Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kurultaylar bitti atışma bitmedi

        CHP tüzük değişikliği gündem maddesiyle yaptığı iki olağanüstü kurultayı geride bıraktı. Ancak kurultaylar sona ermiş olmasına rağmen parti içi muhalefet ve genel merkez çevresi karşılıklı açıklamalarına devam ediyor.

        Parti içi muhalefetin önemli isimlerinden ve kurultayların öne çıkan ismi olan İsa Gök, değiştirilmesini teklif ettikleri tüzük maddeleri üzerinde söz hakkı verilmemesini eleştirerek, ''Bu, kınanacak bir durumdur. Bu, yeni CHP mantığının, hukukun bittiğinin ispatıdır'' dedi.

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ise partinin asıl sahiplerinin delegeler olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu iki gündür arkadaşlarımızın vermiş olduğu karara hepimiz saygılı olacağız''

        DENİZ BAYKAL: "HAYIRLI OLSUN DİYORUM"

        CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, dün ve bugün gerçekleştirilen iki olağanüstü kurultay hakkında gazetecilere kısa bir açıklamada bulundu. İki kurultaya da katılmayan Baykal, "Değerlendirmede bulunmak istemiyorum, sadece hayırlı olsun diyorum" dedi.

        İSA GÖK: "YENİ CHP MANTIĞININ HUKUKUN BİTTİĞİNİN GÖSTERGESİ"

        Muhalif kanattan Mersin milletvekili İsa Gök, kurultay çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, değiştirilmesi öngörülen tüzük maddeleri üzerinde görüşme yapılmasının kabul edilmediğini belirterek, ''Çok basit bir soru Mecliste hükümet kanun tasarısı getirirken veya birileri kanun teklifi verirken her maddede kimlerin nasıl konuşacağı yazılır mı, bu nerede görülmüştür?'' diye sordu.

        ''Yönetim maddeler üzerinde konuşulmaktan o denli korkuyor ki yerel seçimlerde ön seçim isteyen maddemizi konuşmuyor'' diyen Gök, şöyle devam etti: ''Çünkü Genel Merkez, yerel seçimlerde ön seçim istemiyor. Maddelerde demokrasi beyanında bulunacağız, demokrasiyi getiren maddeler bu maddeler, 'o maddeleri biz değiştirdik, demokrasiyi biz getiriyoruz' dediklerinin yalanını ortaya çıkaracağız. Olağanüstü Tüzük Kurultayı'nın gündemini isteyenler belirler. Diğer kurultayda genel merkez belirledi. Gündem böyle yazılır, her madde için şu kadar kişi konuşacağı, onun için her madde için de şu kadar kişi konuşacak, yeterlilik önergesi bundan önce verilemez, bunlar yönetmelikte yazıyor. Konuşmaların serbest olacağını yönetmelik beliriyor ama Genel Merkez ve Adnan Keskin başkanlığındaki Divan, o maddelerde konuşulmasından ürktüler. 'Maddelerde gerçek sorun, gerçek demokrasinin ne olduğunu gösteririz' diye maddelerde dahi konuşturmadılar. Bu kınanacak bir durumdur. Bu, yeni CHP mantığının, hukukun bittiğinin ispatıdır.''

        GÜRSEL TEKİN: "ÖZ CHP BİZİZ ÖZ CHP DELEGEDİR"

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, 17. Olağanüstü Kurultayı'nın yapıldığı salondan ayrılışında gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Tekin, dün ve bugün gerçekleştirilen olağanüstü kurultaylara ilişkin değerlendirmesinde, ''Sadece bize değil, aynı zamanda CHP camiasına ve Türkiye'ye hayırlı olsun. Bu tüzük kurultayı, sadece CHP için yapılmış değil aynı zamanda bütün siyasi partilerin örnek alıp, parti içi demokrasiyi işletmesi gerekiyor'' dedi.

        Yeni anayasa çalışmalarını hatırlatan Tekin, şöyle devam etti: ''Yeni bir anayasa hazırlayacağız. Yeni anayasa ne demektir? Daha demokratik, daha özgürlükçü bir ortam olacaktır. O zaman haklı olarak seçmen der ki: Kardeşim bana devasa bir anayasa diyorsunuz, kendi ufacık anayasanızı önce bir yapın. Şu anda dünyada parlamentolarda millet kendi vekilini kendisi seçer, ne yazık ki Türkiye'de parlamentoda milletvekillerinin neredeyse tamamı tayinli geliyor. Yani milletin kendi iradesi ile seçilen vekiller değil. Bu nerden kaynaklanıyor, 12 Eylül'de yapılan Siyasi Partiler Yasası'ndan kaynaklanıyor. '12 Eylül'ü, Evren'i yargılayacağım' diyenlere, Evren'i yargılamayı bırak kardeşim, eğer Evren'i yargılamak istiyorsanız, Evren'in yapmış olduğu bütün anti demokratik yasaları değiştirirsiniz. Başta Siyasi Partiler Yasası, yüzde 10 barajı... Bütün bunları kaldırdığınızda Evren'i de 12 Eylül'ü de yargılamış olursunuz. Bugün ki yapılan tüzük kurultayının da daha demokratik olabilmesi için Siyasi Partiler Yasası'nın mutlaka değişmesi gerekiyor, halen eksiklerimiz var. Çünkü o yasayı aşamıyorsunuz.''

        ''Bugün bazı gazetelerde CHP'de ayrılmaların olabileceğinin yazıldığının'' anımsatılması üzerine ise Tekin, ''Öz CHP'de biziz, öz CHP delegedir. Bin 200 delegenin bin 31 tanesi buradaysa öz CHP burada'' değerlendirmesini yaptı.

        ''CHP'de tartışmalar bitti mi?'' yönündeki soru üzerine de Tekin, ''Kesinlikle bitmiştir. Yani tartışmaların, ayrışmaların kararını verebilecek en önemli irade, partinin delegesidir. Kurultay delegesi önemli mekanizmalardan seçile seçile geliyor. Partinin asıl sahipleri delegeler. Bu iki gündür arkadaşlarımızın vermiş olduğu karara hepimiz saygılı olacağız'' ifadelerini kullandı.

        BERHAN ŞİMŞEK: "SEÇİMLİ KURULTAYDA KILIÇDAROĞLU SEÇİMİ KAYBEDER"

        CHP eski İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, seçimli kurultayda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimi kaybedeceğini öne sürdü.

        Tv8'de Erkan Tan'ın konuğu olan CHP eski İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, CHP'de gerçekleşen kurultayla ilgili açıklama yaptı. Seçimli kurultayda Kılıçdaroğlu'nun seçimi kaybedeceğini öne süren Şimşek, seçimli kurultayda herhangi bir CHP'linin Kılıçdaroğlu'nu 'silip götüreceğini' öne sürdü. Şimşek, "Sözünün arkasında dur, hemen seçimli kurultay yapalım. Karşısına kim çıkarsa siler götürür. Seçim, yarışma işi değil mi? Parti Meclisi'ni yenileyelim, eğer seçilirsen hep beraber gelelim, bizde adettir. Aile büyüklerinin eli öpülür. Ben de senin elini öpeyim." diye konuştu.

        "Kılıçdaroğlu ile olmadı, tutmadı" diyen Şimşek, şöyle devam etti: "Olmadı, tutmadı. Lider olmak, taşıyıcı olmak, Tayyip Erdoğan'ın karşısında ezilmeden, büzülmeden, bu ülkenin insanını doğru temsil etmek lazım. Olmadı, yol yakınken dönelim. İl başkanlığım döneminde 2 arkadaş, Kemal-Berhan olarak parlamentoda çalıştık. Beyefendiyi ben tanıyorum ama ben inanın arkadaşım Kemal'i arıyorum ve bulamıyorum. Bu bölünmeden bir parti çıkmasına müsaade etmeyiz. Ama bu beyefendi bize hadi gidin deyip, kağıtların üzerinde gönderirse onu bilemem."

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ