Kantaron yağı cilde faydaları - kantaron yağı cilde iyi gelir mi, zarar verir mi ve faydalı mı?
Oval uzun yaprakları olan ve sarı ya da mavi çiçek kümelerine sahip çalı şeklinde bir bitki türü olan Kantaron bitkisi, ülkemizde de yetişmektedir. Bitkinin yapraklarında ve çiçeğinden elde edilen kantaron yağının kullanım geçmişi Antik Yunan'a kadar uzanmaktadır. Kantaron yağı cilde faydaları - Kantaron yağı cilde iyi gelir mi, zarar verir mi ve faydalı mı? İşte, detaylar.

Antibakteriyel, antioksidan ve antiviral özelliklere sahip olan kantaron yağı, özellikle yanık ve yaraların tedavisinde tercih edilmektedir. Sarı kantaron yağı kurutulmuş, kırmızı kantaron yağı ise taze toplanmış kantaron bitkisinden yapılmaktadır. Kantaron yağı cilde faydaları ve zararları nelerdir? Kantaron yağı cilde nasıl uygulanır? Kantaron yağı cilde zarar verir mi? kantaron yağı cilde yan etkileri nelerdir? Kantaron yağı cilde sürülür mü? İşte, merak edilen detaylar.
Kantaron Yağı Cilde Faydaları
Antibakteriyel özellikleriyle bilinen kantaron yağı, aynı zamanda iltihap önleyici etkisi sayesinde topikal olarak cilde uygulanabilir. Cilde uygulandığında küçük yaralar ve cilt tahrişleriyle ilgili semptomların hafiflemesine yardımcı olabilmektedir. İşte, kantaron yağının cilde faydaları:
Kantaron Yağı Cilde Zararları
Kantaron yağının cilt üzerine uygulanması güvenilir olarak kabul edilmekle birlikte cildinizi güneş ışığına karşı hassas hale getirebilir. Bu sebeple kantaron yağı kullandığınızda mutlaka güneş kremi de uygulamanız gerekmektedir. Aksi halde güneş yanığı, şişlik, kızarıklık gibi yan etkiler yaşayabilirsiniz. Bazı kişiler yağın içeriğindeki bileşenlere karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Kızarıklık, kaşıntı ya da yanma hissiyle karşılaşırsanız kantaron yağı kullanmayı bırakmalısınız. Kantaron yağı uzun süreli kullanımlarda cilt dokusuna da zarar verebilmektedir. Bu sebeple haftada 1 ya da 2 gün kullanmaya, ayda bir kullanıma bir süre ara vermeye dikkat etmelisiniz.
Kantaron Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?
Kantaron yağının faydalarından yararlanmak için cilt rutininize ekleyebilirsiniz. Öncelikli olarak cilt tipinize uygun bir cilt rutini oluşturmak önem teşkil etmektedir. Sabah ve akşam olmak üzere cilt rutinini uygulamak daha sağlıklı bir cilde kavuşmanıza yardımcı olacaktır. Kantaron yağı cilde direkt bir şekilde uygulanabilir. Cilt lekeleri, yanık ve açık yaraların üzerine sprey formunda sıkılabilir ya da pamuk yardımıyla da cilt üzerine uygulayabilirsiniz. İşte, kantaron yağının adım adım uygulanışı:
Kantaron Yağı Cilde Zarar Verir Mi?
Kantaron yağı aşırı kullanımda özellikle hassas ciltlere zarar verebilir. Özellikle hamile ve lohusa olan kadınlar da ciddi rahatsızlıkları varsa kantaron yağının kullanılması önerilmemektedir. Yağın kullanımı sonrasında ishal, mide bulantısı, şişlik ya da kızarıklık gibi durumlar görülürse vakit kaybetmeden doktora danışılmasında fayda vardır. Cilde uygulanmadan önce bir cilt testi yapılması istenmeyen durumların oluşmaması için önemlidir. Bu cilt testi için kantaron yağını bileğin iç kısmına bir damla damlatıp 1 ile 24 saat arasında bekletilmesi gerekir. Herhangi bir kızarıklık ya da kaşıntı oluşmazsa yağı güvenle kullanabilirsiniz.
Kantaron Yağı Cilde Yan Etkileri
Kantaron yağının genellikle güvenli olarak kabul edilmekle birlikte bazı kişiler kantaron yağına karşı cilt hassasiyeti geliştirebilir. Kaşıntı, yanma, kızarıklık ya da deri döküntüsü gibi alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Kullanımdan sonra herhangi bir olumsuz reaksiyon fark ederseniz kullanıma son verin ve bir sağlık uzmanına danışın.
Kantaron yağı, güneş ışığına duyarlılık oluşturabilir. Uygulandığı bölgeler şayet güneş ışığına maruz kalırsa ciltte yanma, kızarıklık ya da güneş yanığı meydana gelebilir. Bu sebeple kantaron yağını kullanırken güneşe maruz kalmaktan kaçınmanız gerekmektedir.
Kantaron yağı özellikle antidepresanlar, kan sulandırıcılar, doğum kontrol hapları, HIV ilaçları ve organ nakli sonrası ilaçları gibi ilaçlarla etkileşime girebilmektedir. Bu sebeple düzenli ilaç kullanımına sahip olanlar, yağı kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmalıdır. Ayrıca yağın aşırı kullanımı kimilerinde sindirim rahatsızlıklarına da sebebiyet verebilmektedir. Mide bulantısı, kusma, ishal veya karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Önerilen dozajların aşılmamasına dikkat edilmelidir. Bazı çalışmalar, kantaron yağının hormonal etkilere sahip olabileceğini göstermektedir. Bu sebeple, hormonal problemleri olanlar ya da hormon tedavisi alanlar kantaron yağını kullanmadan önce bir uzmana danışmalıdır.
Kantaron Yağı Cilde Sürülür Mü?
Doğrudan cilt üzerine uygulanabilen kantaron yağı, uzun vadede cilt sağlığını korumaktadır. Ayrıca hücrelerin yenilenmesini hızlandırır ve destekler; yaşlanma etkilerini de geciktirir. Düzenli kullanımı sayesinde ciltteki doğal nem dengesi sağlanırken cilt daha canlı ve pürüzsüz bir görünüme kavuşur. Aynı zamanda cilt lekelerini de yok eden yağ, düzenli kullanımda vücut ya da yüzdeki sivilce, yanık ve yaralardan kurtulmanıza yardımcı olur. Özellikle yaşlılık ve hamilelik döneminde ciltte oluşan bölgesel koyulaşma ve lekeler, kantaron yağının düzenli uygulanmasıyla ortadan kalkmaktadır.