kılınç da beraat etti.

        FEZLEKE HAZIRLANDI

        ‘Sahte delil üretildiği’ iddialarıyla ilgili mahkeme, soruşturma aşamasında görev yapan kamu çalışanları hakkında fezleke hazırlanarak cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi. Ardından mahkeme başkanınca 138 sayfalık karar metni okundu. Sanıklar ve yakınları, kararı alkışlarken birbirlerine sarılarak sevinçlerini paylaştı.

        İHBAR MAIL’İ ILE BAŞLAMIŞTI

        İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne 2010’da gönderilen bir ihbar mail’i üzerine Asayiş Şubesi Ahlak Büro Amirliği’nin başlattığı, Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nce sürdürülen yaklaşık 3 yıllık soruşturma sonunda, 49’u muvazzaf asker 93 şüphelinin tutuklanmasına karar verilmişti.

        TMK 10. maddesiyle görevli Savcı Zafer Kılınç’ın “askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma” suçlamasıyla 49’u muvazzaf asker 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede, sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istenmişti. İddianamede adı geçen ve aralarında asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu 831 mağdurun suç örgütü tarafından fişlendiği iddia edilmişti.

        DONANMA KOMUTANI İÇİN 6 YIL İSTENMİŞTİ

        Örgüt lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile üniversite öğrencisi Narin Korkmaz hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verileri kaydetmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek” suçlarından müebbet ve 9’ar yıl hapis istenmişti.

        O dönem Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı yapan Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele hakkında da “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek” suçlamasıyla 2 ila 6 yıl hapis cezası talep edilmişti. Dava, İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16 Nisan 2013’te görülmeye başlanmıştı.

        BİLİRKİŞİ RAPORU DÖNÜM NOKTASI OLDU

        Mahkemenin talebi üzerine hazırlanan bilirkişi raporunda, davaya konu dijital verilerin delil niteliği taşımadığı, aralarında tutarsızlıklar bulunduğu, bazı ekleme ve çıkarmalar yapıldığı vurgulandı. Cumhuriyet Savcısı Ali Ertan, sanıkların “örgüt” suçundan beraatini ve hukuka aykırı işlemlerle ilgili sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ