Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kız çocuklarının diri diri gömüldüğü korkunç İnka kurban töreni: Ölmeden önce uyuşturuluyorlardı
        1

        Çocukların ritüel olarak kurban edilmesini içeren capacocha töreni (veya capac hucha), İnka İmparatorluğu'nun önemli bir parçasıydı.

        2

        Tarihi belgelere göre; capacocha töreni, bir imparatorun ölümü, bir prensin doğması, savaşta büyük bir zafer kazanılması veya İnka takvimindeki önemli olayları kutlamak için yapılırdı.

        3

        Ayrıca kuraklıkları, depremleri, volkanik patlamaları ve salgın hastalıkları durdurmak veya önlemek için de yapılıyordu.

        4 ile 16 yaş arasında seçilen kız çocukları, bu tören için yeteri kadar güzel ve kusursuz olmalıydı.

        4

        Kadın adaylar, güzelliklerinin yanı sıra bekaretleri için de seçiliyor ve rahipler tarafından kurban edilecekleri güne kadar özel yerlerde tutuluyordu.

        Seçilen kız çocukları anca aylarca yolculuk yapılarak ulaşılacak yerdeki kurban yerine götürülüyor ve boyu 5 kilometreyi aşan bir dağın tepesine çıkartılıyordu.

        5

        Çocukların nasıl öldürüldüğü konusunda kesin bir kanıt yok ancak keşfedilen mumyalarda herhangi bir yaralanma söz konusu değil. Bundan yola çıkarak bilim insanları çocukların; diri diri gömüldüğünü, boğulduğunu ve aşırı soğuktan öldüğünü belirtiyor.

        6

        Bu zamana kadar bulunan İnka mumyaları üzerinden yapılan araştırmalar, çocukların öldürülmeden önce uyuşturulduğunu ortaya çıkardı.

        7

        Araştırmalar bunun iki sebepten dolayı olabileceğine işaret ediyor. İlk sebep: böyle uyuşturucu maddelerin doğaüstü güçlerle temasa geçmeyi kolaylaştırdığına inanmaları.

        8

        Diğeri ise kurbanlara bu ilaçların onları daha uyumlu hale getirmek ve günlerinin sayılı olduğunu fark ettiklerinde hissedecekleri kaygı ve depresyona yardımcı olmak.

        9

        Çalışmanın sonuçları, kurbanların hayatlarının son haftalarında koka yapraklarını çiğnediklerini ve ayahuasca isimli bir içecek ile sarhoş olduklarını gösteriyor.

        Kaynak: Science Direct, Big Think, Thoughtco

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ