Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yemek Yapma Meyan kökünün faydaları: Meyan kökü nedir, Ne işe yarar ve faydaları neler?

        Meyan Kökü Nedir?

        Meyan kökü, Glycyrrhiza glabra bitkisinin kökünden elde edilen, yüzyıllardır çeşitli tıbbi ve mutfak özellikleri için kullanılan bir bitkidir. Meyan kökü, özellikle Asya ve Avrupa bölgelerinde yaygın olarak kullanılır. Tarih boyu da bu bölgelerde geleneksel tıpta kullanılmıştır. Ülkemizde Doğu Anadolu bölgesinde yetişen meyan kökünün anavatanı Rusya ve Çin’dir. Meyan kökünün ana etkin bileşiği glycyrrhizin olup, karakteristik olan tatlı ve hafif acımsı tadını da bu madde verir. Meyan kökü, geleneksel tıpta kullanıldığı gibi şekerlemelerde ve bitki çaylarında da popüler bir tatlandırıcı olarak kullanılır.

        REKLAM

        Meyan kökü faydalarından televizyon programlarında, gazete ve dergilerde sık sık bahsedilir. Prof. İbrahim Saraçoğlu da meyan kökünün faydalarından ve nasıl tüketilmesi gerektiğinden sık sık bahseder.

        Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir?

        • Anti-inflamatuar Özellikler: Anti-inflamatuar Özellik, inflamasyonu ve ödemi azaltan maddelerin ve tedavilerin ortak adıdır. Meyan kökünün anti-inflamatuar etkileri vardır ve vücuttaki iltihabı hafifletmek için kullanılabilir. Özellikle anti-inflamatuar etkileri sebebiyle ülserin iyileşme sürecini destekleyebilir. Diş çürüklerine de sebebiyet veren zararlı bakterilere karşı koruyucu olabilir. Ağızda oluşan yaraların tedavisinde kullanılabilir.
        • Öksürük ve Solunum Sağlığı: Meyan kökü genellikle boğaz ağrısını ve öksürüğü hafifletmek için kullanılır. Balgamın inceltilmesine ve serbest bırakılmasına yardımcı olduğuna inanılır. Bu nedenle üst solunum yolu rahatsızlıklarında, grip ve nezlede kullanılabilir.
        • Sindirim Sağlığı: Mide asidinin dengesini teşvik ederek ve sindirim sistemini yatıştırarak sindirimde yardımcı olabilir. Özellikle midedeki gastrit asidin anormal artışını engeller. Bu nedenle de gastrit ve reflü gibi sağlık problemlerinin negatif etkilerini azaltır.
        • Adrenal Desteği: Meyan kökü, adrenal fonksiyonu destekler, vücudun stresle başa çıkmasında, kortizol seviyelerini ve metabolizmayı düzenlemede yardımcı olabilir. Bu sayede vücut direnci yükselebilir.
        • Cilt Sorunları: Meyan kökü ekstresi, anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri nedeniyle egzama ve sedef gibi cilt sorunlarına da çözüm olarak kullanılabilir. Meyan kökü, bu etkileri etkileri sayesinde cilt sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Meyan kökünün özellikle cilt iltihapları, egzama ve akne gibi cilt sorunlarında rahatlatıcı etkisi görülür. Bu problemler dışında kepek ve kellik gibi problemlerde de meyan kökünün faydalarından bahsedilebilir.
        • Antiviral ve Antibakteriyel Özellikler: Bazı çalışmalar, meyan kökünün antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip olabileceğini, bazı enfeksiyonların tedavisine yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.
        • Kadın Sağlığı: Meyan kökü, özellikle menopoz dönemindeki kadınların negatif semptomlarını azaltmak ve sıcak basmalarını azaltmak amacıyla kullanılabilir. PMS dönemindeki kadınların regl dönemi şişliği gibi bazı semptomlarını hafifletmek için de meyan köküne başvurulabilir.
        • Bağışıklık Sistemini Destekleme: Bazı çalışmalar, anti-inflamatuar özelliği sebebiyle meyan kökünün bağışıklık sistemini desteklediğini ortaya koymaktadır.

        Meyan Kökünün Zararları Nelerdir?

        REKLAM

        Kan Basıncı: Meyan kökünün etken maddesi, yüksek glycyrrhizin içeriği ile kan basıncının yükselmesine ve potasyum kaybına neden olabilmektedir. Hipertansiyonu olan bireyler için özellikle uzun süreli veya aşırı miktarda tüketilmesi zararlı olabilir. Yüksek tansiyon hastaları meyan kökünü doktorlarına danışarak tüketmelilerdir.

        • Hormonal Etkiler: Glycyrrhizin, kortizolü parçalamakla sorumlu olan enzimi inhibe ederek hormon seviyelerini etkileyebilir. Bu, vücutta kortizol seviyelerinin artmasına ve potansiyel olarak hormonal dengesizliklere sebebiyet verebilir. Adrenal bozuklukları olan bireyler, meyan kökünü doktorlarına danışarak tüketmelilerdir.
        • İlaçlarla Etkileşim: Meyan kökü, kan basıncı, potasyum tutucu diüretikler ve kortikosteroidler gibi belirli ilaçlarla etkileşimde bulunabilir. İlaç kullanan bireylerin meyan kökü takviyelerini almadan önce doktorlarıyla görüşmeleri gerekmektedir.

        Hamile kadınlar, böbrek bozukluğu olan bireyler ve kalp sorunu geçmişi olanlar, özellikle yoğun formlarda meyan kökünü kullanmaktan kaçınmalı veya dikkatli olmalıdır.

        Meyan kökü Nasıl Kullanılır:

        Peki bu meyan kökü nasıl kullanılır? Geleneksel ve modern tıpta da kullanılan meyan kökünün farklı kullanımları mevcuttur. Bu kullanımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

        • Çay: Meyan kökü çayı, meyan kökünün faydalarını denemek isteyenler için popüler bir yoldur. 1 fincan sıcak suya 1 çay kaşığı meyan kökü eklenerek hazırlanabilir. Bu karışımı yaklaşık 10 dakika kadar demledikten sonra süzebilirsiniz. Eğer demleme süreniz uzarsa çayın tadı acıyabilir. Bu sebeple demleme süresine dikkat edilmelidir.
        • Meyan Kökü Şerbeti: 1 kök meyan kökü ve 3 litre su ile hazırlanan meyan kökü şerbeti Anadolu’da sıklıkla yapılmaktadır.
        • Ekstreler ve Takviye Gıdalar: Meyan kökü, kapsül, ekstre ve toz formunda takviyeler şeklinde bulunabilir. Bu ekstreler ve takviye gıdalar kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
        • Topikal Uygulamalar: Meyan kökü ekstresi içeren bazı cilt kremleri ve merhemleri, cilt sorunları için topikal olarak uygulanabilir. Sedef, egzama gibi problemlerin tedavisinde meyan kökü kullanılabilir. Bu kremler ve merhemler kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
        • Gıda endüstrisinde Kullanımı: Meyan kökü, şekerlemelerde, içeceklerde ve yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılır.

        Meyan kökünü kullanırken günlük kullanım dozunu aşmamak önemlidir. Mevcut sağlık sorunlarınız varsa veya ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Yusuf Yıldız
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ