Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güven Hastanesi soygununda keşfi Apo yaptı

        Zülfikar Ali AYDIN/AHT

        MİT’çi kayınpeder Ali Yıldırım ile Abdullah Öcalan’ın ilişkisi yıllarca tartışıldı.

        İlk olarak Uğur Mumcu’nun ortaya çıkardığı bu ilişki, yıllar sonra Ergenekon davası kapsamında da gündeme geldi. Yıllarca, Öcalan’ın “gizli bir el” tarafından korunduğu iddia edildi. Öcalan, 1974’te Ankara’da Basın Yayın Yüksek Okulu’na girdiğinde Ali Yıldırım’ın kızı Kesire ile tanıştı.

        Yıldırım o yıllarda Ankara’da MİT’e gidip geliyordu. Öcalan’ın, 1978’de Kesire Yıldırım ile evlenene kadar Ali Yıldırım’la görüştüğü öne sürüldü.

        PİLOT NECATİ

        Öcalan’ın etrafında bugün halen kimliği sır olan Yüzbaşı Pilot Necati olarak bilinen bir isim daha vardı. Öcalan, yıllar sonra hem Pilot Necati’nin hem de Kesire Öcalan’ın ajan olduğunu ve “onların kendisinden değil, kendisinin bu iki isimden yararlandığını” açıkladı. Öcalan’ı “gizli bir el”in koruduğunu gösteren olaylardan biri de örgütün kurulma aşamasında yapılan soygundu. Öcalan’ın çevresinde o yıllarda Cemil Bayık, Rıza Altun gibi bugün halen Kandil’de olan örgütün kurucuları vardı. Ekip, para ve silah temini için soygunlar planlıyordu.

        SOYGUN KEŞFİ

        PKK’nın kurucu kadrosu, 1978’de soygun hazırlığı yaparken Ankara polisine bir gazeteci şu bilgiyi verdi: “Kürtçülük faaliyetleriyle uğraşan Abdullah Öcalan ile Rıza Altun, Güven Hastanesi etrafında 2.5 saat gözetleme yaptı. Fotoğraflarını çektim. Hastaneyi soymak için keşif yapıyorlar.” İddiaya göre istihbaratı alan polis, “Apo, Çerçi Ali’nin damadıdır. Çok iyi çocuk. Tanırız” dedi.

        Altun 6 saat sorgulandı. Öcalan 12 saat Emniyet’te kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Bunlara karşın Güven Hastanesi silahlı üç kişi tarafından soyuldu. Soygunu yapan Dilaver Yıldırım’dı. Soygundan sonra polis Samsun-Ankara yol ayrımında bir aracı durdurup bir PKK’lıyı gözaltına aldı. Zanlı, soygunu yapanların adresini verdi.

        İTİRAFÇININ ÖLÜMÜ

        Polis, Ankara’da Dilaver Yıldırım’ı tutukladı. Ancak bu olaydan sonra Öcalan önce Hilvan’a oradan da Suriye’ye kaçtı. Güven Hastanesi soygunu çözülemedi. Çünkü hem Dilaver Yıldırım, hem de o dönemde Öcalan’ın faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olan ve devlete bilgi veren Mehmet Uzun, PKK’lılar tarafından öldürüldü. İddiaya göre; bazı istihbarat görevlileri; Mehmet Uzun’un devlete çalıştığı bilgisini PKK’ya ulaştırmıştı.

        ÇOK ÜZÜLDÜ

        Yakın çevresine göre, Ali Yıldırım, Öcalan’ı görevi nedeniyle izliyor ve aldığı bilgileri istihbarata aktarıyordu. Kızılarının Öcalan ile birlikte soygundan sonra Suriye’ye kaçması aileyi yıktı. Kesire’nin kardeşleri yurtdışına çıktı. Ali Yıldırım, kızının Cumhuriyet karşıtı ve bölücü bir örgüte katılması nedeniyle büyük üzüntü yaşadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ