Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'te ve kamuoyunda tartışma yaratan cinsel istismar düzenlemesine yönelik açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hükümetin, toplumun değişik kesimlerinden gelen eleştiri ve önerileri dikkate alarak, geniş bir mutabakat içerisinde bu sorunu çözmesinde büyük fayda görüyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan kanun tasarısı vesilesiyle, kamuoyunda geniş bir tartışma başladığını ifade etti.

Tartışmaya konu kanun tasarısına eklenen bir fıkranın, ülkede önemli bir toplumsal sorun olan, kanunun izin verdiği yaşın altındaki evlilikler sebebiyle ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi niyetiyle hazırlandığının anlaşıldığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Görevi, sorunlara çözüm üretmek olan siyaset kurumunun, bu önemli toplumsal sıkıntının çözümüne yönelik arayış içinde olmasından daha tabii bir durum yoktur. Ancak, söz konusu kanun tasarısının görüşmeleri esnasında başlayan tartışmanın, kamuoyunda çok farklı tepkilere, eleştirilere, önerilere neden olmasının, konunun yeniden ele alınmasını gerektirdiği açıktır. Hükümetin toplumun değişik kesimlerinden gelen eleştiri ve önerileri dikkate alarak, geniş bir mutabakat içerisinde bu sorunu çözmesinde büyük fayda görüyorum."

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Cinsel istismar önerimizin doğru olduğunu savunuyoruz. Amacımız mağduriyet yaratmak değil. Muhalefetle görüşeceğiz, gerekirse düzenleme yapacağız. CHP farklı bir öneriyle gelirse değerlendirebiliriz. Yarın tasarının son oylamasını yapacağız. Düzenlemenin geri çekilmesi söz konusu değil" dedi.

CHP VE MHP'DEN YANIT

AK Parti'li Elitaş, CHP'li Gök ile telefonda görüştü. CHP'li Levent Gök, Mustafa Elitaş'a "Önergenizi çekin" dedi.

MHP'li Akçay ise yaptığı açıklamada "Önerimiz düzenlemenin geri çekilmesi" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, tartışma yaratan cinsel istismar önerisi hakkında soruları cevapladı. Önerinin yarın Meclis'e geleceğini açıklayan Kurtulmuş, "Asla tecavüz suçlarını kapsamamaktadır. Kapsamayacaktır da. CHP ve MHP'nin de başka teklifleri varsa bunu değerlendirmeye açığız. Gruplar kendi aralarında bunu gündeme getirecekse, bunu değerlendirmeye hazırız" dedi. 

Başbakan Binali Yıldırım, cinsel istismar düzenlemesinin kamuoyunda sıkça tartışılması üzerine, Çankaya Köşkü'nde kadın vekillerle biraraya geldi. Yıldırım, daha önce de cinsel istismar önergesine ilişkin AK Parti grubuna muhalefet partileriyle görüşme talimatını vermişti. Başbakan Yıldırım, bu kapsamda kadın vekillerle istişarede bulundu.

BAKANLAR KURULU TOPLANDI

Bakanlar Kurulu, istişarenin ardından Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Kurtulmuş'un açıklamalarının satırbaşları şöyle: 

İNTERNETTEKİ GELİŞMELER: Veri merkezlerinin Türkiye'de oluşturulma projesi. Verilerimizin yüzde 70'i yurtdışında toplanıp dağıtılıyor. Bu veri güvenliği için tehlikelidir. Bu proje hızlandırılacaktır. Yerli, milli yazılımın güçlenmesi bakımından Türkiye'nin teknolojik altyapısına katkı sağlayacaktır. Ciddi bir istihdam da ortaya çıkacaktır.

OKULLARDA EMNİYET: 54 bin 500 okulumuz mevcuttur. Bu binaların etrafında uyuşturucudan korunma, asayiş olaylarının engellenmesi bakımından "Güvenli Okul" projesi çerçevesinde gözlenecek, seyyar emniyet birimlerimiz olaylara müdahale edebilecektir.

SORU-CEVAP

EKK TOPLANTISI: Ekonomideki durum yakinen takip ediliyor. Perşembe günü Para Piyasaları Kurulu toplantısı yapılacak. Merkez Bankası kendi yapacağı hazırlık çerçevesinde karar alacaktır. Ekonomiyi yakından takip ediyoruz, olağanüstü durum söz konusu değildir. Kontrol altındadır, ekonomik kararlar alınıyor. Merkez Bankası da kendi üzerine düşenleri yapacaktır. 

CİNSEL İSTİSMAR DÜZENLEMESİ: STK'ların, milletvekillerinin kanaat ve değerlendirmelerini gözden geçiyor ve değerlendiriyoruz. Bu yapılan düzenleme bir ihtiyaca binaen gündeme getirilmiştir. Asla tecavüz suçlarını kapsamamaktadır. Kapsamayacaktır da. CHP ve MHP'nin de başka teklifleri varsa bunu değerlendirmeye açığız. Gruplar kendi aralarında bunu gündeme getirecekse, bunu değerlendirmeye hazırız. 

CHP'DEN AYM İŞARETİ: Şu andaki haliyle düzenleme 16 Kasım öncesini ilgilendiren düzenlemedir. Af değildir. Sadece hukuki bir düzenlemedir. CHP ve MHP tekliflerini getirsinler somut teklif üzerinden konuşalım. Ortada parlamentoya gelen tekliften başka teklif yok. Diğer teklifler var, muhalefet partileri de bir düzenlemeyle gelirse gözden geçirilir.

İSRAİL-FİLİSTİN GERİLİMİ: İsrail'de, Mescid'i Aksa'da ezan kısıtlaması kabul edilebilir değil. Kudüs dediğimiz şehir çok dinlilikle yeni karşılaşmıyor. Hiç kimse bir diğerine niçin kilisenin çanı çalıyor, Ağlama Duvarı'nda dua ediyorsun diye sormadı. Ezan seslerinin kısılması anlaşılabilir değildir. Kudüs'ün geçmişine hakarettir. Böyle bir yasağın uygulanmayacağını düşünüyorum. Ezan sesleri de, çan sesleri de bundan sonra korunmalıdır. 

ŞANGAY 5'LİSİ: Türkiye potansiyel imkanları itibariyle dünyanın birçok kesmiyle ilişki kurabilecek dünyadaki ender ülkelerden birisidir. Bu anlamda Türkiye'nin elinin kuvvetli olduğunu gösterir. Şangay'ın zaten gözlemcisiyiz. Orda atılacak adım, Türkiye'nin diğer ilişkilerini keseceği anlamına gelmez. 

ANAYASA ÇALIŞMALARI: MHP'ye anayasa teklifimizi verdik. MHP kendi içinde değerlendirmesini tamamlayıp son noktayı koymuş değildir. Bundan sonra konu Meclis'e getirlecektir. MHP nihai görüşünü ortaya koymuş değildir. 

ÖTV ORANLARI: Henüz Cumhurbaşkanımızın onayından geçmedi. Daha sonra ÖTV oranı ile ilgili Maliye Bakanlığı çalışma yapacak. Daha sonra da bu Bakanlar Kurulu'na gelecek.