Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Ahmet Güneştekin'in "Konstantiniyye"sine 5 saatlik tahammül

        Sanatçı Ahmet Güneştekin’in geçen yıl Venedik Bienali’nde sergilenen eseri Kostantiniyye, Ataköy’deki alışveriş merkezinin önüne konulmasından sonra tepkiler üzerine brandayla kapatıldı, ardından da kaldırıldı.

        Güneştekin, Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada, "Eserimi satın alan işadamı Nihat Delibalta, 'İstanbul’u sembolize eden bu eseri herkes görmeli' diyerek A Plus AVM’nin önüne koymak istedi. Perşembe akşamı 50’nci doğumgünümdü. Saat 18.00’de eserin açılışını yaptık. 23.00’te ‘Bu ismi nasıl koyarsınız, burası 1453’ten beri İstanbul’ diyen öfkeli bir grup AVM’nin önüne gelmiş. Tepkiler artınca Bakırköy Belediyesi gece eserin üzerini brandayla kapatmış" dedi.

        ÖZKÖK: O KARA PERDEYİ ÇEKTİREN CAHİL, MEMNUN MUSUN

        Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök de Güneştekin'in eserinin kaldırılmasını kaleme aldı. Özkök'ün yazısı şöyle:

        REKLAM

        "Bu yazıyı yazan insan... Yani ben...

        Daha geçen hafta burada göğsünü gere gere, “Ne mutlu Türküm diyene” yazan insanım...

        Bugün “Kürdüm, mutluyum” diyen sanatçı bir Kürt arkadaşıma yapılan kapkara haksızlığı yazacağım...

        Ahmet Güneştekin’in “Kostantiniyye” adlı heykeli bir AVM’nin önüne dikildi.

        İçeriye üç ayrı eseri daha konuldu.

        Açılışı için yapılan törene ben de katıldım.

        Ama cahil bir kafanın açtığı kampanya sonucunda sanatçı arkadaşım linç edilmeye başlandı.

        Neymiş, burası İstanbul’muş... Kostantiniyye diye heykel dikilemezmiş.

        O cahil yazdı, üç-beş kara cahil de heykelin önünde toplandı ve Valilik de “Güvenliği sağlayamıyoruz” diye heykelin üstüne kapkara bir çarşaf gerdirdi...

        Heykel kaldırılıyor.

        Be cahil adam... Tabii bilmezsin, bilemezsin... Kostantiniyye, bu şehrin Osmanlı’da kullanılan bir adıdır.

        Sultanların, hatta Atatürk’ün bastırdığı sikkelerin üzerinde bile bu isim vardır...

        O cahili bıraktım...

        Ya bu ülkenin devlet erkânı... Bir sanatçısı, sanata yatırım yapan bir AVM sahibi üç-beş densiz tarafından linç ediliyor...

        Ve koskoca devletim suspus....

        Allahım biz nasıl bir ülke olduk böyle..."

        KORU:İLBER HOCA’NIN KIZDIĞI KADAR VAR.. ‘KONSTANTİNİYYE’Yİ TEHLİKELİ SAYMAK.. BİRAZ FAZLA KAÇTI..

        Gazeteci Fehmi Koru da Ocak Medya'da yayınlanan yazısında şu ifadeleri kullandı.

        "İstanbul Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453’te fethedildi; fethin üzerinden 600 yıl geçtikten sonra (2053) bile, sanki bugün-yarın elimizden çıkacakmış hissini üzerimizden galiba hiç atamayacağız…

        Bu cehaletle bu güzelim kenti hak ediyor muyuz acaba?

        İSTANBUL'UL TARİH BOYUNCA TAŞIDIĞI İSİMLER

        Önce şu listeye bir göz atınız:

        Grekçe’de ‘Vizantion’; Latince’de ‘Bizantium, Antoninya, Alma Roma, Nova Roma’; Rumca’da ‘Konstantinopolis, Istinpolin, Megali Polis, Kalipolis’; Slavca’da ‘Çargrad, Konstantingrad’; Vikingce’de ‘Miklagord‘; Ermenice’de ‘Vizant, Stimbol, Esdambol, Eskomboli’; Arapça’da ‘Bizantiya, el-Mahsura, Kustantina el-uzma‘; Selçuklular’da ‘Konstantiniyye, Mahrusa-i Konstantiniyye, Stambul‘ ve Osmanlıca’da ‘Konstantiniyye, Konstantinopolis, Dersaadet, Deraliyye, Mahrusa-i Saltanat, Istanbul, Islambol, Darü’s-saltanat-ı Aliyye, Asitane-i Aliyye, Darü’l-Hilafetü’l Aliye, Payitaht-ı Saltanat, Dergah-ı Mualla, Südde-i Saadet…

        Bizim şimdilerde ‘İstanbul’ dediğimiz güzeller güzelin kentin tarih içerisinde aldığı adlar bunlar…

        İsmi Türkiye dışında da iyi bilinen sanatçımız Ahmet Güneştekin’in Venedik Bienali sergisinde kaldığı süre boyunca binlerce yabancı sanatsever tarafından da beğenilerek ziyaret edilmiş eserlerinden ‘Konstantiniyye’ bütün bu isimleri bağrında barındırıyor…

        Bütün isimleri ince ince eserinin içine serpiştirmiş Ahmet Güneştekin…

        Eser bütünüyle bu isimlerin üzerinden İstanbul’un dünyalar güzeli ve biricik olduğunu anlatıyor…

        ‘Konstantiniyye’yi koleksiyonuna katan bir işadamı, dev eseri yalnız kendisine hapsetmemek civanmertliğiyle, bir AVM’de değerini anlayabilecek başkalarıyla da paylaşmak istemiş…

        Beş saat sonra “Burası 1453’ten beri İstanbul” çıkışıyla protesto edenler yüzünden üzeri branda örtülerek kaldırılmış eser…

        Yukarıda “Bu cehaletle bu güzelim kenti hak ediyor muyuz acaba?” diye sormam bu yüzdendi.

        İSTANBUL FETİHTEN CUMHURİYET'E KADAR "KONSTANTİNİYYE" İDİ

        Önce bir gerçeği pattadanak söyleyeyim: Bu kentin ismi Cumhuriyet’ten önce hiçbir dönemde yalnızca ‘İstanbul’ olmamıştı.

        Kentin dışında oturan Rum kökenli kent sakinlerinin, kendi aralarında konuşurken, “Nereye gidiyorsun” sorusuna cevap olarak “Stanpolis” (“Şehre gidiyorum”) deyişlerinin Türkçe’ye geçmiş halidir ‘İstanbul’…

        Ve bu sebeple de.. ‘Konstantiniyye’ sözcüğü, evet İstanbul’u “Konstantin’in şehri” olarak anmaktır, ama hem ismin telâffuzu, hem de sondaki iyelik eki sebebiyle, ‘İstanbul’dan daha fazla bize yakındır…

        İstanbul’u fethedecek komutan ile askeri öven hadiste geçen de ‘Konstantiniyye’ sözcüğü değil midir?

        Konstantin, her zaman adının önünde ‘büyük’ sıfatıyla anılmış Roma İmparatoru’dur; bugünün İtalya’sından kalkıp buralara kadar gelmiş ve kendi adıyla anılacak kenti kurmuştur. Ona atfedilerek, içeride yaşayanlar ‘Konstantinopolis’, dışarıdan bakıp “Bir gün bizim olsa” diye iç geçirenler de ‘Konstantiniyye’ demişler onun kurduğu kente…

        Doğu Roma’nın başkentiydi Konstantin’in kurduğu kent asırlar boyunca…

        Roma İmparatorluğu tarihin tanıdığı ve en uzun sürmüş imparatorluktu; uzunluk açısından ondan sonra gelen Osmanlı İmparatorluğu, İstanbul’u da aldıktan sonra, kendisini Doğu Roma’nın da mirasçısı olarak görmüş, bundan da hiç gocunmamıştı.

        Osmanlı Devleti’ni yönetenler, övünmeleri gerektiğinde, Doğu Roma’nın mirasçısı olmalarını da muhataplarına hatırlatırlardı.

        Fatih Sultan Mehmet Bizans’ı aldığında çok uzun süre varlığını sürdürmüş bir imparatorluğu teslim aldığının farkındaydı; o sebeple onu ayakta tutmuş kurumlarını da incelemekten geri durmadı.

        İstanbul’un bir çok semtinin bugünkü ismi fetihten önce verilmiş veya onlardan bozma isimlerse, sizce bu ne anlama gelir?

        Zaten bu sebeple de, Osmanlı sultanları, içinde yaşadıkları kentin adının ‘Konstantin’in şehri’ olmasından hiçbir rahatsızlık duymadılar. Osmanlı yıkılana kadar İstanbul çok isimliydi, ancak en yaygın ve resmileşmiş ismi de ‘Konstantiniyye – Konstantinopolis’ idi.

        Sultan II. Abdülhamid’in sevdiklerine hediye ettiği saatlerin içinde de ‘Konstantinopolis’ yazdığı tarihi bir gerçektir.

        BURASI BÜYÜK BİR TARİHİN MİRASIDIR, BİZLER HAYR-UL HALEF OLMALIYIZ

        Ne yapacağız şimdi?

        Kullanım tarihi 100 yılı bulmamış Rumca’dan bozma ‘İstanbul’ ismini benimsedik diye, Osmanlı döneminde de 600 yıla yakın iftiharla kullanılmış ‘Konstantiniyye’ ismini çöpe mi atacak, daha da kötüsü Fatih Sultan Mehmet’ten Sultan Vahdettin’e kadar bütün padişahların gururla kullandığı o ismi ‘tehlikeli’ mi sayacağız?

        Ahmet Güneştekin’in İstanbul’un tarih boyunca taşıdığı isimleri ön planda tutarak kentimizin güzelliğini yansıtan sanat eserine yapılan muamele, hiç değilse birilerinin, çöpe atmaya hazır ve tehlikeli sayma noktasında olduklarını gösteriyor.

        Anadolu ve tabii onun bir parçası olan İstanbul büyük uygarlıkların kesiştiği bir yerde. Bu topraklar, onun için değerli.

        Bu toprakları mesken tutmuş, hele İstanbul’da yaşayan insanların.. uygarlıklar üretmiş bir güzelliğe sahiplik etme iddiasını.. bilgiyle, zerafetle, hoşgörüyle –daha kestirmeden gidelim, uygarca– davranarak göstermeleri beklenir.

        ‘Konstantiniyye’ eseri.. bütün AVM’ler dolaştırılarak ve güzeller güzeli kentimizin hangi büyük uygarlıkların mirasçısı olduğunu herkesin öğrenmesi sağlanarak, sergilenmelidir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ