Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Dış basın gerçek uzay sesi nasıl duyuluyor? uzayın sesi nasıl olurdu?

        Uzay o kadar derin ki burada herhangi bir sesi insan kulağı ile duyabilmemiz mümkün değil. Ancak bu kayıtlarda uzayın insan kulağıyla duyulabilir hale getirilmiş halini dinleyeceksiniz. Tıpkı sabah saatlerinde duyduğumuz kuş seslerinin derin bir bas ve elektrik sesleriyle birleştirilmiş hali gibi.

        Leicester Üniversitesi Uzay Araştırmaları Merkezi'nde çalışan Andrew Williams uydu ve uzay gemilerinden topladığı dataları birleştirip, insan kulağının duyabileceği miktarda büyülterek uzayın derinliklerinde nasıl bir ses olduğunu ortaya çıkardı. Sesler sanki çekirgekuşlarının cıvıldayışı Güneş'in sinyalleriyle kesiliyormuş gibi.

        Sesler 9 Temmuz 2001'de Cluster II adındaki uydunun uzun dalga radyo alıcılarından alınmış. Bu eşsiz kayıtlar Leicester Üniversitesi'nde sergileniyordu ve Williams bunları herkesin paylaşımına açtı.

        Williams uzaydaki ses sinyallerinin insan duyum eşiğinin dışında olduğunu bu yüzden duyum alanını küçültüp sesi filtrelemek zorunda kaldığını açıklıyor. Seslerin bir kısmı Güneş'in ritmik sinyallerinden kaynaklanıyor ancak Williams bunları elde edebilmek için bir takım teknik zorluklarla karşılaşmış. Sesler çok derinde olduğu için Williams'ın bunların alanını daraltıp 40.000 kez büyültmesi gerekmiş.

        Bu sinyal sesleri aslında her 5 dakikada bir meydana geliyor ve Williams 40 günlük ses kaydını 42.000 kez hızlandırarak birkaç saniyelik bu kaydı elde edebilmiş.

        Williams, "Bana ilham veren şey 'ses' oldu. Uzay verilerinden aldığım bu sesi bir kez yaratmaya başladıktan sonra bunu bir şekilde sunmak istedim. Eğer insanlığın bir geleceği varsa, bu Dünya'da olmayacak. Şu an uzayla ilgili çok az şey biliyoruz ve elde ettiğimiz cevaplar sadece daha büyük sorulara yol açıyor. Sanırım hepimiz bilinmezliği çekici buluyoruz." diye açıklıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ