Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İSTANBUL'DA DEPREM OLUR MU? | Kahramanmaraş depremi büyük İstanbul depremini tetikler mi, İstanbul'da deprem bekleniyor mu?
        1

        Yaşanan büyük depremlerin ardından özellikle sosyal medya üzerinde çeşitli iddialar ortaya atıldı. Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin İstanbul'da beklenen depremi tetikleyeceğine yönelik iddialara AFAD'dan ve uzman isimlerden açıklamalar geldi. İşte bu ve benzeri iddialarla ilgili AFAD'dan kamuoyuna gelen önemli uyarı...

        2

        AFAD'DAN KAMUOYUNA UYARI

        AFAD'dan sosyal medyada ortaya çıkan iddialarla ilgili şu açıklama geldi:

        Vatandaşlarımızın sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralarda kasıtlı ya da kasıtsız olarak paylaşılan asılsız bilgilere itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri büyük önem arz etmektedir.

        3

        İSTANBUL'DA DEPREM Mİ OLACAK?

        Deprembilimciler ve jeologlar depremin olacağı gün ve saatle ilgili önceden tahmin yapmanın imkansız olduğunu, deprem olması beklenen bölgelerin tespit edilebileceğini ama depremin zamanının öndeden tespit edilemeyeceğini üzerine basarak vurguluyor.

        4

        Bu bilgiler ışığında kırılması beklenen ve kırıldığında başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi illerinde büyük hasara yol açması tahmin edilen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi'ndeki uzantısının ne zaman kırılacağı bilinmiyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin fay hattı ile Marmara Denizini'nden geçen fay hattının da bağlantısı bulunmuyor.

        5

        Dolayısıyla "Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler nedeniyle İstanbul'da da deprem olacak" iddiası gerçeği yansıtmıyor.

        6

        UZMAN İSİMDEN DE AÇIKLAMA GELDİ

        Türkiye'nin eksik kaldığı noktanın, riskli binaları yıkmak ya da güçlendirmek olduğunu ifade eden Kadıoğlu, "İstanbul'da 70 bin binanın yıkılacağı biliniyor. Sayı bundan çok daha fazla da olabilir. Bu 70 bin binanın bir an önce 70 binaya kadar indirilmesi lazım. Afet yönetimi budur. Eğer, 70 bin binayı, 70 binaya indirirsek belki baş edebilir, altından kalkabiliriz.

        7

        "BENZER BİR DEPREM MARMARA'DA 3 KATI PROBLEME NEDEN OLUR"

        Marmara Bölgesi bu 10 ilin nüfusunun yaklaşık 3 katından fazla nüfus barındırıyor. Benzer bir deprem İstanbul'da 3 katı probleme neden olur, bunu düşünmek dahi istemiyorum. Artık Cumhurbaşkanımız, Cumhurbaşkanı Yardımcımız, kimi uygun görürlerse, gelip İstanbul'da postu serip, belediyelerle, STK'larla, odalarla, bütün paydaşlarla bir araya gelip İstanbul'da yıkılmayı bekleyen binaları da nasıl yıkılmaz hale getirebiliriz, nasıl güçlendirebiliriz diye seferberlik başlatılması lazım" diye konuştu.

        8

        KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?

        Prof. Dr. Zeki Gündüz, "Kahramanmaraş’ta 7.7 büyüklüğünde gerçekleşen deprem sonrası "Acaba beklenen İstanbul depremini tetikler mi?" sorusuna Prof. Dr. Zeki Gündüz, "İkisi farklı fay hattı üzerinde iller. Bu yüzden olası İstanbul depremini etkileyebileceği pek mümkün değil" dedi.

        9

        "Farklı fay hattı üzerindeler, etkilemesi mümkün değil"

        "İstanbul’u etkileyecek bir depremi tetikler mi” sorusu daoğrultusunda da Prof. Dr. Gündüz ise "Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen bir depremin İstanbul’u etkilemesi pek mümkün değil tabi ki. Ayrı bir fay hattı üzerinde. Fakat sonuç itibariyle İstanbul’daki binalarımız da aynı riski maalesef taşımaktadır. Yapı stokumuz oldukça eski" şeklinde konuştu.

        Haberi Hazırlayan: Tutku Bulut

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ