Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Dünya İnsani Zirvesi öncesi açıklamalar

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul'da yapılacak Dünya İnsani Zirvesi öncesi BMSözcü Herve Verhoosel ile açıklamalarda bulundu. Açıklamalarda şu mesajlar verildi:

        İbrahim Kalın: Zirve yarın başlıyor. Dünyadaki insani yardımları bütün boyutlarıyla ele almayı amaçlıyor. Her yıl çeşitli gerekçelerle yaklaşık 350 milyon insan insani kriz durumuyla karşı karşıya kalmaktadır. Bunun küresel bir boyutu olduğu ortadadır. Buradaki temel vurgu, insan onurunun korunması oluşturmaktadır. Burada çağımızın büyük çelişkilerinden birini tecrübe ediyoruz. Bir tarafta büyük zenginliklerin olduğu bir dünyada insani felekatlerle karşı karşıya kalınması izahı zor bir çelişkidir. Bu sorunu ortadan kaldıracak bir ahlaki sorumluluk duygusu geliştirilmeli. Ve bu vizyonu hayata geçirecek etkin mekanizmaların kurulmasıdır. Bu noktada mevcut yardım sisteminin birtakım zorluklarla karşı karşıya olduğunu biliyoruz.

        Bu zirvede bu insani krizi yaşayan toplumların temsilcileri de burada olacaklar. Bu zirvenin hazırlık sürecinde BM diğer paydaşlar yoğun bir çalışma yaptılar. Bir yönüyle bu zirve yeni bir başlangıcı ifade ediyor. Yeni bir sayfa açacak. Dolayısıyla zirve ile sınırlı kalmayacak.

        Türkiye, dünyada en fazla mülteciye sahip ülkedir. Mültecilere açık kapı politikası uygulamaya devam edilecektir.

        BMSözcü Herve Verhoosel:BM'nin 70 yıllık geçmişinde ilk kez insani zirve düzenleniyor. Şu anda en kötü insani durumla karşı karşıyayız. 3 yıl önce böyle bir karar alındı. Türkiye de evsahipliği için ilk adaylardan biriydi. Biz de memnuniyetle çalışıyoruz. Bu zirve diğerlerinden farklı. Burada genel sekreterimiz açık bir zirve yapılmasını istedi. Sivil topluma açık olunmasını ve problemlerin yaşandığı yerlerdeki toplumlara açık olunmasını istedi. Bu zirve bir sürecin başlangıcı. BM üyesi ülkeler olarak ne yapmamız gerekiyor ki verdiğimiz hizmetleri daha iyi geliştirmemiz gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ