Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TBMM'de yemin krizinde çözüme doğru!

        HABERTURK.COM - ÖZEL HABER

        TBMM'de yemin boykotunda çözüm için önemli bir adım atıldı, Ak Parti ve CHP'den 3'er ismin katılacağı bir çözüm komisyonu oluşturulması kararı alındı.

        Cemil Çiçek başkanlığındaki komisyonda iki partinin grup başkanvekilleri ve partilerinde ağırlığı olan tecrübeli isimleri yer alacak. Uzlaşma komisyonu için ilk adım atıldı. Cemil Çiçek ile AK Parti ve CHP heyeti bir araya geldi. Toplantıya AK Parti grup başkanvekilleri Nurettin Canikli, Ahmet Aydın, Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek; CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve milletvekilleri Aydın Ayaydın ile Turgut Dibek katıldı.

        Çiçek'in ayrılmasının ardından AK Parti ve CHP'lilerin görüşmesi devam etti.

        Görüşmenin bir ön hazırlık olduğu, tarafların yeniden bir araya geleceği belirtildi.

        CHP YEMİNE YAKIN

        CHP'li Hamzaçebi, görüşmenin ardından "Olumlu bir görüşmeydi. Her iki taraf da çözümün Meclis'te olduğunda hem fikir. Böyle giderse Pazartesi günü yemin edebiliriz" şeklinde konuştu.

        Yasal bir düzenlene üzerinde durulup durulmadığı sorusu üzerine Hamzaçebi, yasalarda düzenleme yapmak şeklinde bir yol haritasının ''sorunu baştan tıkamaya, sürecin uzamasına neden olacağını'' belirterek, ''O işin sonraki aşamasıdır. Şu anda böyle bir değerlendirme yapmadık'' dedi.

        "SİSTEMİ TIKAR"

        AK Parti'li Canikli de "CHP'nin Pazartesi yemin etmesinden umutluyum" dedi.

        Canikli, bir gazetecinin, CHP'nin, ''Yasal düzenleme ısrarında bulunursak, süreç tıkanır'' değerlendirmesinin anımsatılması üzerine, ''Ona biz de katılıyoruz. Doğru. Tutuklu arkadaşlarının salıverilmesini sağlama amaçlı birçok öneri gündeme geldi ama hiçbir tanesi somut olarak aktarılmadı, sadece kamuoyunda tartışıldı. Bugüne kadar çözüm olabilir gerekçesiyle ortaya sürülen önerilerden hiçbirisinin... Bunlar içerisinde yasal düzenleme gerektirenler de var. Bu önerilerin hiçbirisinin sorunu çözemeyeceği ya da yan etkilerinin çok büyük boyutlarda olması hasebiyle uygulama kabiliyetinin olmadığı ortaya çıktı. Belki bu da kastediliyor. Oradan yola çıkarak, yasal düzenlemeler yapmak sistemi tıkar'' diye konuştu.

        GÜRSEL TEKİN: YEMİN ETMEK İSTİYORUZ

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin görüşmeler henüz sona ermeden Habertürk Ankara Temsilcisi Alican Türkoğlu'nun canlı yayında sorularını yanıtladı.

        Meclis Başkanı'nın çabalarının olumlu olduğunu kaydeden Tekin, "Umarız durum netleşir, Pazartesiye kadar yemin etmek istiyoruz" dedi.

        KILIÇDAROĞLU

        CNN Türk'te canlı yayında soruları yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Yemin etmek etmemek bir kriz değil. Sorun demokrasi krizidir, milli irade krizidir'' dedi.

        Kemal Kılıçdaroğlu, ''CHP'nin Pazartesi itibariyle Meclis'e gitmesi, yemin etmesi, güven oylamasına katılması olasılığı nedir?'' sorusu üzerine, kendilerinin hiç umutsuz olmadığını belirterek, ''Öteden beri yemin etmemizle ilgili olarak, daha önce ifade ettiğimiz düşüncelerin başka siyasal partilerle paylaşılamayacağını hiç düşünmedik. Nedeni de şu, tutuklu olanlar, yasama organının üyeleri. Asıl sorun yasama organının sorunu'' diye konuştu.

        ''Grup başkan vekillerinin sorunun çözüleceğine dair açıklama yapmaları CHP'nin yemin etmesi için yeterli mi?'' sorusunu da ''Elbette. O zaman parlamento demokrasiye sahip çıkmış oluyor, milli iradeye sahip çıkmış oluyor. Parlamento kendi yolunu kendisi bulacaktır. Biz, bu ülkede demokrasinin, insan haklarının eksiksiz uygulanmasını istiyoruz. Aksi halde biz CHP olarak kendi tarihi birikimimizi reddetmiş olacağız'' şeklinde yanıtladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ