Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 27 Mayıs ihtilal mi yoksa darbe mi?

        27 Mayıs 1960′daki askeri darbeye katılan subaylardan kurmay albay Emin Aytekin’in kızı ve aynı zamanda CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, Habertürk TV'de Doğru Açı programını sunan Belkıs Kılıçkaya'ya konuştu.

        M.Emin Aytekin'in 1967 yılında yayınlanan "İhtilâl Çıkmazı" adlı kitabın eksen alındığı programda, 27 Mayıs, CHP ve İsmet İnönü'nün tutumu, Menderes ve Demokrat Partililer masaya yatırıldı.

        İŞTE EMİN AYKTEKİN'İN KİTABINDAN ÇARPICI SATIRLAR

        27 Mayıs'ta aktif rol oynayan Emin Aytekin'in 'İhtilal Çıkmazı' adlı kitabından bazı çarpıcı satırlar şöyle:

        * "Esasen onun için değil midir ki, 27 Mayıs sabahında Devlet teşkilâtı Halk Partisi zimamdarları tarafından âdeta yağma derecesinde işgal edilmek istenmiş, iktidarını otomotik olarak kendilerine devredileceği kanısı ile hayâlî kabineler kurup aralarında Bakanlıklar paylaşılmıştır. Hattâ Ferit Melen gibi ağır başlı bir politikacı bile nerede ise Maliye Bakanlığı koltuğuna oturmak için hareket etmek üzere iken Önünü tarafından durdurulmamış mıdır? Ferda Güley bize Meclisi feshedersiniz, fakat Meclisin yalnız Demokrat Parti kanadını feshedebilirsiniz. Halk Partisine dokunmaya hakkımız yoktur dememiş miydi"

        * "Bunun için değil mi idi ki Mecliste bir kaç gün evvel verilen tokatlı, yumruklu meydan savaşının kahraman gazisi bir C.H.P Milletvekili, başında sargılar olduğu halde sivil elbiseninüstüne bir Yarbak çeketi geçirip 27 Mayıs sabahı ihtilâl karargâhına koşmuştu! Madanoğlu bile C.H.P tarafından bu kadar hafife alınan bir ihtilâlin ilk tenbih cezasını vermek ihtiyacını duymuş muamaileyhi tevkif edilmek üzere Harbiye'ye sevketmek istemişti"

        *"İnönü 1950 seçimlerini kaybettiği zaman gazetelerimiz yazıyorlardı. "Haydi Paşa, kollarını sıva da muhalefetin nasıl yapılacağını göster şunlara". İnönü 10 senede bir muhalefet göstermişti ki pir göstermişti. Kendi zamanında kurulan ihtilal örgütünü bir ağ gibi tecrübesiz ve basiretsiz politikacıların boyunlarına dolamış güçlü ekibi ile asıla asıla onları 26 Mayıs akşamına getirmişti. Orduca yapılacak iş çürütülmüş bir iktidara fiskeyi vurmaktı. Nitekim de öyle oldu. Bir fiske ile İskambil kâğıdından yapılmış kuleler gibi bir iki saatte yakılıp gittiler. Ve sonra da kolayca devşirilip Harb Okulunda istiflendiler. 27 Mayıs'ın mimarları arasında, İsmet Paşa'yı, ve onun kudretli ekibini ihtimâl etmek doğrusu tarihi tahrif etmek olur."

        * "(ORDU + CHP : Değişmez iktidar) formülünü düstur ittihaz edenlerin ihtirasları sınır tanımıyordu. Onlar için bu neticenin elde edilmesi için her şey mübahtı. SİLAHLI KUVVETLER BİRLİĞİ dolayısiyle Ordu tarafsız bir tutumdan yana mı, ta ki CHP, sempatizanları çoğunluk elde edinceye kadar Ordu ile oynanmalı idi. Kurucu Meclis bu formüle uygun kurulmalı, seçim kanunları bu maksada hizmet etmeli idi vs...

        * 27 MAYIS AKŞAMI İSMET PAŞA

        "Bir defa diyordu, Devlet müesseselerinin itibarlarının iade edilerek süratle vazifeye verilmeleri son derecede önemlidir. Polis işinin başına geçmeli, Maliye vergisini alıp maaşları ödemeli, devletin bütün müesseseleri heyecan havasından sıyrılarak işlerinin güçlerinin başına geçmelidirler. Paşa'nın bildirdiği ikinci husus bütün gücü ile ihtilâli destekliyeceği idi. Herhangi bir noktada ihtilâlin rastlıyacağı güçlüklere kendisi şahsen ve partisi ile birlikte yardımcı olacağını söylüyordu. İsmet Paşa'nın konuşmalarından 27 Mayıs ihtilâlini samimiyetle benimseyerek azimle destekleme kararı hiçbir tereddüde mahal bırakmıyacak şekilde anlaşılmaktaydı."

        NUR SERTER YORUMLADI

        CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, babasının kaleme aldığı bu çarpıcı satırları nasıl yorumladı?

        Belkıs Kılıçkaya'nın Serter ile yaptığı söyleşinin tamamını izlemek için aşağıdaki linki tıklayınız

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ