Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Müslüman bilim adamları fizik müfredatında

        Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırlayıp tartışmaya açtığı ortaöğretim fizik müfredatına, Türk ve Müslüman önde gelen bilim adamları girdi. Tartışmaya açılan ortaöğretim müfredatına göre Newton, Einstein, Maxwell gibi bilim adamlarının yanı sıra derste Müslüman bilim adamlarının çalışmalarına da yer verilecek. 9’uncu sınıfta, “Madde ve Özellikleri” ünitesinin madde ve özkütle başlığında El-Hazini ve El-Biruni’nin “özkütle” ile ilgili yaptığı çalışmalara değinilecek. “Kuvvet ve Hareket” ünitesinin “Newton’ın Hareket Yasaları”nın anlatıldığı derste, maddenin eylemsizlik özelliği örneklerle açıklanacak. Bu konu başlığı kapsamında öğrencilerin, İbn-i Sina’nın “eylemsizlik” kavramı hakkında yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi sahibi olması sağlanacak.

        10’uncu sınıfta basınç kuvveti kavramlarının katı, durgun, sıvı ve gazlarda bağlı olduğu değişkenler anlatılacak. El-Cezeri’nin sıvıların basınç kuvvetlerinden yararlanarak yürüttüğü hidrostatik denge ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi verilecek. Aynı sınıfta Farabi’nin ses dalgalarıyla ilgili çalışmalarına değinilecek, Mimar Sinan’ın eserlerinde uyguladığı akustik özellikler anlatılacak. “Mercekler” konusunun işlendiği derste de gözde görüntü oluşumu olayı optik yasalar kullanılarak açıklanacak. Konu başlığı kapsamında İbn-i Heysem ve İbn-i Rüşd’ün optik sistemler üzerinde yaptığı çalışmalara yer verilecek.

        FATİH’IN HAVAN TOPLARI

        11’inci sınıfta, “vektörler” ünitesinde işlenen “İki boyutta hareket” kazanımı kapsamında öğrenciler iki boyutta sabit ivmeli hareket ile ilgili hesaplamalar yapacak. Öğrencilere, Fatih Sultan Mehmed’in geliştirdiği havan toplarının tasarımı ve dayandığı bilimsel gerçekler hakkında bilgi verilecek. İtme ve momentum kavramlarının açıklandığı derste de İbn-i Sina’nın momentum ile ilgili düşüncelerine yer verilecek. Öğrencinin, “yaşamı kolaylaştırmak amacıyla basit makinelerden oluşan güvenli bir sistem” tasarlamasının beklendiği derste, El-Cezeri ve Beni Musa Kardeşler’in kaldıraçlar ve otomatlar gibi mekanik sistemlerle ilgili çalışmaları anlatılacak. 12’nci sınıfta “Kepler Kanunları”nda Ali Kuşçu ve Uluğ Bey’in gök cisimleri ve gök cisimlerinin hareketleriyle ilgili çalışmalarına yer verilecek.

        Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ