Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Kamu denetçisi Nihat Ömeroğlu: Tasarıyı desteklemiyorum

        Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Nihat Ömeroğlu, kurumun, adalet sisteminin sorunlarına ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Meclis’te görüşmeleri süren Yargıtay ve Danıştay’ın üyelerinin görevine son veren ve bazılarının yerel mahkemelere gönderilmesini öngören tasarıyı desteklemediğini belirten Ömeroğlu, bu konuda radikal bir önerisinin olduğunu söyledi. Ömeroğlu, “Kesin çözüm sistem dışına çıkarmak. ‘Bu Anayasa’ya aykırı, kanuna aykırı’ tartışmasına girmem, bunun formülünün bulunması gerekir. Devletin kendisini koruma refleksi vardır. İster cemaat, ister KCK hangi adla olursa olsun bu yapılanmalara cumhuriyet ve demokrasi olarak karşı çıkmak hepimizin vatan borcudur” dedi. Ömeroğlu, hazırladıkları “Adalet Sistemimizin Sorunları, İyileştirilmesi ve Güvenilirliğinin Artırılması” başlıklı özel rapor üzerinde bir yılı aşkın süredir çalıştıklarını belirtti.

        ‘YARGIDA GİZLİ YAPILANMA’

        Raporda yer alan bazı konulardaki sert eleştirilerin yargı camiası ve kamuoyunca anlayışla karşılanacağını umduklarını söyleyen ve “Yargıda Gizli Yapılanma” bölümüne geniş yer verildiğini ifade eden Ömeroğlu, şöyle konuştu:

        “Anayasa’nın 139. maddesi gözetilmek kaydıyla, kanun değişikliği yoluyla meslekte kalmalarının uygun olmadığı tespit edilen bir kısım üyelerin emekli edilmesi gerekliliği değerlendirilmektedir. Bir diğer çözüm önerisi olarak, soruşturmalar sonucu gizli yapılanma mensubu oldukları delilleri ile ortaya konulan yüksek mahkeme üyelerinin, Yargıtay ve Danıştay’ın yetkili kurullarınca ‘meslekten çekilmeye’ davet edilerek sistem dışına çıkarılmaları da düşünülebilir. Zira malum yapı üyeleri sistemde kaldıkça yargı bugünkü durumundan kurtulamaz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ