Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Tüm yurtta coşku ve hüzün

        Mehmet KAYAHAN/DİYARBAKIR - Mert Neşet MUSLU/İZMİR - Ahmet ÜNSAL/MANİSA - Erdoğan CANKUŞ/FETHİYE

        19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Kutlamalar son dönemde artan terör olayları ve şehitler nedeniyle buruk geçti.

        İLK TÖREN ANITKABİR'DE

        19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Anıtkabir'de yüzlerce gencin katıldığı törenle başladı. Anıtkabir'deki tören saat 09.00'da Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve ellerinde Türk Bayrağı flamaları olan gençlerin Aslanlı Yoldan yürüyüşüyle başladı.

        Bakan Kılıç'ın Atatürk mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Bakan Kılıç daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek şeref defterini imzaladı. Kılıç, şeref defterine "Gençliğimiz birlik ve beraberlik içinde Cumhuriyet değerlerini muhafaza ederek 2023, 2053 ve 2071'e taşıyacaklarından emin olunuz" yazdı.

        BAKAN TÖRENE KILIÇ KIZIYLA KATILDI

        Bakan Kılıç, ortaöğretim öğrencisi olan kızı Ece Kılıç ve Türkiye'nin dört bir yanından Anıtkabir'deki törene katılan gençlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

        Kılıç daha sonra Atatürk'ün Selanik'teki evinin bahçesinden alınan Türk Bayrağı'na sarılı toprağı İpsala'dan Ankara'ya getiren İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü üyelerini tebrik etti. Kulüp yetkilileri 737 kilometreyi 42 atletle 56 saatte koşarak toprağı İpsala'dan Ankara'ya getirdiklerini bildirdi.

        OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK TEDBİRLERİ

        Resmi törenin ardından Anıtkabir, saat 10.00'da halkın ziyaretine açıldı. Anıtkabir'in Akdeniz ve Anadolu kapılarının girişinde bekleyen her yaştan vatandaş, ellerindeki Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla Ata'nın huzuruna çıktı.

        Atatürk'ün mozolesine getirdikleri çiçekleri bırakan vatandaşlardan bazıları mozolenin önünde şiir, bazıları dua okudu. Bırakılan çiçekler dolayısıyla, mozolenin önü adete çiçek bahçesine döndü. Askerlerin nöbet değişimi sırasında yaptıkları seremoniyi ilgiyle izleyen vatandaşlar, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı attı ve askerleri alkışladı. Bazı vatandaşlar ise 10. Yıl ve İzmir marşlarını okuyarak, "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganı attı.

        Olası terör saldırılarına karşı Anıtkabir ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Çok sayıda güvenlik görevlisinin görev aldığı törenlerde Anıtkabir'e giden yollar trafiğe kapatıldı. Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzeleri ile mozole çevresinde sinyal bozucu seyyar cihazların kurulduğu gözlendi. Vatandaşlar Anıtkabir'e üst araması yapılarak alındı.

        İSTANBUL'DA BİSİKLET TURU

        İstanbul'da kutlamalar kapsamında Taksim Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı ardından davul zurnalar eşliğinde halaylar çekildi.

        Polis, tören sırasında geniş güvenlik önlemleri aldı, tören alanına giren herkes didik didik arandı. Güvenlik önlemlerine özel harekat polislerinin de destek verdiği görüldü.

        Büyükşehir Belediyesi Fatih Spor Kompleksi'nde düzenlenen törende gençler tarafından hazırlanan gösteriler büyük beğeni topladı. TRT İstanbul Müdürlüğü ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Milli Mücadele ve 19 Mayıs" temalı sinevizyon gösterimi yapıldı.

        Kadıköy'de de Kalamış Parkı'nda düzenlenen kutlamalarda folklör ve aikido gösterisi yapıldı. Yüzlerce bisikletli, Atatürk resimli tişörtleri ve Türk bayraklarıyla Kadıköy'de tur attı.

        İZMİR'DE 225 METREKARELİK TÜRK BAYRAĞI AÇILDI

        İzmir'de Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen kutlamalara katılım düşük oldu. Tören alanı, çevresi ve denizde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

        Anadan Ataya Saygı Turu'na katılan bisikletliler tören alanında yanlarındaki Türk Bayrağı'nı Vali Mustafa Toprak'a verdi. Yapılan dans, zeybek, jimnastik, halk oyunları gösterilerinin ardından final gösterisinde gençler, 10. Yıl Marşı eşliğinde, alanda 225 metrekarelik dev Türk Bayrağı açtı, izleyenler ayakta alkışladı.

        İzmir'de Gaziemir, Buca ve Karşıyaka'daki halk konserleri ile Büyükşehir Belediyesi tarafından Gündoğdu Meydanı'nda yapılacağı duyurulan Gençlik Şöleni de iptal edildi.

        FETHİYE'DE SUALTINDA BAYRAK AÇTILAR

        Muğla'nın Fethiye ilçesinde 10 kişilik dalgıç grubu Dalyan koyunda yaklaşık 7 metre dalarak, Türk bayrağı açtı. Manisa'da düzenlenen törende halk oyunları, tekvando ve jimnastik gösterileri yapıldı.

        Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Savaş Duman'ın konuşması işaret dili ile de anlatıldı. Üniversitelerarası Hip Hop Dans Yarışması''nda Türkiye Şampiyonu olan Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Dans Grubu yaptığı dans gösterisiyle büyük alkış aldı.

        DİYARBAKIR'DA DRONE'LU GÖSTERİ

        Diyarbakır'da valilik önünde yapılan kutlamalarda, Türk Bayrağı ve Atatürk posterinin asıldığı 'drone'lu gösteri yapıldı. Hakkari'deki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor bayramı kutlamaları, Valilik binası önünde gerçekleştirildi.

        Atatürk anıtına çelenk konulurken, bir çok etkinlik Şemdinli'de önceki günkü terör saldırısında 4 askerin şehit olması nedeniyle iptal edildi.

        Kutlamalarda gençlerin yaptığı jimnastik gösterileri ilgiyle izlendi. Şemdinli'de düzenlenen törenlerde çuval ve halat çekme yarışmasının yanı sıra jimnastik, tekvando ve halk oyunları gösterisi düzenlendi.

        Kilis'te Atatürk Anıtı'na çelenk konulurken son dönemde atılan roketlerden dolayı diğer törenler iptal edildi. Muş'ta yüzlerce kişi, ay yıldızlı bayraklarla Hükümet Konağı önüne kadar yürüyüş yaptı.

        SAMSUN'DA BANDIRMA MÜZE GEMİSİ'NE ZİYARETÇİ AKINI

        Samsun'da valilik önünde gerçekleştirilen törende öğrencilerin yaptığı danslar ve halk oyunları renkli görüntüler oluşturdu. Programın sonunda öğrencilerin oluşturduğu kulenin üstünde 16 Türk devletinin bayrakları dalgalandırıldı.

        Atatürk'ün 18 arkadaşıyla birlikte Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun'a geldiği Bandırma Vapuru'nun birebir kopyası olan 'Bandırma Müze Gemisi' yurdun dört bir yanından gelen ziyaretçilerin akınına uğradı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ