Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Korkunç kazanın görgü tanığı anlattı

        İzmir’in simgelerinden Konak meydanı, her gün binlerce güvercini ağırlar. Güvercinler, umutları, hayalleri, sevinci ve barışı simgeler. Konak Meydanı’nın güvercinleri, dün yerleri tüm Türkiye’yi yasa boğan Aksaray-Konya yolundaki kazanın tabutlarına bıraktı.

        ONLAR ARTIK MELEK

        Aksaray'da meydana gelen 33 kişinin öldüğü kazaya tanık olan Nevşehirli kamyon sürücüsü Tuğrul Canlı, “Kurtarmaya çalıştığım bir öğrenci 'Ağabey, kolum nerede?' ” dedi.

        Canlı, Nevşehir ve Konya arasında kamyonuyla yük taşıdığını, korkunç kazanın 150 metre önünde meydana geldiğini anlattı.

        Kazadan hemen önce otobüsün uzun farlarını yaktığını gördüğünü, ardından ortalığı bir toz bulutunun kapladığını belirten Canlı, şöyle konuştu:

        “Kamyonumu durdurduğumda kazaya karışan kamyonla aramızda 50-60 metre vardı. Araçtan indiğimde her yerde çocukların çığlıkları yankılanıyordu. Ne yapacağımı şaşırdım. Otobüsün içine girmeye çalıştım. Her taraf kopmuş kollar ve bacaklarla doluydu. Küçük bir çocuğu kurtarmak için kucağıma aldım. 'Ağabey, kolum nerede?' diye sorunca ne yapacağımı şaşırdım. Birini kurtarayım derken farkında olmadan başkalarının koluna, bacağına, kafasına bastım. Hiç kimse bana yardım etmeye çalışmadı. Yoldan geçenler durdu, ama kan gölünü görünce korkudan kimse yanaşmadı.”

        Yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamayan Canlı, aklından “Bir gün sıra bana da gelecek” diyerek, ürperdiğini söyledi.

        Canlı'nın yol arkadaşı ve eniştesi Abdullah Özdemir de, “Allah o anları bir daha göstermesin. Kiminin kolu, kiminin bacağı, kiminin de kafası kopmuştu. O anları görünce ne yapacağımı şaşırdım” diye konuştu.

        Binlerce İzmirli, meydanı doldurdu ve gözyaşları sel oldu. Meydandaki Yalı Camii, Büyükşehir Belediye eski Başkanı Ahmet Piriştina’nın cenazesinden sonra ikinci kez bir cenaze törenine açıldı.

        AKSARAY yakınlarında cumartesi günü sabaha karşı meydana gelen 33 kişinin öldüğü, 29 kişinin yaralandığı trafik kazası, tüm Türkiye’nin kalbini yaktı. Kazada yaşamlarını yitirenlerden 4’ünün cenazesi Aksaray’da kalırken, 29 kişinin cenazeleri ile yaralananlardan durumları iyi olan 14 kişi, dün uçakla Nevşehir’den İzmir’e getirildi.

        SABAHA KARŞI GÖZYAŞI Uçağın saat 04.50 sıralarında İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na inmesiyle birlikte kaza kurbanlarının yakınları gözyaşlarına boğuldu. Cenaze hazırlıkları sabaha kadar devam etti ve öğleye doğru tabutlar Türk bayraklarına sarılı olarak cenaze araçlarına konuldu. Ölenlerden 11 kişinin cenazesi, başka yerlerde toprağa verilmek üzere yakınları tarafından alındığı için Konak Meydanı’ndaki törene getirilmedi. Bunlardan İbrahim Yalçınkaya’nın cenazesi İzmir’in Foça İlçesi’ne, Halil Adıgüzel’in (43) Kütahya’nın Simav İlçesi’ne, Gülşen Dayan’ın (61) Balıkesir’in Edremit İlçesi’ne, Beyhan Saruhan’ın (38) İzmir’in Bayındır İlçesi’ne, Özlem İncesu’nun (16) İzmir’in Menderes İlçesi’ne götürüldü. Ölenlerden öğretmen Yeşim Aygün (41), kızı Naz Tönek (16), annesi Ergül Aygün (64) ve teyzesi Serpil Öznur’un (60) cenazeleri, Buca Laleli Camisi’nde, Çağan Kağan Adıgüzel (5) ve Azize Sevinç’in (34) cenazeleri de Eşrefpaşa Yapıcıoğlu Camisi’nde kılınan ikindi namazının ardından toprağa verildi.

        KONAK’TA ACI TÖREN Fatma Çalmanda (8), Elif Çalmanda (36), Sevim Akkımız (45), Nuran Kılıçoğlu (46), Büşra Güven (8), Mine Okboy (47), Fatma Çukurbaşı (39), Onur Çukurbaşı (14), Beren Açan (3), Songül Açan (29), İbadettin Açan (33), Mehmet Ali Küçükkurum (62), Deniz Evsen (30), İbrahim Alaş (7), İsmet Alaş (43), Gülbin Koca (16), Özden Koca (47) ve Sabriye Çoban’ın (23) cenazeleri tören için Konak Meydanı’na getirildi.

        CAMİYE ÖZEL İZİN Cenaze törenlerine kapalı olan Konak Hükümet Konağı ile Saat Kulesi arasında kalan, aslında küçük bir mescit olan tarihi Yalı Camii, Büyükşehir Belediye eski Başkanı Ahmet Piriştina’dan sonra ikinci kez cenaze törenine açıldı. Yalı Camii önüne yerleştirilen beyaz örtülü masalar "musalla taşı" görevi yaptı, ses düzeni kuruldu.

        CENNETİ GEZİYORLAR Art arda sıralanan Büyükşehir Belediyesi’nin cenaze araçları Konak Meydanı’na girdiği anda kalabalıktan çığlıklar,feryatlar yükseldi. Yakınlarını, tanıdıklarını, arkadaşlarını kaybedenler gözyaşı dökerken, fenalık geçirip bayılanlar oldu. Törende konuşan Müftü Vekili İlyas Öztürk, "Gerçekten şehit olmalarını temenni ediyoruz. Kuran-ı Kerim’in emrinde geçmişteki ülkelerin milletlerin toplumların yaşadıkları yerleri gezmek incelemek var. İnanıyor ve niyaz ediyoruz ki onlar bu gezilerini sürdürüyorlar. Ama bu fani dünyada değil cennetin bahçelerinde" dedi. Müftü Vekili Öztürk daha sonra çocuklar, kadınlar ve erkekler için üç ayrı cenaze namazı kıldırdı. Kalabalığa alkışın cenaze töreninde yeri olmadığına hatırlatan Öztürk, dualarla uğurlanmasını istedi. Törene katılan kadınların büyük bölümü cenaze namazında saf tuttu. Cenazeler Buca Kaynaklar Mezarlığı’nda defnedildi.

        OKUL MÜDÜRÜ ÜZGÜN Kendi çocuğu da kazada yaralanan Zafer İlköğretim Okulu Müdürü Süleyman Karabulut, çok üzgün olduğunu söyledi. Hayli bitkin görünen Karabulut, "En değerli öğretmenimi kaybettim. 35 öğretmenle onun izinden yürüyeceğiz ’Keşke’ demek bir şeyi geri getirmeyecek. İyi niyetle başlamış bir olay. Çok üzgünüm" dedi.

        O BİR ÇALIKUŞUYDU Kazada hayatını kaybeden öğrencilerin çoğunlukta olduğu 2- A sınıfını geçen yıl okutan öğretmen Gonca Yanç, cenaze töreninde güçlükle ayakta durabildi. Yanç öğrencilerini ikinci sınıfa geçtiğinde Yeşim öğretmene devrettiğini belirterek "Çok iyi bir öğretmendi. O bir çalıkuşuydu. Her türlü sosyal etkinliğin içindeydi. Sadece öğrencileri değil, velileri de eğitirdi. Annemin rahatsızlığı nedeniyle son anda geziye gitmekten vazgeçtim. Ancak keşke gitseydim de ölseydim" dedi.

        Kazada ölenlerin kimlikleri

        Kamyon şoförü Adnan Ölmez ile öğrenci velisi Derya Karabakır Konya’da toprağa verildi. Otobüs şoförü Cumhur Çolak’ın cenazesi Aydın’da toprağa verildi. Aydın’da uzun yıllar otobüs şoförlüğü yapan Çolak, bu sezon 3. Lig’de mücadele eden Aydınspor’un uzun yıllar deplasman maçlarına götürmesi ile tanınıyordu. Öğretmen arkadaşının misafiri olarak geziye katılan Nergis Kavalcı’nın (41) kimlik tesbiti de dün sabah yapılarak cenaze ailesine teslim edildi. Kavalcı’nın cenazesi ambulansla Kayseri’ye buradan uçakla İzmir’e nakledildi. Aksaray’da halen 2 yaralı bulunuyor. Devlet Hastanesi Ortopedi Servisi’nde Nevin Kundakcıoğlu, Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde ise Meryem İncesu’nun tedavisi sürüyor. Kazada yaşamını yitirenler şunlar:

        Kamyon şoförü Adnan Ölmez, otobüs şoförü Cumhur Çolak (40), Büşra Güven (8), İbrahim Alaş (7), Özlem İncesu (16), Fatma Çalmanda (8), Gülbin Koca (16), Çağan Adıgüzel (5), Onur Çukurbaşı (14), Fatma Çukurbaşık (39), Nurhan Kılıçoğlu (46), Gülşen Dayan (61), Sevim Akkımız (45), Nergiz Kavalcı (41), İbrahim Yalçınkaya (77), Elif Çalmanda (36), Songül Açan (28), Beren Açan (3) İmadettin Açan (32), Derya Karabakı (24), Mine Okboy (47), Mehmet Ali Küçükkurum (62), Halil Adıgüzel (42), Özden Koca (47), Yeşim Aygün, Naz Tömek, Serpil Öznur, Ergül Aygün, Deniz Evsen, Beyhan Saruhan (38), Sabriye Çoban (21), İsmet Alaş (43) ve Azize Sevinç (33).

        (HÜRRİYET)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ