Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Açıktan atama nedir? Nasıl yapılır?

        Memur adaylarının çokca duyduğu ve karıştırılmaya müsait bir terim olan açıktan atama nedir? Açıktan atama nasıl yapılır?

        657 sayılı Devlet Memurları Kanununa istinaden açıktan atama türleri hakkında çeşitli tanımlamalar yer almaktadır. Bu bağlamda açıktan atama, merkezi atamalardan farklı bir atama türü olarak Devlet Memurları Kanununda listelenmiştir.

        Merkezi atama, ÖSYM tarafından KPSS puanlarına göre yılda iki kez gerçekleştirilirken, açıktan atama kendi içerisinde ikiye ayrılır.

        - Açıktan ilk defa atama bir adayın sınavla yada sınavsız olarak ilk kez Devlet Memurluğuna atanmasıyla gerçekleştirilir.

        - Açıktan yeniden atama ise Devlet Memurları Kanunu'nun 92. maddesinde şöyle tanımlanmıştır.

        İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenlerin ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunması ve bu sınıfın niteliklerini taşımaları şartıyla atanmalarıdır.

        657 sayılı devlet memuru kanununun 86. maddesine göre; Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ