Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Taksim'de son durum

        Taksim Gezi Parkı eylemleri sabah saatlerine kadar devam etti.

        Taksim Gezi Parkı eylemleri sebebiyle kapalı olan bazı yollar iş makineleri ile açıldı. Sabah saatlerine kadar İnönü Stadı etrafında bekleyen eylemci grup, polis tarafından dağıtıldı.

        CAMİ REVİR OLDU

        Dolmabahçe'de polislerin önünden kaçan eylemciler, Bezm-i Alem Valide Sultan Camisine girdi.

        Göstericiler, polisin attığı gazın etkisini azaltmak için camiye süt, bez maske ve tıbbi malzeme stoku yaptı. Beyaz önlüklü olan ve kendilerini tıp öğrencisi diye tanıtan bazı eylemciler, arkadaşlarına tıbbi müdahalede bulundu. Cami önünde bekleyen ambulanslara yaralılar taşındı.

        Cami içine basını sokmayan göstericiler sadece yabancı basını alıp çekim yapmalarına izin verdi. Polisle anlaşan göstericiler, güvenlik güçlerinin izin vermesiyle camiyi yavaş yavaş boşalttı. Camiden çıkan ve tıp öğrencisi olduklarını söyleyen beyaz önlüklü kişiler, yüzlerini kapatarak dışarda bekleyen gruba katılarak Taksime doğru gitti.

        Öte yandan göstericiler, Kabataş'tan Taksime çıkan Gümüşsuyu Caddesi üzerinde 4 yerde barikat kurarak polis araçlarının Taksim'e girmesini engelledi. Kabataş'ta sahilden taksime çıkmak isteyen bir grup, kendilerini polislerin içinde buldu. Etrafı çevrilen grubu bir süre alıkoyan polis daha sonra serbest bıraktı.

        Bu arada Taksim'deki bir grup otobüs duraklarının arkasında bir otomobili ateşe verdi. İçinde patlama sesleri duyulan otomobil tamamen yandı. Taksim'e çıkan bütün yollar göstericiler tarafından kapatıldığı için olay yerine itfaiye gelemedi. Göstericilerden biri yanan otomobilin yanına yaklaşılmaması için uyarı yaptı ve fotoğraf çekenlere de seslenerek çektiğiniz fotoğrafları sosyal medyada paylaşmayın diye bağırarak uyardı. Göstericiler Taksim meydanında bir çok aracı tahrip ederek kullanılamaz hale getirdi.

        Polis ekipleri, Dolmabahçe'de müdahaleye son vererek, bir süre dinlendikten sonra caddeye dökülen gaz bombası fişeklerinin kartonlarını toplayarak çöp torbalarına koydu. Daha sonra da İnönü Stadyumu arkasında toplanıp Dolmabahçe meydanını terketti.

        İş makineleri de Beşiktaş'tan Kabataş'a gelen caddedeki eylemcilerin kurdukları barikatları temizledi. 112 Acil Servis ambulansları tedbir amaçlı caddelerde dolaşmaya devam ediyor.

        Taksim Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesinin ardından İstiklal Caddesi, Taksim Meydanı, Harbiye ve İnönü Stadı çevresinde gerginlik saatlerce devam etti. Gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalesini sürdüren polise, göstericiler taşla karşılık verdi. Gezi Parkı'ndaki müdahalelenin ardından Taksim Meydanı'nda eylem yapan gruba polis, TOMA'dan sıktığı tazyikli su ile müdahale etti. TOMA'nın önüne geçerek araca yumruk atan eylemci sıkılan tazyikli su ile kendini yerde buldu. Gösterici yerden kalkamayınca çevredekiler yardımına koştu. Müdahalenin ardından eylemciler İstiklal Caddesi'ne doğru kaçtı.

        İstanbul Valiliği de Taksim Gezi Parkı'nda protestocu gruplara müdahale edildiğini bildirdi.

        İstanbul Valiliği Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, "Taksim Gezi Parkı'nda yayalaştırma çalışmalarını protesto için başlatılan ve sonrasında ilimiz genelinde sükunete ulaşan tabloyu bozmak isteyen farklı eylemci grupların mevcut ortamı yeniden sabote etme yönünde gayretleri dikkatle takip edilmektedir. Bu çerçevede Beşiktaş civarında zaman zaman güvenlik görevini yürüten polislerimize karşı saldırı gerçekleştirmeye çalışan gruplara müdahalede bulunulmuştur. Kamuoyunun bilgilerine sunulur" denildi.

        Saat 14:00'den sonra gruplar bir kez daha toplanmaya başladı. Akşam saatlerinde Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş'taki evlerin pencere ve balkonlarından tencere-tava sesleri yükselirken, birçok vatandaş da ışıklarını kapatıp açarak eylemlere destek verdi.

        Özellikle Beşiktaş yönünden gelenlerle kalabalıklaşan Taksim Meydanı'nda eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de saldırıya uğradı. Meydana yaya olarak gelen Hikmet Sami Türk, sopa ve taşlarla saldıranların elinden taksiye binip uzaklaşarak kurtuldu.

        Bu arada Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "AKM'yi yıkacağız" açıklamasının ardından bazı protestocular Atatürk Kültür Merkezi'nin çatısına üzerine 'boyun eğme' yazan pankartı astılar. Meydana gelen Tuğba Özay da Beşiktaş taraftarlarına üçlü çektirdi.

        BEŞİKTAŞ'TA ORTALIK KARIŞTI

        DOLMABAHÇE tarafından gelen 100 kişilik bir gruptan yüzleri maskeli bazı kişiler, Beşiktaş’ta Başbakanlık Çalışma Ofisi önünde bekleyen TOMA aracına ve Çevik Kuvvet ekibine taş attı.

        Polis ekipleri vapur iskelesine doğru geri çekildi. Göstericiler taş atmaya devam ederken, Beşiktaş tarafından Dolmabahçe üzerinden Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen grupla karıştı. Bu kez çoğalan bu grup içinden de yüzleri maskeli kişilerce polis ekiplerine taş atıldı, birkaç kişi torpil de attı. Polis, taşlı saldırıya karşılık vermedi. Toplumsal Olaylara Müdahale Aracına taşla saldıran göstericiler, TOMA'nın üzerine çıkarak, Türk bayrağı astı.

        Bu sırada göstericiler, Başbakanlık Çalışma Ofisi önünde görüntü almaya çalışan basın mensuplarına da taşlarla saldırdı. Basın odasına sığınan gazeteciler, odadaki masaları kapıya yığarak, göstericilerin içeri girmesini engelledi.

        Polisin uyarısını üzerine dağılmayan göstericilere, su ve biber gazıyla müdahale edildi. Gruptakiler, müdahaleye taşla karşılık verdi.

        Kalabalığın büyük kısmı Taksim’e doğru ilerlerken bir kısmının da ofis önünde bekleyişi sürüyor. Gruptan zaman zaman "Sık bakalım sık bakalım biber gazı sık bakalım, maskeni çıkar copunu bırak delikanlı kim bakalım" şeklinde slogan atıldı.

        Bazı gruplar sabaha kadar bekleyişini sürdürdü. Taksim Meydanı'na çıkan cadde ve ara sokaklarda, göstericiler tarafından oluşturulan barikatların bulunduğu gözlendi. İstiklal Caddesi ve çevresindeki bazı dükkanlar ve panolar hasar görürken, Cumhuriyet Anıtı'na da yasa dışı örgütlerin flamalarının asıldığı dikkati çekti. Taksim Meydanı çevresinde, yakılan ve tahrip edilen otobüs ve canlı yayın aracının da aralarında yer aldığı bazı araçların enkazı bulunuyor. Eylemciler ve belediye ekipleri meydanda temizlik yaptı.

        Dün akşam saatlerinde eyleme şiddet gölgesi düştü. Havanın kararmasıyla birlikte marjinal gruplar provokatif eylemlere başladı. Ortalık savaş yerine dönerken, kaldırım taşları söküldü, bir çok araç ve işyeri hasar gördü.

        Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'ndaki barikatların kaldırılarak polisin çekilmesinin ardından bazı eylemciler Beşiktaş'a yönelerek Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi önünde toplanmak istedi.

        Eylemcilerle polis arasında kovalamaca yaşanırken, bazı göstericilerin çevredeki iş yerlerine sığındığı görüldü.

        Gümüşsuyu'ndan Dolmabahçe yönüne gidişte İnönü Stadı'nın yanındaki park halinde bulunan bir polis aracı da eylemciler tarafından ateşe verildi. İtfaiyenin bir süre müdahale edemediği araçta yoğun hasar meydana geldi.

        Dolmabahçe'de gösterilerde bazı polisler ve göstericiler yaralandı.

        Beşiktaş'ta polisle göstericiler arasında çatışmalar gecenin geç vakitlerine kadar devam etti. Ara sokaklara kaçan göstericilere polis müdahale etti. Biber gazlarından çevrede oturanlar da zarar gördü.

        E-5 TRAFİĞE KAPANDI

        Bakırköy'de bir grup, yürüyüş yaparak E-5 Karayolu'nu bir süre trafiğe kapattı. Grupta yer alan kadınlar, ellerindeki tencere ve tavaları birbirine vururken, geçen bazı araçlar da korna çalarak gruba destek verdi. Gruptakiler, daha sonra yürüyerek Bakırköy Meydanı'na gitti.

        Bu arada, Kadıköy, Beylikdüzü ve Şişli'nin de aralarında bulunduğu bazı bölgelerde de vatandaşlar parklarda toplanarak, Gezi Parkı eylemine destek verdi.

        KILIÇDAROĞLU DA TAKSİM'DEYDİ

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Taksim Meydanı'na geldi. Gümüşsuyu'ndan Taksim'e gelen Kılıçdaroğlu, The Marmara Oteli önünde vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Korumaların çabalarına rağmen ezilme tehlikesi geçiren Kılıçdaroğlu, kısa bir süre kaldığı Taksim Meydanı'ndan ayrıldı.

        YANGIN ÇIKTI

        Taksim bölgesinde akşam saatlerinden bu yana göstericilerin 3 belediye otobüsünün camlarını kırdıkları, devirdikleri bir canlı yayın aracına zarar verdikleri ve yayalaştırma projesi inşaatının bulunduğu bekçi kulübesini yaktıkları görüldü.

        BOĞAZ KÖPRÜSÜ'NDEN GELDİLER

        Yaklaşık 200 kişilik grup da Boğaziçi Köprüsü'nden geçerek Taksim'e doğru ilerledi.

        Bir kadın eylemci TOMA'nın önünde durdu.

        BİRÇOK ÜNLÜ İSİM DESTEK VERDİ

        Taksim'deki eyleme birçok ünlü isim de destek verdi. Okan Bayülgen, Memet Ali Alabora, Halit Ergenç ve eşi Bergüzar Korel, Rıza Kocaoğlu, Levent Üzümcü, Rıza Kocaoğlu, Cemal Hünal, oryantal Didem ve sevgilisi Onur Yüksel, Ekin Türkmen gösterilere katıldı.

        - Popçu Hande Yener'de bir ara oğlu Çağın ile katıldığı eylemde gaz kokusuna daha fazla dayanamayarak ağını eşarpla kapatarak evine geri döndü.

        - Sosyetek güzel Derim Mermerci'de arkadaşlarıyla birlikte Taksim'deki eylemde yerini alan bir başka isimdi. Mermerci eşarbnı boynundan çıkartmadı.

        - Ay Yapım'ın sahibi Kerem Çatay, yoğun gaz bombasına maruz kalınca fenalaşıp acı çekerek geri döndü.

        - BKM Mutfak oyuncularından Metin Keçeli ve Bülent Emrah Parlak, Leyla ile Mecnun dizisinin yapımcısı Onur Ünlü, oyuncuları Ali Atay, Serkan Keskin Cengiz Bozkurt, Feridun Düzağaç, Sarp Akkaya, Okan Cabalar, Yunus Günce eyleme katılanlardandı.

        - Nurgül Yeşilçay da yeni başlayan dizisinde setin tatil edildiğini ve ekip olarak eyleme katıldıklarını duyurdu.

        - Behzat Ç rolüyle büyük bir izleyici kitlesine ulaşan Erdal Beşikçioğlu da Ankara'daki gösterilere destek verdi.

        CEM YILMAZ İSYAN ETTİ

        Oyuncu-komedyen Cem Yılmaz da olaylara tepkisini Twitter üzerinden dile getirdi. Cem Yılmaz, "Şu gaz sıkma işini bitirin. Bu insanlar düşman mı? Kaç yerden mesaj geliyor 'Öleceğiz' diye günahtır ayıptr ya! Kimi kimden koruyorsun" dedi.

        81 EYLEMCİ SERBEST

        Taksim'de yaşanan olaylar sırasında gözaltına alınarak Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde 4 nöbetçi cumhuriyet savcısı tarafından sorguları yapılan 81 kişi, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Şüpheliler, yakınlarıyla adliyeden ayrıldı.

        Gün içerisindeki olaylar sırasında gözaltına alınan 95 şüphelinin de emniyetteki işlemleri devam ediyor.

        İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

        İçişleri Bakanlığı Gezi olaylarında orantısız güç kullanan polislerle ilgili açıklama yaptı.

        İşte o açıklama:

        "Bu müdahalelerde göz yaşartıcı gaz mühimmatları çok zorunlu olmadıkça kullanılmamaktadır. Son olaylarla ilgili müdahaleler esnasında çekilen bütün görüntü ve bu konudaki iddialar incelenerek, güvenlik güçlerimizce amacını aşan ve yasaların vermiş olduğu yetki sınırlarını aşmak suretiyle orantısız güç kullandığı tespit edilen personel hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak olup, incelemeler devam etmektedir."

        BEYAZ SARAY'DA İTİDAL ÇAĞRISI

        Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Laura Lucas tarafından yapılan açıklamada, barışçıl halk gösterilerinin demokratik ifadenin bir parçası olduğunu belirtildi. Açıklamada, "kamu otoritelerinin sorumlu ve itidalli davranmalarını bekliyoruz" ifadesi kullanıldı.

        Taksim'deki olaylar ABD'nin başkenti Washington'da protesto edildi. Başkent Washington ve çevresinden gelen 400-500 civarında Türk Amerikalı, Beyaz Saray'ın önünde toplandı.

        BAHÇELİ: POLİSİN SUÇU NE?

        MHP lideri Devlet Bahçeli, Taksim Gezi Parkı protestoları ve sonrasındaki müdahale ile başlayan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu.

        Mahkemenin "yürütmeyi durdurma" kararını eleştiren Bahçeli "Eğer protestolar ilk başladığında bu karar alınsaydı, bunca olay da olmazdı" dedi. Öte yandan polisin aşırı güç kullandığına da vurgu yapan Devlet Bahçeli "Ancak bunda polisin suçu yok, gaz at diyorlar polis de atıyor. Asıl sorgulanması gereken polisi yönlendirenler" dedi.

        MHP'yi de olayların içine çekerek suçlamalar ve iftiralarda bulunduğunu gördüklerinin altını çizen Bahçeli, MHP'nin hiçbir ferdinin bu tür eylemlerin içinde olmadığını söyledi.

        VALİLİK'TEN YÜRÜYÜŞE İZİN

        CHP, Gezi Parkı protestolarına Kadıköy Meydanı'ndan vereceği desteği Beşiktaş'a taşımaya karar verdi. Valilik CHP'nin Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla Taksim'de düzenleyeceği yürüyüşe izin verdi.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve partililer Beşiktaş'ta toplanarak Taksim'e doğru yürüyüşe geçecek. İstanbul'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin bir diktatör tarafından yönetildiğini söylemiştim. Bir gruptoplantısını da diktatör tanımı üzerine yapmıştım. Geçen her gün bizim bu tanımımızı ve görüşümüzü doğruluyor" ifadelerini kullandı.

        İstanbul'a sahip çıkanların üzerine biber gazıyla, TOMA ile panzer ile silahla gidildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Buradan medyaya, özellikle televizyon kanallarına seslenmekistiyorum: Halkın tepkilerini neden göstermiyor Birileri yöneticilere telefon mu etti acaba tekrar. Nasıl bir medyadır bu Amerika'dan bile bizim medyaya eleştiri geliyor, akıl var mantık var. Halkın sesine kulak tıkayan bir medya olabilir mi Vatandaş isyan ediyor, ağacına sahip çıkıyor. 76 yaşındaki bir kadının haykırışını acaba medya neden görmezden geliyor 10 binler itiraz ediyor, diktatöre itiraz ediyorlar, baskıya itiraz ediyorlar, özgürlük istiyorlar, demokrasi istiyorlar. Ben de bunun için İstanbul'a gidiyorum, özgürlük ve demokrasi için. Recep Tayyip Erdoğan'ın gücü yetmez buna. İktidar oldum, her şeyi yapaca ğım anlamına gelmez bu. Onun iktidarı, kendi cürmü kadardır." Sadece Türkiye'de değil, yurtdışındaki Türklerin de gösteri yaptığına ilişkin soruya Kılıçdaroğlu, "Gayet doğal, buradaki baskıyı onlar da hissediyorlar. Buradaki polis terörünü onlar da hissediyorlar. Türkiye'de bir polis devleti olduğunu siz yeni mi fark ediyorsunuz Recep Tayyip Erdoğan, 'ne dersem o gerçekleşir' diyor. Bunun adı 1940'lı yıllarda 'Hitler'e doğruydu', şimdi 'Recep Tayyip Erdoğan'a doğru'. Erdoğan bir şey söyler her şey gerçekleşir, Erdoğan bir şey söyler AKP milletvekilleri kanun tekliflerini verirler. 1940'ların Almanyası'nı 2013'ün Türkiyesi'nde yaşamak istemiyoruz, biz demokrasi ve özgürlük istiyoruz kendi ülkemizde. Recep Tayyip Erdoğan'ın özgürlükleri ve demokrasiyi kesmeye gücü yetmez" yanıtın verdi.

        ANKARA'DA SON DURUM

        Öğle saatlerinden itibaren Güvenpark civarında toplanıp Başbakanlık binasına yürümek isteyen kalabalık, polisin müdahalesi üzerine ara sokaklara dağıldı. Burada tekrar bir araya gelip, güvenlik güçlerine taş atan protestoculara polis, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

        Kızılay'ın Maltepe girişine ve bazı sokaklara barikat kuran göstericiler, tazyikli suyla dağıtılmaya çalışıldı. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, TOMA'nın önüne geçerek su sıkılmasını engellemek istedi. Göstericilerin bazıları ara sokaklara dağılırken, bazıları da GMK Bulvarı'nda bekleyen TOMA'nın üzerine çıktı.

        Polis ekipleri, bir süre sonra Kızılay Meydanı'ndan ayrılırken, Başbakanlığın çevresinde bekleyen jandarma robocop ekipleri de yerlerini özel harekat polislerine bıraktı.

        56 POLİS YARALANDI

        Polisin attığı gazdan çok sayıda gösterici ve vatandaş etkilendi. Atılan cisimlerin isabet ettiği 56 polis ile bazı göstericiler yaralandı. Yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

        Protestocular, Kızılay Meydanı'nda otobüs duraklarına, reklam panolarına, yol kenarındaki korkuluklara ve trafik lambalarına zarar verdi. Meydandaki bazı iş yerlerinin de camları kırıldı.

        136 GÖZALTI

        Gece saatlerinden itibaren güvenlik güçleri, Kızılay Meydanı'ndaki kalabalığa müdahale etti. Polisin gaz bombasıyla yaptığı müdahalenin ardından Kızılay Meydanı'nı boşaltan kalabalık, Sıhhiye, GMK Bulvarı ve Ziya Gökalp istikametine doğru dağıldı.

        Ara sokaklarda toplanan protestocular, kendilerini takip eden polise taş atmayı sürdürdü. Güvenlik güçleri de kalabalığa gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Müdahale üzerine dağılan protestoculardan bazıları gözaltına alınarak ifade işlemleri için emniyete götürüldü

        Öte yandan, dün ve bugünkü gösterilerde 136 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

        SAMSUN'DA 100 GÖZALTI

        Samsun'da AK Parti Atakum İlçe Başkanlığı binasına taşlarla saldıran çok sayıda kalabalığa polis biber gazı ve tazyikli su ile karşılık verdi. Olaylarda 100'den fazla göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.

        İZMİR

        İzmir'de polisin göstericileri dağıtmak için müdahalesi sürüyor. Polis ekipleri, Basmane Meydanı'na gelen yaklaşık 500 göstericiyi, iki saat trafiğe kapanan Basmane Meydanı'ndan uzaklaştırdı. Gruplar, Kültürpark'ın içi, Montrö Meydanı ve Çankaya yönüne doğru püskürtüldü. Eylemci grup bu sırada Basmane meydanı çevresindeki işyerlerinin camlarını kırıp zarar verdi. Trafik levhaları yerlerinden söküldü, konteynerler devrilip, çöpler ateşe verildi. Eylemciler Kültürpark içinde de büyük bir ateş yaktı. Trafikte olan ve bu olayların ortasında kalan İzmirliler de zor anlar yaşadı. Çevredeki esnaf, polis barikatına kadar yaklaşıp taş atan göstericilerden bazılarını dövdü. Bu sırada yaralananlar oldu. Yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırılırken, polis bazı göstericileri gözaltına aldı. İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay da olay yerinde ekipleri yönetti.

        İzmir'de yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı gösterinin ardından dağılmayan yaklaşık 1000 kişilik bir grup da Gündoğdu Meydanı ile Kıbrıs Şehitleri Caddesi arasında eylemini sürdürdü. Eylemcilerden birinin biber gazı sıkması grubu galeyana getirirken, polisin gaz attığı sanıldı. Gazdan etkilenenler maske bulmanın derdine düşerken, sosyal medyada eylemcileri içeri almadığı iddia edilen uluslararası bir kahve zinciri şubesinin camları kırıldı. Basmane'deki gruba müdahale edildiğini haber alan göstericiler daha sonra oraya gitmek için yürüyüşe geçti.

        ANTALYA

        Antalya'da göstericiler polisle çatıştı. Gözaltına alınanların sayısı 60'ı bulurken gazdan etkilenen bazı polislere ve vatandaşlara çok sayıda sağlık ekibi müdahale etti.

        DIŞ BASIN GENİŞ YER AYIRDI

        The Guardian

        POLİS ŞİDDETE BAŞVURDU

        Park yıkımıyla başlayan gösteriler polisin şiddete başvurmasıyla tüm ülkeye yayıldı. Erdoğan karşıtı gösterileri kontrol altına almak isteyen polis gözyaşartıcı gaz kullanıyor.

        Daily Telegraph

        BÜYÜK İNŞAAT PROJESİ

        Polis protestocularla gözyaşartıcı gazla müdahale ediyor. Büyük bir inşaat projesine karşı başlayan gösterilerde çok sayıda kişi yaralandı.

        Independent

        GİTTİKÇE OTORİTERLEŞTİ

        Protestolar polisiye yönetmeler sonucunda büyüdü: Barışçıl gösterileri polisiye müdahaleyle bastırma taktikleri İstanbul Taksim meydanındaki portestoların büyümesine neden oldu. Gittikçe daha fazla otoriterleşen Başbakan Erdoğan'a yönelik protestolar diğer şehirlere yayıldı.

        New York Times

        İSTANBUL'UN TAHRİR'İ

        Taksim İstanbul'un Tahriri. Burada yapılmak istenen inşaat projesine karşı başlayan barışçıl gösteriler polis müdahalesiyle şiddetlendi. Başbakan Erdoğan, hükümet karşıtı gösterilerin derhal sona erdirilmesini istedi.

        El Cezire

        VAZGEÇMİYOR

        Türk Başbakan Erdoğan, dev sokak gösterilerine rağmen Taksim Meydanı projesinin devam edeceğini açıkladı.

        Le Monde

        ERDOĞAN'A ÖFKE

        İslamcı muhafazakar iktidar, geldiği 2002 yılından bu yana ilk kez böyle bir protesto hareketiyle karşı karşıya kaldı. Taksim Meydan'ına girmek isteyen yüzlerce kişiye polis gözyaşartıcı gazla müdahale ediyor. İstanbul Erdoğan karşıtı öfkeye sahne oldu.

        BBC

        ABD Kaygılı

        Yüzlerce kişi Taksim'e gitmek için köprüyü yaya olarak geçti. Beşiktaş'ta da çatışmalar var. Uluslararası Af Örgütü polisin taktiklerini kınadı. ABD kaygılı olduğunu açıkladı.

        The Guardian

        TÜRK BAHARININ TOHUMLARI

        İstanbul'daki park protestoları, Türk Baharı'nın tohumlarını ekti.

        "İNTERNETE MÜDAHALE YOK"

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, BTK'nın ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının Twitter veya Facebook'a yönelik herhangi bir müdahalesinin bulunmadığını söyledi.

        Acarer, bu sitelere erişim sırasında meydana geldiği iddia edilen yavaşlama ve bağlantı zorluklarının, yoğunluktan veya fazla yer tutan video gönderimlerinin çokluğundan kaynaklanmış olabileceğini belirtti.

        TAKSİM'DE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

        TAKSİM'de GEZİ Parkı’ndaki göstericilere polisin müdahalesi sonrası başlayan olaylar Taksim ve çevresini savaş alanına çevirdi. Olayların durulmasının ardından bir grup eylemci ve belediye ekipleri, Taksim’de temizlik seferberliği başlattı.

        Olayların ardından sabah saatlerinde Taksim boşaldı. Polisin olmadığı meydanda Cumhuriyet Anıtı önünde bir grup Halk Cephesi üyesi ve Gezi Parkı girişinde farklı gruplardan yaklaşık 100-150 kişilik eylemci kaldı. Eylemcilerden çoğu geceyi, yakılan ve tahrip edilen polis araçları ve iş makineleri içinde geçirdi. Beyoğlu Belediyesi’ne bağlı temizlik ekipleri saat 09.30 sıralarında temizlik yapmaya başladı. Temizlik ekiplerine eylemci ve aktivistler de katıldı. Temizlik çalışmalarına Golden cinsi ‘Keşe’ adlı köpeğiyle katılan bir aktivist, ilginç görüntüler verdi. Köpek sahibiyle birlikte çöp topladı.

        Aralıklarla yağan yağmurda Taksim kısa sürede temizlendi ancak meydana girişlerde kurulan barikatlar duruyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ