Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Türkiye'nin en genç belediye başkanının hedefinde uyuşturucuyla mücadele var

        Veysi İPEK / DİYARBAKIR (AHT)

        Türkiye'nin en genç belediye başkanı olan 25 yaşındaki Rezan Zuğurli, Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Fis köyünde 1978'de yılında PKK'nın kuruluş toplantısını yaptığı evin sahipleri Seyfettin ve Alattin Zuğurli'nun yeğeni. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı 2. sınıf öğrencisi olan Zuğurli, okula devam edeceğini ve Lice'de sosyal projelerle gençleri zehirleyen uyuşturucuyla mücadele edeceğini söyledi.

        Yüzde 88.77'lik rekor oy oranı alarak seçilen Lice Belediye Başkanı Rezan Zuğurli, Abdullah Öcalan'ın liderliğinde 23 kişinin PKK'nın kuruluş toplantısını yaptığı Lice'nin Fis köyündeki evin sahibi olan Seyfettin Zuğurli'nun kız kardeşi Firuze Zuğurli'nun kızı. Diyarbakır'da 1988'de dünyaya gelen Rezan Zuğurli'ya, ailesi 6 yaşına kadar nüfus cüzdanı çıkarmadı. İhsan Tanrıkulu ile dini nikahlı olan Firuze Zuğurli, en büyük çocuğu olan Rezan Zuğurli'yu okula göndermek için kendi soyadıyla nüfusa kaydettirdi.

        Nüfusa 27 Kasım 1988 doğumlu olarak kayıt edilen Rezan Zuğurli, bir süre Diyarbakır'da yayın yapan yerel Gün TV'de muhabirlik yaptıktan sonra Bağlar Belediyesi Kardelen Kadın Evi'nde hizmet alımıyla ilgili çalıştı. Dicle Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı Yüksekokulu'nda 1. sınıfta okurken Mayıs 2011'de izinsiz bir gösteriye katıldığı gerekçesiyle tutuklandı.

        "13 AY CEZAEVİNDE KALDIM"

        Dayılarından dolayı ailesinin yoğun baskılara maruz kaldığını söyleyen Rezan Zuğurli, "Ben okulda gözaltına alındım. Bir eylemde çekilen ve benim olduğum dahi belli olmayan bir görüntüden 13 ay cezaevinde kaldım. Eyleme katılmamıştım, zaten görüntüler de net değildi. Biz 8 kardeşiz. Lokman ve Zana Zuğurli adlı dayılarım öldürüldüler. Sürekli evimize baskınlar yapıldı. Tutuklandığımda da suçum yoktu, eyleme katılmamıştım ama ailemden dolayı tutuklandım. Baskılar nedeniyle 1 yıl Hatay'a göç etmiştik, orada da baskılara maruz kaldık" dedi.

        GENÇLİĞİMİ YAŞAMAK İSTİYORDUM

        Cezaevinden Haziran 2013'te tahliye edildiğini belirten Zuğurli, "Siyaseti düşünmüyordum. Her genç gibi gezmeyi, farklı kentleri görmeyi, okulumu bitirip, gençliğimi yaşamayı düşünüyordum. Politikaya ani bir kararla girdim. Mücadele eden halkın yükünü omuzlamak gerektiğini düşündüm. BDP'ye başvurdum. Aday gösterildiğimde, seçim çalışmalarını annemle birlikte başlattık. En büyük destekçim annem oldu, her yere beraber gittik. Dayılarım Alaattin ve Seyfettin Zuğurli'dan dolayı Lice halkı bizi bağrına bastı" dedi.

        KADINLARI DESTEKLEYECEĞİZ

        Türkiye'nin en genç kadın belediye başkanı olduğu için çok mutlu olduğunu ifade eden Zuğurli, "Lice'de yaşanmışlıklar üzerinden büyük bedeller ödeyen ve mücadele eden halkın oylarıyla seçildim. İlk önce sorunların tespitinden ziyade 90 yıldır yaşanan baskı, yok sayma ve neden hizmet götürülmediğini sorgulamak lazım. Lice'de yaşayanlarla birlikte öncelikli çözülmesi gereken sorunları belirleyerek başlamamız gerekiyor. Bir defa yolları, kanalizasyonu olmayan köylerimiz var. İlçenin içme su problemi var. Günde 2 saat su veriliyor. Bunu çözmekle başlayacağız. Kadınlar, aktif olarak iş gücüne katılmak istiyorlar. Kadınları desteklemek için kooperatifler kuracağız. Lice'nin ünlü narını, cevizini ve domatesini bilinçli bir üretimle artırmayı planlıyoruz" diye konuştu.

        "UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE EDECEĞİM"

        Lice'de işsizliğin büyük sosyal yaralar açtığına değinen Zuğurli, "Seçim çalışması için Lice'ye geldiğimde, bir genç olarak empati yaptığımda; burada yaşayabilir miyim?' diye sordum kendime. Gençlerin yapabileceği çok bir şey yok burada. Yapılacak bir şey olmadığında insan farklı yerlere sürüklenir. Bunlardan biri uyuşturucu. Lice'de malum uyuşturucu üretimi biliniyor. Gençlik, işsizlik, sosyal aktiviteler, eğitim ve istihdam sıkıntıları nedeniyle büyük sorunlar yaşıyor. Uyuşturucuyla mücadele edeceğiz. Memleketini terk etmek istemeyen gençlerle konuştuk. Bunun bir kader olmadığını mücadeleyle değiştirebileceğini karar verdik. Eğitime ağırlık vereceğiz. Öncelikle ilçede yurt veya pansiyon sorunu çözmeyi yapacağız. Lice'de bir yüksekokul var, çalışmalarla gençleri eğitime kazandırabilirsek, büyük bir bölümünü çözmüş oluruz. İstihdam alanlarında uğraş bulan gençler için tarihi yerlerimiz olan Eshab-i Keyf ve Bırkleyn mağaraları turizme kazandırılacak. Gençler burada festivallerin yapılamasını istedi. Buralarda kamp yapılacak alanlar oluşturacağız" diye konuştu.

        Çocuklar için Kürtçe kreşler açarak evdeki kadınların yükünü almayı planladıklarını anlatan Zuğurli, "Lice'de kadına yönelik şiddet yoktur. Ataerkil bir toplum değil, ancak evde çocuklara bakmakla hayatları geçen kadınların yükünü almak istiyoruz. Çocukların hem ana dilleri olan Kürtçe'yi öğrenmeleri, istihdama katılmak isteyen annelerin yükünü alacak Kürtçe kreşler açacağız" dedi.

        Lice'ye yerleşeceğini, sorunları halkla birlikte tespit ederek çözeceklerini kaydeden Zuğurli, okulu bitirmek için Diyarbakır'a gidiş geliş yapacağını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ